Dünyanın en eski meyveleri arasında bulunan incirin anavatanı bu bölgedir. Hitit dönemlerinde incir çizimleri ve bardacık incirinin çizimlerine rastlanmıştır. Bu sebeple en iyi kuru incir için Aydın – İzmir bölgesinde üretilen kuru incirler tercih edilmelidir.
Evde kurutmak için özellikle içi dolgun ve kabukları ince olan incirleri tercih etmelisiniz. Ağaçtan kendi kendine yere düşen, fazla zedelenmemiş incirler kurutma işlemi için oldukça doğru bir seçim olabilir.
En iyi, kaliteli, olgun incir ise dağ inciri olarak bilinir. Aydın inciri nereden alınır? En iyi ve kaliteli incir Aydın bölgesinden alınır. Aydın'da organik olarak yetişen incirler daha tatlı, dayanıklı ve kalitelidir.
Taze ve nemli olmalı: Kuru incirlerin taze ve nemli olması önemlidir. Kurumuş veya sertleşmiş incirler yerine esneklik ve yumuşaklık gösterenler tercih edilmelidir. Renk ve görünüm: Kuru incirlerin rengi açık veya koyu kahverengi tonlarında olabilir. Fakat üzerinde küf, leke veya bozulma belirtileri olmamalıdır.
Dağ köylerinden aldığınız kuru incirlerde muhtemelen kimyasal işlem uygulanmamıştır. Dağ köylerinde üreticiler ile konuşup, kuru inciri görerek almanızı tavsiye ederim. Tabiki herkesin bu bölgelere yolu düşmüyor. İnternetten, aktarlardan, şarküterilerden veya marketlerden kuru incir almak zorunda kalıyorlar.
İlgili 31 soru bulundu
1 kilo Toptan Kuru İncir ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Kuru İncir fiyatları 799,00 TL ile 1.075,00 TL aralığındadır.
Beyazlatılmış olarak satılan incirlerin üzerinde kimyasal ilaçlar bulunuyor. Uzmanlar hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak, kuru incir alırken bembeyaz incirlerin değil doğal rengini korumuş ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ederek “Kuru incir, beyaz ve tertemiz görünümü peroksit adı verilen kimyasal madde sayesinde almaktadır. Bu nedenle ürünün doğal görünümlü olmasına özen gösterin” dedi.
·Kuru inciri mutlaka güneş görmeyen, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekmektedir. Eğer kuru incirlerinizi 1 hafta veya 15 gün içinde tüketmeyi planlıyorsanız bu süre içinde bozulup kurtlanmazlar. Daha rahat şekilde saklayabilirsiniz.
İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
Taze incir, kuru incire göre daha fazla C vitamini, A vitamini ve beta-karoten barındırır. Kuru incir de taze incir de faydaları ile öne çıkan besinlerdendir.
İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.
Kurutulmuş olarak ihracat değeri taşıyan çeşidimiz Sarılop'tur. Büyük ve Küçük Menderes havzaları; iklim ve toprak şartları yönünden, kuru incirin yetiştirilmesi ve kurutulması bakımından ideal şartlara sahiptir ve dünyanın en kaliteli kuru inciri olan Sarılop bu bölgemizden elde edilir.
Terleme ile veya yörede kurutma aşamasında çiğ düşmesi ile incirin üzerinde su damlacıklarının oluşması küf gelişimini arttıracağı gibi aflatoksin riskini arttırır, ürün kalitesini bozar ve kararmaya yol açar.
Bir yıl civarında bozulma olmadan Ufresh kuru incirinizi tüketebilirsiniz. Ufresh kuru incirlerinizi hava almayacak bir kap veya poşet içerisinde Uğur derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Fırın tepsisinden çıkarın, plastik bir dondurucu poşetine koyun ve saklamak için tekrar dondurucuya koyun. İncir bir kez dondurulduktan sonra 6-8 ay arası tüketilmeye hazırdır.
Hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemeli.
Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır.
Burada dikkat etmeniz gereken tek şey inciri satın aldıktan sonra meyvelerde yaptığınız gibi yıkayıp muhafaza etmek oldukça yanlış bir seçimdir. Eğer kuru inciri yıkadıktan sonra saklamak gibi bir gaflette bulunursanız küflenme, ekşime, kurtlanma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Böylece daha hijyenik koşullarda incir kurutabilirsiniz. İncirlerin güneş gören bir konumda beklemesi gerekir. Bu yöntemi denediğinizde 5 ile 7 gün arasında incirler kurumuş olacaktır. Eğer yeşil incir nasıl kurutulur diye merak ediyorsanız bu yöntemi deneyerek kusursuz bir sonuç alabilirsiniz.
Çatlak incir, genellikle Ege bölgesinde yetiştirilen ve Türk mutfağında sıklıkla kullanılan bir meyvedir. İncir ağacının meyveleri olgunlaştığında yüzeylerinde çatlaklar oluşur ve bu nedenle "çatlak incir" adı verilir. Çatlak incirler tatlı, yumuşak ve sulu bir yapıya sahiptir.
Kuru İncir Nasıl Yumuşatılır? Sertleşmiş durumdaki kuru incirleri yumuşatmak için çeşitli yöntemler bulunur. Kuru incirleri kaynatılmış sıcak su yer alan tencere içinde bir müddet bekletmek iyi bir çözüm yoludur. Az miktarda su konulmuş olan tavaya kuru incirleri yerleştirmek bir diğer yöntemdir.
Küflenen kuru incir, kesinlikle tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri