Amortisman süresi, satın alınan konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içinde geri kazanılabileceğinin hesaplanmasıdır. Mesela 200.000 TL'lik bir ev 1.000 TL kira ile 200 ay içinde amorti edildi, yani 16,5 yılda kendini geri kazandı. Bu Türkiye ortalaması için iyi bir amortisman süresidir.
Türkiye'de amortisman süreleri ortalama olarak 17-18 yıl şeklinde hesaplanır. Elde edilen hesaplamada 16 yıllık amortisman süresi, yatırımınızın doğru değerde ve avantajlı olduğunu gösterir. Amortisman süresini, değerini ve avantajını belirleyen gayrimenkulün fiyatıdır.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL'lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir.
Genel olarak gayrimenkuller için süre, 211 ay kira olarak belirlenmiştir. Yani, standart bir daireye olan yatırım 17.6 yıl gibi bir sürede amorti edilmektedir. Süre, illere göre değişiklik gösterir. Örneğin; İstanbul'da 211 ayken Ankara'da bu süre 214 ay olarak belirlenmiştir.
Bu amortisman hesaplama yönteminde yukarıda bahsettiğimiz üzere Maliye Bakanlığı'nın belirlediği oranlar kullanılarak hesaplama yapılır. Amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı uygulama neticesinde veya tutarın toplam ekonomik ömre bölünmesi sonucu hesaplanır.
İlgili 44 soru bulundu
“İktisadi bir değer için amortisman ayırmanın şartı, kullanılmaya başlanması değil, aktife girmesidir. Yılın son gününde işletmenin aktifine giren bir değer için dahi amortisman yıllık olarak ayrılır.”
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
Örnek vermek gerekirse; 1.00.000 TL'ye alacağınız dükkanın aylık 5.000 TL kira getirisi olduğu durumda; 1.000.000 / 5.000=200 ay amortisman süresi vardır. Bu da yaklaşık 16,5 yıla denk gelir. Türkiye'de dükkanlar için ortalama amortisman süresi 17 yıldır.
Amortisman; aşınma ve yıpranma, eskime veya diğer faktörler nedeniyle bir varlığın değerindeki azalma olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bir varlığın maliyetini faydalı ömrü boyunca tahsis etmenin bir yoludur.
Bu tür uzun vadeli kesintiye yıpranma payı yani amortisman denir. Amortisman, uzun vadeli bir işletme varlığı için kesintileri birkaç yıla yaymak için mükemmel bir yöntemdir. İşletme tarafından satın alınan varlığın amortismana tabi tutulması için 1 yıldan fazla kullanılması gerekir.
Amorti, bilet değeri anlamını taşıyor. Satın alınan piyango biletine amorti çıkması durumunda bilete ödenen para geri alınmış olur. Milli Piyango biletinin son rakamları olarak bilinir. 2 tane amorti rakamı çekilir. Çekilen 2 rakamdan biri Milli Piyango biletinin son rakamı ise, biletine amorti çıkmış olur.
2023 AMORTİ RAKAMLARI KAÇ OLDU? Amorti numaraları canlı yayında saat 23.15-23.30 arasında belirlendi. Amorti sayıları aynı zamanda cnnturk.com Milli Piyango sonuçları sayfasında yerini aldı. Bu yıl amorti rakamları 0 ve 6 oldu.
Amorti, Milli Piyango biletinin her çekilişte son rakamına göre biletlere verilmekte olan ikramiyeye denir. Değeri biletin değeri kadardır. Amorti çekilişleri, büyük ikramiye çekilişlerinin başladığı saatte tamamlanır.
Yani tam bilet sahibiyseniz amorti olarak 200 TL, yarım bilet sahibiyseniz amorti olarak 100 TL, çeyrek bilet sahibiyseniz amorti olarak 50 TL alacaksınız.
Bir yatırım aracı olarak konut satın alan kişilerin yatırım bedelini kira ya da değer artışı sayesinde geri kazandıkları süreye amortisman yani geri dönüş süresi adı verilmektedir.
Genel olarak bakıldığı zaman amortisman süresinin verimli olabilmesi için hesaplama ortalama olarak 17 - 18 yıl üzerinden yapılır. Elde edilen hesaplamada 16 yıllık bir amortisman süresi yatırımın kazançlı olduğu anlamını taşımaktadır. Yatırımın doğru değerde ve avantajlı bir yatırım olduğunu göstermektedir.
Amortismanın şirketler için birçok faydası vardır. Amortisman sayesinde duran varlığın aşınma payı doğru bir şekilde kaydedilir. Bu da işletmelerin plan yapabilmesine yardımcı olur. Amortisman sayesinde varlığın maliyeti çok daha doğru şekilde anlaşılabilir.
Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır. Duran varlığın ekonomik ömrü boyunca gider yazılarak itfa edilmesi muhasebenin dönemsellik kavramı gereğinin de yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Vergi Usul Kanunu 320. maddesinde belirtildiği üzere amortisman süresi, iktisadi kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Mükellefler iktisap ettikleri iktisadi kıymetlerini aktifleştirdikleri dönemden başlayarak kullanma şartı aranmaksızın amortismana tabi tutabilirler.
Amortismana tabi bir duran varlığın amortisman süreci varlığın işletmenin aktiflerine katıldığı yıl başlar ve ekonomik ömrünün sona erdiği yıl biter.
Amortisman, kelime anlamı olarak yıpranma payı demektir. İşletmelerde demirbaş eşyalar genellikle 1 yıldan daha fazla kullanılmakta ve bu süre içerisinde yıpranarak değer kaybetmektedir. Değer kaybı yaşanan bu durumlarda eşyaların kullanım süresi boyunca gider olarak yazılması gerekmektedir.
Duran ve kullanımda olan malların aşınma ve yıpranma payına amortisman adı verilir. Yıpranmış malı amortisman uygulamasına tabi tutmaya ise amortize etmek denilir. Bir işletme malı 1 yıldan fazla süre kullandığında, söz konusu mal yıprandığında, eskidiğinde ya da değerini kaybettiğinde amortize edilir.
Duran varlıkların zamanla yıpranması, aşınması, eskimesi gibi durumlar son derece olağan ve doğaldır. Yıpranma payı olarak da adlandırılan amortisman, işletmelerin satın almış oldukları değerli varlıkların aşınması veya eskimesi durumunda gider payı olarak gösterilmesini ifade eder.
Özet olarak; - Amortisman ayrılması mecburi değildir. - Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. - Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri