Günümüzün popüler akıllı telefonları, tabletleri, televizyonları ve diğer birçok cihazı, yüksek kaliteli görüntüler sunmak için kullanılan AMOLED ekran teknolojisine sahiptir. Bu teknoloji, önceki LCD ekranlardan daha canlı, daha net ve daha enerji tasarruflu bir ekran deneyimi sunar.
Amoled ekranlar gerçek görüntüleri sunmadığı gibi LCD ekranlar gerçek hayata ve göz görünümüne daha yakın renkler ve görüntüler sunar. Kontrast amoled ekranlarda LCD ekranlara göre daha sönüktür. Görüntülerin daha gerçekçi bir şekilde görülmesi istendiği takdirde LCD kullanılabilir.
Renk Doğruluğu: AMOLED ekranlar, daha canlı renkler ve daha derin siyahlar sağlar. IPS LCD ekranlar, daha doğal renkler ve daha az renk doygunluğu sağlar. Enerji Verimliliği: AMOLED ekranlar, siyah piksellerin tamamen kapatılabilmesi nedeniyle enerji tasarrufu yaparlar.
Görüntü Kalitesi: AMOLED ekranlar daha koyu siyah ve daha canlı renkler sunabilir, çünkü her pikselin ayrı ayrı aydınlatılmasıyla çalışır. LED ekranlar ise daha yüksek parlaklık sunduğundan siyahlar tam renginde çıkmayabilir. Enerji üretimi: AMOLED ekranlar, sadece pikselleri aydınlattığından daha az enerji tüketir.
Amoled ekranlara kıyasla içerisinde organik bileşen yerine elektronik panel bulunması da IPS LCD ekrana daha fazla renk seçeneği sunabilme imkanı sağlarken aynı zamanda üretim maliyetinin de yine AMOLED ekranlara göre daha düşük olmasına olanak sağlıyor.
İlgili 45 soru bulundu
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
OLED ekranların frekans aralığı 50-500 Hz, LCD ekranlar için ise bu değer 1000 Hz'den fazla. Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor.
AMOLED ekranlar, enerji tasarrufu sağlar. Arka ışığa sahip ekranlara göre çok daha az güç harcarlar. Bu nedenle AMOLED ekran ömrü uzundur. Örneğin AMOLED ekran telefonlar diğer telefonlara göre daha seyrek şarj edilir ve daha kısa sürede şarj olurlar.
Amoled ekranlar öncelikle enerji tasarrufu yapmanızda yardımcı olur. Arka ışığa sahip olan ekranlara göre çok daha az güç harcar. Bu sebeple de Amoled ekran kullanımlarının ömrü çok daha uzundur. Örneğin Amoled ekrana sahip olan telefonlar diğer telefonlara göre çok daha seyrek şarj edilerek kullanılır.
Bu yüzden LED TV'leri LED aydınlatmalı LCD televizyon olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. LED TV, daha az güç tüketir, daha iyi kontrasta sahiptir ve daha ince yapıdadır. LED TV'ler LCD TV'lere göre daha canlı ve daha kaliteli görüntü sağlayabilir.
AMOLED aynı zamanda daha gerçekçi siyah renkler sunuyor ve ekran çoğunlukla siyah olduğunda daha az enerji tüketiyor. Bu yüzden AMOLED ekranların üretimi oldukça maliyetli ve LCD ekranlar kadar çok sayıda üretilmesi zor. Ayrıca bu ekranlar çok hassas bir yapıya sahip olduğunda ellimizden düşüp kolayca kırılabilir.
Apple, iPhone'da LCD ekran kullanıyor ve daha yüksek kontrast ve tepki süresi sunan AMOLED'i kullanmıyor.
Sonuç olarak Super AMOLED ekranlar güneş ışığını AMOLED ekranlardan daha iyi tutar ve ayrıca daha az güç gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi Super AMOLED, AMOLED'in daha iyi bir versiyonudur. Bunların hepsi sadece pazarlama zırvalığı da değil. Samsung'un ekranları her zaman en iyiler arasında yer alıyor.
LED LCD'ler özellikle de arka ışığı kapandığında çok daha az enerji tüketiyorlar. CCFL LCD'ler düşük enerji tüketiminde LED'in hemen arkasında, ikinci sırada yer alıyor. Plazma TV'ler ise kontrast denetimini yüksek olacak şekilde ayarladığınızda –ki iyi bir görüntü için bu gerekli- enerjiyi çok da verimli tüketmiyor.
Xiaomi artık çoğu yeni çıkardığı modellerinde Amoled veya Süper Amoled ekran teknolojisini kullanıyor.
Sararma ve ekran parlaklığının zamanla azalması. Yani mavi ledlerin erken deformesi değil. Ledlerin çalışma saatine doğru orantılı olarak verdikleri ışık miktarı azalır ve eskir. Işığın azalması da rengin sarı olmasında payı vardır.
HD Super AMOLED, bir HD çözünürlüğü (> 1280 × 720) Süper AMOLED ekran için Samsung markasıdır.
Bu sebeple günümüzde kullanılan LED ya da likit kristal ekranlı bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler gözümüze kesinlikle kalıcı zarar vermezler.
Telefon tuş takımını açıp *#0*# numarasını girin. Beyaz ekranda tam parlaklık açılacak. Ekranı dikkatlice inceleyin. Iz görüyorsanız AMOLED yanığı oluşmuş demektir.
Türkçe karşılığı sıvı kristal ekran olan "Liquid Cyrstal Display" (LCD), kutuplama filtresi sayesinde ışığın gözle görülebilmesi mantığına göre çalışan bir görüntü teknolojisidir. LCD ekran üzerinde bulunan her bir piksel, iki şeffaf elektrot ve iki polarize filtre arasında bir molekül katmanından oluşur.
In Plane Switching, kısaca IPS, Türkçesi ile Düzlem İçi Geçiş; aslında bildiğimiz LCD ekran türlerinden biridir.
OLED ekranlar, LCD'ye göre çok daha iyi bir görüntüleme açısına sahip. LCD ekranlar görüntüyü 180 dereceye yayamadığı için zaman zaman farklı açılarda görüntü bozulması gözlemlenirken, OLED ekranlarda böyle bir sorun yoktur.
Göz yormayan ekran olarak da bilinen e-kağıt ekranın kullanıldığı Kingrow K1 duyuruldu.
Super AMOLED, renk doğruluğu ve parlaklık açısından da genellikle AMOLED'e kıyasla daha iyidir, çünkü ekranın daha fazla ışık yaymasını sağlar. Her iki teknoloji de, LCD (Liquid Crystal Display) ve diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha yüksek kontrast oranları ve daha geniş görüş açıları sunar.
AMOLED yanığının oluşmasında birinci etken beyaz ekranlardır. Samsung cihazlarda varsayılan olarak beyaz arka plan açık gelir, cihazı uzun süre arka planı beyaz olarak kullandığınızda yanık oluşabilir. Bu nedenle de karanlık modu açmak yanık riskini en aza getirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri