Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Nişasta pastane usulü ıslak kek tarifinde de kullanılmaktadır. Nişastanın keke kattığı dokuyu çok seveceğiniz ıslak kek tarifi burada yer alıyor.
Nişastalı Kek İçin Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker. 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı nişasta.
Pamuk gibi dokusuyla ağızda dağılan sade kek tarifim var. Yumurta ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır. Üzerine süt sıvı yağ eklenir çırpmaya devam edilir. Un nişasta kabartma tozu ve vanilya elenip kontrollü şekilde eklenir ve çırpmaya devam edilir.
Kek üretiminde kullanılan buğday nişastası (Selva), mısır nişastası (Güneş, Sakarya), yumurta, şeker ve kabartma tozu dâhil tüm bileşenler yerel bir marketten temin edilmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu kekin içerisinde un olmaması nedeniye puf puf kabarıyor. Nişasta tüm malzemelerin bir arada durmasını sağlıyor.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Kek sıvı miktarı yüksek bir hamur olduğu için tereyağ veya margarinden gelecek sıvıya (hani o %80 yağ dışındaki sıvılar) ihtiyaç duymaz. Ancak poğaça, kurabiye veya tart hamuru gibi sıvı miktarı düşük hamurlar tereyağ veya margarinden gelen sıvıyı kabarmak için kullanırlar.
Bir kek harcı hazırlarken süt kullanırsanız daha akışkan bir harca sahip olur. Piştikten sonra daha kabarık, puf puf olmuş bir kek elde edersiniz.
Kek harcından yoğurt ya da sütü çıkardığımızda geriye alternatif birkaç malzeme kalıyor aslında. Portakal suyu gibi meyvelerin suları, çay ya da su ilave etmek. En basiti su eklemek aslında. Keklerinizin içerisine su ilave etmeniz durumunda keklerinizin daha süngerimsi bir kıvamda piştiğini de gözlemeyeceksiniz.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Unun içindeki glüten kekin kabarmasını önlediğinden, pandispanya yapılırken mısır nişastası da ilave edilir. Eğer kakaolu bir pandispanya yapacaksanız kakao koymanız yeterli olacaktır. Mısır nişastası ile undaki glüteni dengelemeye gerek kalmayacaktır.
"Mis gibi bir kek yaptım ama çöpe gidecek!" diyenleri böyle alalım. Kek tariflerinize nişasta ekleyebilir, kek kabınızın içine parşömen kağıdı serebilir veya bir parça esmer şeker koyabilir, kekinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Kek harcının cıvık bir kıvamda olması, kekin tam kıvamlı olmasını engeller. Bu yüzden mutlaka güvenilir tarifler uygulanmalıdır. Tarifi hazırlarken malzemeleri göz kararıyla eklemek yerine, ölçüleri doğru bir şekilde kullanmaya özen gösterin.
Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor. Bunun önüne geçmek için kek yapmaya başlamadan önce kek malzemelerinizi tezgaha çıkarın ve ılınmaya bırakın.
Unu çok uzun süre ve çırparak karıştırıyorsunuz
Halbuki bir spatula yardımıyla alttan üste doğru, sadece un gözden kaybolana kadar karıştırmanız yeterli. Çok karıştırmak kekin kabarıklığını da doğrudan etkiliyor zira. Spatula faktörü de burada önemli. Spatulayla karıştırmak, mikserle çırpmamak en doğru yöntem.
Yoğurtla yapılan kekler sütle yapılan keklere kıyasla daha ıslak dokulu olur. Eğer süt tavsiye edilen bir tarifte, diğer malzemeleri sabit tutarak, aynı miktarda yoğurt kullanırsanız yakalamanız gereken kıvamı yakalayamazsınız. Kek örneğini ele alırsak kekinizin içi hamur kalabilir örneğin.
Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar. Sütlü keklere nazaran, içerisinde kullanılan malzemelere göre daha az kabarır. Sütlü keklerdeki gibi çok pofuduk bir kıvamları olmaz.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kek karışımının içerisine koyacağınız 2-3 damla limon suyu kekinizin kabarmasına yardımcı olacaktır. Yumurtaları tek bir seferde değil de akını ve sarısını ayrı ayrı çırpın.
Tereyağı kullanarak hazırladığınız keklerin iç dokuları tıpkı kurabiye hamuru gibi dağılabilen bir yapıya sahip olur. Diğer yandan margarin kullanılarak yapılan keklerin daha ağır bir kokusu olur ancak kıyır kıyır bir dokuları da olur. Tereyağına kıyasla daha hafif bir tadı da oluyor.
Buğday ya da patates nişastası kullanılabilir. Kekte üçte bir un yerine buğday nişastası kullanılabilir. Pirinç, pirinci unu haline getirilip kullanılabilir. Hamur işlerinde, tatlılarda buğday nişastası, çorbalarda patates nişastası kullanılabilir.
Pirinç unu, ince öğütülmüş pirinçten yapılan bir un türüdür. Genellikle pirincin kül suyunda bekletilmesiyle üretilen pirinç nişastasından farklıdır. Pirinç unu, buğday ununun yaygın bir ikamesidir. Sıvı ayrışmasını engellediği için soğutulmuş veya dondurulmuş tariflerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır.
- Nişastalı yemekler kan şekeri yükselmesini yavaşlatarak enerji sağlamaktadır. - Nişasta kişilerde açlığı bastırır. - Kalp ile kol ve bacaklara daha çok kan taşımasını sağlar. - Bağırsakların doğru bir şekilde dizilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri