Resmi Dili Suudi Arabistan'ın resmî dili Arapçadır. Bütün nüfus Arapça ve lehçelerini konuşur.
Resmi dil Arapça'dır. Özellikle başkent Amman'da İngilizce yaygın şekilde konuşulmaktadır.
Ürdün (Arapça: الأردن, el-Ürdün) ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı (Arapça: el-Memleketü'l-Ürdüniyyetü'l-Hâşimiyye), Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir.
Resmi dili Arapça'dır. Arapça'nın yanı sıra ülkede en çok konuşulan ikinci dil İngilizce'dir.
Birçok hediyelikte ülkenin kültürünü yansıtan el işçiliğine rastlanabilmektedir. Ürdün'de alışveriş yapmak oldukça keyiflidir. Özellikle ülkenin yöresel kıyafetleri, kum sanatı, Ürdün'e özgü altın işlemeli takılar, el dokuması duvar halıları ve ülkenin yöresel eşarbı olan keffiyeh bunlardan sadece birkaçıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Ürdün Maliyet
Ortalama bir Avrupa şehri kadar, ne daha az ne de daha fazla. Tabii ki çok lüks restoranlar da var, aşırı ucuz yerler de fakat kıyaslayınca gerçekten de kıyaslayınca ortalama bir Avrupa şehri kadar pahalı geldi.
Orada en azından çok mini şort, etek, askılı kıyafetler giymemenizi tavsiye edebilirim ama Petra, Wadi Rum ve Ölü Deniz'de gayet rahat kıyafetlerle gezebilirsiniz. Bu bölgelere her yol dünyanın farklı yerlerinden binlerce turist geliyor. O yüzden çok çok dekolte olmamak kaydıyla istediğiniz kıyafeti giyebilirsiniz.
Ürdün'ün başlıca geçim kaynağı madencilik ve turizmdir. Ülkede zengin fosfat, potasyum ve bakır yatakları bulunur. Ürdün ayrıca, dünya granit üretiminde ve ihracatında önemli bir paya sahiptir. Turizm ülkenin bir diğer önemli ekonomik faaliyetidir.
Türkiye'den Ürdün şehirlerine ulaşmanın en kolay yolu direkt veya aktarmalı uçuşlar. İstanbul, İzmir Antalya ve Ankara gibi pek çok büyük şehirlerden başkent Amman'a kolayca uçak bulabilirsiniz. Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ise haftanın üç günü İstanbul'dan Amman'a direkt uçuşlar düzenliyor.
Ürdün, fosfat dışında, doğal kaynaklar ve özellikle tatlı su bakımından fakir bir ülke. Aslında eskiden "bereketli hilál" diye bilinen bir araziye sahip olmasına rağmen, tarım üretimi kısıtlı, sanayileşme ise zayıf. Nüfusu, 7 milyon dolayında. Ürdün'ün yerlisi yok dense yeridir.
Ürdün'deki Türkler, veya Ürdün Türkleri olarak da bilinir, Ürdün'de yaşayan Türk kökenli insanlardır. Bu insanlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminden bu yana Ürdün'de başarılı bir varlığa sahipler. Bugün ülkede Osmanlı-Türk göçmenlerin torunları olan yaklaşık 60.000 kişilik bir azınlık vardır.
Resmi Tatiller: Ürdün'de çalışma saatleri Cumartesi-Perşembe günleri arası olup, Cuma günü resmi tatildir. Kamu kurumlarının çalışma saatleri Pazar-Perşembe günleri 08.00–15.00 arasıdır. İnsanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden biri olan Ürdün, eski çağlardan beri pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Dışişleri Bakanlığı Ürdün, 11 Nisan 1921 tarihinde “Mavera-i Ürdün Emirliği” adıyla İngiliz mandası olarak kurulmuş, 25 Mayıs 1946'da bağımsızlığını ilan etmiştir. 24 Ocak 1949'da devletin adı “Ürdün Haşimi Krallığı” olarak değiştirilmiştir.
IMF projeksiyonuna göre Ürdün'ün milli gelirinin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceği ve GSYH'nın 2019 yılında 44,3 milyar dolara 2024 yılında ise 57,4 milyar dolara yükseleceği öngörülmektedir. IMF 2019-2024 döneminde Ürdün ekonomisinin ortalama %2,67 büyüyeceğinin tahmin etmektedir.
Dışişleri Bakanlığı Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, karşılıklı olarak yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Ürdün'de deniz var mı diye soranlara söyleyelim: Evet. Kızıldeniz, Petra ve Wadi Rum ile ünlü Ürdün'de denize girebileceğiniz küçük de olsa bir sahil bulunuyor. Kızıldeniz kıyısındaki Akabe, Ürdün'ün denize kıyısı olan tek şehri.
Ürdün'e vize gerekiyor mu diye merak ediyorsanız, seyahatinizi vize almadan sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. En az 6 ay geçerliliği olan bordo, gri, diplomatik pasaport alarak da bilinen siyah ya da yeşil pasaportunuzun olması Ürdün için yola çıkabilmeniz adına yeterli.
Ürdün ile ilgili yaptığım uzun araştırmalar sırasında hem 3 günlük hem de 8 günlük gezilere ve turlara rastlamıştım. Bizim gitmek istediğimiz süre ise 4-5 gündü. Eğer zamanınız varsa kuzeyden başlayıp güneye kadar 8 günde birçok şehri gezecek bir planlama yapabilirsiniz.
Ürdün'ün illeri (Arapça: محافظة, muhafaza), Ürdün'ün birinci düzey idari bölümleri olup ülke 12 ile ayrılmaktadır. Her ilin başında kralın atadığı bir vali bulunmaktadır.
Ürdün'in mevcut nüfusu, yıllık %0,379 büyüme oranıyla 11.353.554'dir.
Düşündüğünden Güvenli
Hiç merak etme, Amman oldukça güvenli bir şehir ve suç oranı, ülkenin genelinde olduğu gibi, oldukça az. Amman'da 24 saat boyunca gönül rahatlığıyla gezebilirsin. Otellerden alacağın konaklama belgesi ve pasaportunu her zaman olduğu gibi yanında taşıman gerekiyor.
Yazları ortalama 30 derece ile yarı kuraktır. Kışları ise 13 derece civarındadır. Ülkenin batı kısmı kasım ayından mart ayına kadar en büyük yağışı almaktadır. YAŞAM MALİYETİ Ürdün'deki yaşam maliyeti çoğu batı ülkelerinden daha düşüktür.
Genellikle insanlar Amman'a uçup, araba ile güneye inip, dönüşü Akabe'den yapıyor. Zaten görülmesi gereken yerler hep yol üzerinde. O nedenle 5-6 günlük bir Ürdün sayahatinizde Amman'a bir gün ayırmanız yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri