257 Birikmiş Amortismanlar Hesabının İşleyişi: Ayrılan amortismanlar ilgili gider hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir, satılan, devredilen, kullanma yeteneğini kaybedenler ise birikmiş amortismanlar hesabına borç kaydedilir, ilgili varlık hesabına da alacak kaydedilir.
Materyal sınıfından olmayan varlık,işletme hesabına alacak olarak kaydedilir. Satışı yapılan, devredilen ya dakullanım ömrü sıfırlanan varlıklar, birikmiş amortisman hesaplamasına borçolarak kaydedilir. Toplam borç = 11.800 TL ise, Bu durumda işletmenin patent hakkıalacağı da 11.800 TL'dir.
Amortisman ve Demirbaş sınırına ait 2 bin TL değeri, aynı zamanda Fatura Kesme Sınırı olarak da dikkate alınan bir tutardır. Faydalı ömürleri dikkate alınmak koşuluyla bu sınırın altında bir KDV hariç tutarı bulunan Demirbaş varlıklar, “Gider Sayılan Demirbaşlar” hesabı altında izlenebilir.
Bu itibarla, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin aktife alınmalarından sonra yapılan giderler, niteliğine göre maliyet bedeline dahil edilir veya genel gider olarak kaydedilirler.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek bulunur. Örneğin 500 bin TL'ye alınan bir gayrimenkulün 2 bin 500 TL'lik aylık kira geliri varsa işlem şu şekilde yapılır; 480000/2500=192 sonucu ortaya çıkar.
İlgili 40 soru bulundu
Giderleşme işlemi alış tutarı üzerinden değil, sene başına devreden net defter değeri üzerinden hesaplanır. Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir.
257 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR HESABI (-)
Pasif karakterli bir hesaptır. Amortisman: Duran varlıkların, aşınma, yıpranma veya eskime payını ifade eder.
Duran ve kullanımda olan malların aşınma ve yıpranma payına amortisman adı verilir. Yıpranmış malı amortisman uygulamasına tabi tutmaya ise amortize etmek denilir. Bir işletme malı 1 yıldan fazla süre kullandığında, söz konusu mal yıprandığında, eskidiğinde ya da değerini kaybettiğinde amortize edilir.
Literatürde sabit maliyetlerden biri olarak kabul edilen amortisman giderleri, Uluslararası Muhasebe Standartları'ndan 16'ncısı olan Maddi Duran Varlıklar Standardı ile getirilen üretim miktarı yöntemi kullanıldığında değişken gider olarak nitelendirilmelidir.
Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Amortisman İşlemleri. KVK da G V K'na benzer şekilde, amortismanları bir gider unsuru olması açısından ele almakta ve kurum kazançlarının tespitinde matrahtan indirilebilecek giderler arasında kabul etmektedir.
Dönemin amortisman gideri genel olarak gelir tablosunda muhasebeleştirilir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Tekdüzen Hesap Planı'nda yer alan 373-Maliyet Giderleri Karşılığı hesabı bu fonksiyonu yerine getirmek amacıyla oluşturulmuş bir hesaptır. Buna göre Maliyet Giderleri Karşılığı hesabının kullanımını gerektiren giderlerin başlıcaları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Tamir bakım. İkramiyeler.
6. Amortisman gideri nedir? Şirketiniz bir varlık (varlığın eskimesi ya da yıpranması gerekir) satın aldığında, varlığın maliyetini işletme gideri olarak vergiden düşebilirsiniz. Bu tür uzun vadeli kesintiye yıpranma payı yani amortisman gideri denir.
İşletme defteri ciltli, sayfaları karşılıklı ve sıra numaralıdır. Bu karşılıklı sayfaların sol tarafı gider sayfasıdır. kaydedilir. Ayrıca amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait indirilecek KDV ve bunlar için dönem sonunda ayrılan amortisman payı da gider sayfasına yazılır.
Amortisman Nedir? Amortisman genel itibariyle, 1 yıldan daha uzun süreli kullanılabilen, yıpranmaya aşınmaya ya da kıymetten düşmeye maruz kalan gayrimenkuller veya alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin yok olması olarak tanımlanabilir.
İşletme aktifinde kayıtlı olan varlıkların ekonomik değerleri zaman içinde düşer. Düşen bu ekonomik değer hesaplanarak kayıt altına alınır ve gider yazılır.
Gider Yazılabilecek Demirbaş Sınırı 2022 (2022 Amortisman Sınırı) Demirbaş ve Amortisman sınırına ait bu tutar aynı zamanda Fatura Kesme Sınırı olarak ta dikkate alınmaktadır. 2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir.
Ofis içi yapılan dekorasyon harcamaları da gider olarak gösterilebilen masraflar arasındadır. Ofis için yapılan demirbaş harcamalarında 4.400 TL'ye kadar olan ürünler tek seferde gider gösterilebilir. Ancak bu tutarın üstünde bir değerde satın alınan demirbaşlar amortisman yöntemiyle gider gösterilir.
Olaya teorik bakıldığında, işletmede kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymet sürekli bir şekilde yıpranmaya tabidir. Dolayısıyla amortisman kayıtlarının aylık olarak yapılması muhasebe tekniği açısından da ideal olandır.
Bu yaklaşım doğrultusunda amortisman, bir dönemden daha fazla süre kendisinden yararlanılacak bir maddi duran varlığın elde etme maliyetinin söz konusu varlığın faydalı ömrü boyunca dağıtılarak her dönem sadece o döneme isabet eden payının gider olarak muhasebeleştirilmesidir (Büyükmirza, 2019: 66).
Amortisman nasıl çalışır? İşletmeniz uzun süreli kullanım için bir mal satın aldığında, amortisman adı verilen yıpranma payı sayesinde malın maliyetini birkaç yıla yayarak kesinti yapabilirsiniz. Vergi Usul Kanunu, bu tür malları (araçlar, makineler, ekipman ve mobilya gibi) maddi varlıklar olarak adlandırır.
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.
Özet olarak; - Amortisman ayrılması mecburi değildir. - Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. - Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir.
ii. 253- Tesis Makine ve Cihazlar, 254- Taşıtlar ve 255- Demirbaşlar hesaplarında kayıtlı ve maliyet bedeli 14.000 TL'yi aşmayan her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri