Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
Yüzyıl kelimesinin doğru yazımı bitişik olmalı ve yüzyıl şeklinde kullanılmalıdır. Yüzyıllar içinde toprak katmanlara ayrıldı cümlesinde olduğu gibi bitişik yazılması daha uygun kabul edilmektedir. Yüzyıl kelimesi kısaltma şeklinde de yy şeklinde kısaltılarak kullanılabilen bir kelime olmaktadır.
yy. yy. [1] Yüzyıl.
Romen rakamları tarihî olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde, kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında, maddelerin sıralandırılmasında kullanılır: II. Dünya Savaşı; XX. yüzyıl; III. Selim, XIV. Louis, II.
Yani yıl sözcüğü için doğru yazılış şekli, "Yeni yıl" biçimindeki haliyle ayrı şekilde yazılışının ele alınmış görülmektedir. İki farklı sözcüğün bir araya gelmesi ile beraber ele alınmış durumda olan bu kelime gurubu, ayrı şekilde yazıldığında imla kuralına uygun olarak yazılmış olmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde "yy" biçiminde yazılır.
Yıldönümü kelimesinin yıl dönümü şeklinde mi yoksa yıldönümü şeklinde mi yazıldığı merak edilir. İki kelimenin yan yana gelmesi ile oluşan kelimelerin yazımları karıştırılabilir. Yıl dönümü de yazımı karıştırılan kelimelerden biridir ve doğru olması için yıl dönümü şeklinde ayrı yazılması gerekmektedir.
Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gün, ay ve yıl tarihlerinin karıştırılarak yazılması, başka tarihi ifade edebileceğinden doğru yazılması gerekir.
Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur: 1985'te, 8'inci madde, 2'nci kat; 7,65'lik, 9,65'lik, 657'yle vb. Bu kelime genellikle 80li Yıllar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 80'li Yıllar şeklinde olmalıdır.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
YÜZYIL NASIL HESAPLANIR? İçinde olduğumuz yılın ilk iki rakamına +1 eklediğimiz zaman kaçıncı yüzyılda olduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Örneğin; şuan 2019 yılındayız 20+1= 21. yüzyılda olduğumuzu hesaplamış oluruz.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
a) Tarihler zaman birimi olarak en kısadan en uzuna doğru sıralanır: gg.aa.yyyy (gün.ay.yıl): 30 Haziran 2020. 30.06.2020. 30/06/2020.
Gün, ay, yıl rakamlarının arasına nokta ya da eğik çizgi konulur: Örnek: 11.12.2010 veya 11/12/2010 şeklinde yazmak doğrudur. e. Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğü içerisinde yer alan bilgilere göre birkaç kelimesinin anlamı “çok olmayan, az sayıda olan” olarak belirtiliyor. Yani birkaç kelimesi birleşik şekilde yazılıyor. Bu kelimenin “bir kaç” şeklinde yazılması yanlış kullanım olarak biliniyor.
“Yüzyıl” sözcüğünün kısaltması “yy.” şeklindedir. Birleşik bir kelime olarak yüzyıl noktalı kısaltılır.
Sıra sayıları yazıyla veya rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda rakamdan sonra nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece belirten ek yazılır: 15. yüzyıl, 15'inci yüzyıl (15.'inci yüzyıl değil).
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Bu kelime genellikle yıldönümü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yıl dönümü şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin yıl dönümü mü, yıldönümü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı yıl dönümü şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
100'üncü - Vikisözlük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri