vajina, kadın cinsel organı, am (argo)
am satan, am ticaretiyle uğraşan, am eksperliği yapan insan.
"dağılmış, parçalanmış, pert olmuş, sarkmış son günlerini yaşıyor" anlamına geliyor olması lazım. ammak fiilinin muhatabı; amılmış olan.
Dünür, eşlerin baba ve analarının birbirlerine göre durumudur. Kız istemeye giden erkek tarafındaki kimselere de dünür denmektedir.
Kuzen veya böle, bir kimsenin ebeveynlerinin kardeşlerinin evlatlarından her biri. Kız kuzenler için kullanılan kuzin sözcüğü günümüzde yavaş yavaş kullanımdan kalkmaktadır. Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir.
İlgili 32 soru bulundu
Kayınbirader veya kayınço, bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları terimdir. Kayın sözcüğünden oluşan kayınpeder ve kayınvalide sözcüğünden farklı olarak tek başına kayın olarak kullanıldığında da aynı anlam kastedilir.
dünür - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tüŋür “evlilik yoluyla akraba, hısım” sözcüğünden evrilmiştir. Anadolu ağızlarında düğür biçimi kullanılır.
Almila; kırmızı elma demektir.
Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de bazı kelimeler tek başına kullanıldığında bir anlam ifade etmez. Bu kelimelerin başında ''ve'', ''ile'' ve ''ama'' gibi bağlaçlar geliyor. ''Göre'', ''gibi'' ve ''üzere'' gibi cümle içinde sık sık kullanılan edatlar da bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir.
Amin Sâmî kökenli, "emin, sağlam, sabit" gibi anlamlara gelen ve "güvenilir (kişi)" anlamındaki emin sözcüğü ile de akraba olan bir sözcüktür. Yunanca Eski Ahit'te genellikle "öyle olsun" anlamında kullanılırken İngilizce Kitab-ı Mukaddes'te "kesinlikle, gerçekten de" anlamında kullanılır.
Büyükanne, nine veya nene, bir kimsenin annesinin veya babasının annesi. Babanın annesine babaanne, annenin annesine anneanne de denir. Aynı anlamdaki haminne (hanım nine) sözcüğü ise çağdaş Türkçede kaybolmaya yüz tutmuştur.
Başkalarının sözlerini ve davranış biçimlerini taklit eden kişiler züppe olarak tanımlanır. Züppe olarak nitelendirilen kişiler, etrafındaki insanları küçümser ve hiçbir bilgisi olmadığı konularda bile uzmanmış gibi davranır.
Tutulan yol, meslek, hâl ve tavırda düzenlilik. 2. Tutacak kulp, sap. -amak Ekinin Sonucu.
Dürzîler; (Arapça: درزي veya موحدون دروز İbranice: דרוזי) Orta Doğu kaynaklı Sâbiîlik ve Ezidilik gibi dinlerin etkisiyle, 11. yüzyılda İslâmiyet'in Şiîlik mezhebinin İsmâîlîyye kolundan köken alarak ortaya çıkmış olan tektanrılı bir dinî inanç topluluğudur. Bu dine inananlara Dürzî denir (çoğulu Durûz).
Dallama TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Dallamak işi. sıfat,argo Aptal, enayi.
Gebeş kelimesi bir sıfattır. Argo anlamda "alık, aptal, bön, salak" anlamına gelirken halk ağzında "bodur, şişman" anlamına gelmektedir.
İnsan ölünce ruhu derhal başka bir cesette yeniden doğar ve cesedi bir zarf veya libas gibi kullanır. Dürzîler, bu tenâsüh inancı için “gömlek değiştirme” anlamına gelen tekammus terimini benimserler. Kutsal risâlelerde tekammusun insan ruhları için dâimî bir ameliye olduğu belirtilir.
İnam TDK Sözlük Anlamlı
İnam TDK sözlük anlamı emanet ve vedia olarak geçmektedir. İnanılmış ve itimat edilmiş olan emin, güvenilmiş anlamlarına da gelir.
Vasat hem gündelik yaşamda hem de İslam dini açısından “orta” olarak kullanılmaktadır. Bu derecelendirme özellikle din konularında arada kalmak manasına da çıkmaktadır. Vasat olmak ise dilimizde özellikle aşağılama ya da eleştiri yapma durumunda kullanılmaktadır.
Temel anlamı üzerinden Türk Dil Kurumu kapsamında ele alındığı vakit fenni kelimesi, 'Fen ile ilgili olan,' şeklinde ifade edilmektedir. Tabii aynı zamanda bilimsel ve teknik yöntemler kapsamında uygun şekilde yapılan işler olarak da ifade edilir.
Uzun süreli ilişkilerden kaçınan hovarda kişilere çapkın denir. Eski Türkçe bir sözcük olan çapkın, ''çapmak'' fiilinden türetilmiştir. Çapmak sözcüğü koşmak anlamına gelir. Bununla birlikte, eski Türk toplumlarında, tek bir şeyde karar kılamayan, sürekli fikir değiştiren kişiler de çapkın olarak nitelendirilirdi.
Dilimize Farsça geçmiş olan Soytarı kelimesi, ''sa'teri'' kökünden türetilmiştir. Sa'teri, taklit yapan, mizahi ve gülünç anlamına gelirken soytarı, taklit yaparak halkı eğlendiren kimse demektir. Hükümdarları ve kralları güldürmek için komik hikayeler anlatan kişilere de soytarı denir.
[1] (halk ağzı) (Düziçi ağzı) çiğ, genellikle çiğ belli bir düzeyin üzerinde ise kullanılır.
Yekpare Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
Vasat: Duygusal dengesizliği yüksek ve dışa dönük kişiler. Ancak çok şeffaf değiller. Bu kategoride erkekten çok kadınların yer aldığı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri