Amerika Birleşik Devletleri'nde, hasat genellikle yaz sonunda (Ağustos) başlar ve badem çeşidine göre sonbahara (Ekim) kadar devam edebilir. Badem yetiştiricileri, yeşil kabuğun yaklaşık % 75'i çatladıktan sonra hasat etmeye başlar.
Badem mevsimi 15 Haziran'da başlar, 15 Temmuz'a kadar devam eder. Yetiştirildiği bölgeye göre farklılık gösteren badem mevsimi Akdeniz ve Ege bölgelerinde temmuz ayı iken, Güneydoğu Anadolu bölgesinde badem yemek için ağustos ayına kadar beklenir. Yeşil Badem Hangi Ayda Çıkar?
Badem fidanı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır.
Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ağustos ayında, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde de Temmuz ayı ortasında badem toplanmaya başlar. Badem hasat zamanı için meyvenin olgunlaşması önemlidir. BADEM HANGİ MEVSİMDE YENİR? Badem mevsimi 15 Haziran-15 Temmuz arasıdır.
Badem meyvesinin, yeşil kabuğu çatladığı andan itibaren meyveleri olgunlaşmaya başlar. Bademin hasat zamanı, üretim bölgesinin iklim tipine ve çeşidine göre değişmektedir. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ağustos ayında, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde de Temmuz ayı ortasında hasat başlamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr 'dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Kavlatılmış bademler 3-5cm kalınlığında serilir ve günde birkaç kez karıştırılıp alt üst edilir. Sıcak havada bademler ortalama bir hafta içinde kuruyarak depolanacak hale gelir. Bademin doğrudan doğruya güneş ışınları altında kurutulması sakıncalıdır.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
*Pahalı bir meyve olması yönüyle çok ekonomiktir. Verim çağındaki bir ağaçtan (8-10 yaş) 8-10 kg/ağaç iç meyve almak mümkündür.
Adından da anlaşılacağı üzere California bademleri ABD ülkesinde yetişmektedir. Amerika´nın California eyaletinde badem yetiştiriciliği oldukça popülerdir. Dünyada dahi önemli bir konum edinmiş olan bu kuruyemiş türü ülkenin tarım ekonomisi üzerine Californiya eyaletinde oldukça özen gösterilen bir üründür.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Bahar başında hasat edildiği için tüketildiği bölgelerde en erken yenebilen meyvelerdendir. Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir.
Badem Sıkça Sorulan Sorular
%31 indirimle Badem İçi Kavrulmuş 1000 g 222 TL'ye, %22 indirimle Fropie 75 gr Çiğ Badem 34 TL'ye, %28 indirimle Peyman Bahçeden 140 gr Kavrulmuş ve Tuzlu Badem 49 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Badem ağacının, yaklaşık 3-4 yıl verimli bir ömre sahip olan sürgünleri meyve verir. Sonuç olarak, budama, verimli sürgünleri yenileme ve üretken olmayanların yerine yeni verimli dalların oluşumunu sağlamaktadır. Temel kural olarak, yeni bir sürgünün büyümesi için her yıl ağacın % 20'sinin budanması gerekir.
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Badem fidanının su ihtiyacını 1 sulama için ağaç yaşıx20 litre dir.
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
Birçok derde deva olan ve yüksek rakımda yetiştiği için kendine has tadı olan Küreci bademi, şifa kaynağı olarak da biliniyor.
Ferraduel Badem Fidanı ağırlıklı olarak tozlayıcı şeklinde tercih edilen bir çeşittir. Özellikle ticari açıdan çok iyi değerlendirilen klasik badem çeşidi olan Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı olarak kullanılır. Ferraduel Badem Fidanının anavatanı Fransa'dır.
Buna ulaşmanın en etkili yolu ise dengeli ve düzenli gübrelemedir. Sert kabuklu meyveler, topraktan daha çok besin maddesi kaldırır. Bademin ihtiyacı olan besin maddelerinin miktarınca verilmesi, pazar değeri yüksek mahsul elde edilmesinin yanı sıra bir sonraki yılda verimin devamlılığına da katkı sağlanmaktadır.
Klasik anaçla üretilen badem fidanları dikimden 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Tam verim 7 yaşını geçtikten sonra başlar.
Badem ağaçları yaz aylarında dikilmeli ve yaz dönemlerinde sık sık sulanmalıdır. Kışları ise aşırı soğuk olmayan ve bademe zarar vermeyecek derecede soğuk geçmeyen bölgelerde ise fidan dikimi, Ocak ayında yapılabilir. Daha soğuk bölgelerde ağaç dikimi ise Mart aylarında yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri