Amo, ergo sum! ¹ 1. (Lat.) Seviyorum, öyleyse varım!
Cogito, ergo sum (Fransızca: Je pense, donc je suis, Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım), René Descartes'ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözünün Latince halidir.
inanıyorum öyleyse varım anlamına gelen latince tümce.
Bu çalışma, Kartezyen “cogito ergo sum” (düşünüyorum; öyleyse varım) vecizesi ile özetlenebilecek modernist düşünceden, modernizmin ilk büyük Page 3 Yıldırım 157 sorgulayıcılarından olan Nietzche'nin “vivo ergo sum” (yaşıyorum; öyleyse varım) vecizesi ile kısaca ifade edilebilecek olan postmodern düşünceye doğru olan ...
cogito ergo sum yani "düşünüyorum öyleyse topluyorum".
İlgili 22 soru bulundu
"Düşünüyorum, öyleyse varım." (Cogito Ergo Sum) Bu Felsefe dersimizde, batı rasyonalizminin kurucu elementi olarak değerlendirilen, ünlü düşünür Descartes'ın Cogito Argümanı'nı ele alıyoruz.
Şüphesinin sonunda, şüphe ettiğinin, dolayısıyla düşündüğünün farkında olan bilincinden ve varlığından şüphe edemeyeceği fikrine varır. Sonuçta, mutlak, kesin, doğru, apaçık ve zorunlu bir tür bilgi olan, 'Düşünüyorum öyleyse varım' diye ifade edilebilen, Cogito'ya ulaşır.
"Düşünüyorum, öyleyse varım" (Latince: "Cogito, ergo sum") ifadesi, 17. yüzyıl filozofu René Descartes'ın ünlü önermesidir. Bu ifade, bilincin ve düşüncenin, var olmanın en kesin kanıtı olduğunu belirtir. Kişinin kendi varlığının farkında olabilmesinin ve düşünebilmesinin, onun var olduğunun kanıtı olduğunu savunur.
“Cogito ergo sum!” (Düşünüyorum öyleyse varım) René Descartes • Kendini Bilmek Ne Demektir? ~ @gsufelsefekulubu #sinanca...
Descartes'ta zihin, bütünüyle gerçek, ayrı bir tözdür; beden olmaksızın ve Tanrı'nın yardımı olmaksızın varlığını sürdürebilir. Descartes'a göre madde ve düşünce, yani beden ve ruh birbirinden tamamen farklıdır, ama aynı zamanda her ikisi de birer tözdür. Bedenin özü yer kaplamaktır.
Sıklıkla Birlikte Alınan Ürünler. Bu ürün: Descartes - Gerçeği Arayan Her Şeyden Kuşku Duymalıdır: Her Şey İçin Yeni Bir Başlangıç: “Cogito Ergo Sum – Düşünüyorum Öyleyse Varım.”
Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes'ın "Düşünüyorum öyleyse varım" (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.
17. yüzyıla gelindiğindiyse modern felsefenin ilk filozofu olan Descartes, “Düşünüyorum, o halde varım.” fikri, yani cogito deneyimi kapsamında kendi varlığının bilincinde olan öznesi ile kendisinden sonra da yolculuğuna devam eden özne felsefesine yepyeni ve önemli bir soluk getirir.
Kartezyen felsefe, insanın aklını kullanarak kesin bilgiye ulaşabileceğini ancak bu bilgilerin doğruluğunu da yaşam boyunca eleştirebileceğini savunan bir felsefe görüşü olarak ifade edilmektedir.
“('Düşünüyorum' anlamında lat. söz; Cogito ergo sum'un kısaltılmışı). Descartes 'ın yönemli kuşkudan sonra ya da yöntemli kuşkuyla ulaştığı varlık deneyi. Descartes varlığı kanıtlamak için kuşkudan yola çıkar: her şeyden kuşkuya düşebileceğini, ama kuşkulanan ben'den kuşkuya düşemeyeceğini görür.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Felsefi düşünceleri
Beden ve ruhun birbirlerine olan üstünlükleri yerine paralelliklerini savunan Spinoza ereksel bir nedenselliğe de karşı çıkmıştır. Bununla birlikte aşkın bir tanrı anlayışı yerine içkin bir doğa anlayışı getirmiştir.
Descartes. Doğruları yanlışlardan ayırmanın yolu sepeti önce boşaltıp sonra kontrollü biçimde doldurmaktır. varabilmek için şüphe eder. Buna metodik şüphe denir.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Herakleitos evrende bulunan tüm şeylerin bir değişim ve oluş içinde olduğunu ileri sürer. Evrenin arkhesinin ateş oldu- ğunu, her şeyin ateşten geldiğini ve yine ona döneceğini ve böylece evrenin varlığını akış içinde sürdürdüğünü savunur.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Descartes'ın sisteminin temel önermesi olan «Düşünüyorum, öyleyse varım», üzerinde tartışmaların sürüp gittiği bir, önermedir.
Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Descartes, inançları, zihne sunmuş ve onu bir bilgi kaynağı olarak kabul etmiştir. Seyahat ettiği sonsuz alan ve felsefesinde kullandığı sistematik sorgulama ve bilginin açıklığını ayırt etme gibi saf akla dayalı standartlara göre bilginin kaynağı olarak gördüğü akıldır.
Felsefe tarihine damga vurmayı başaran Descartes'in muhtemelen en bilinen sözü “Cogito ergo sum” yani “Düşünüyorum o halde varım” oldu. Ona göre düşünüyor olmamızda şüphe duyamayız. Bu sebepten dolayı da düşüncelerimizin varlığını kabul etmemiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri