Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Ananas Kaç Yılda Yetişiyor? Evde ananas yetiştirmeyi düşünenler doğal olarak ananas kaç yılda yetişiyor diye merak ederler. Ananasın evde uygun koşullarda yetiştirilmesiyle 1-2 yıl içinde meyve vermesi olasıdır.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Ananas Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ananas tohumu genel olarak geç çimlenir Bu süre 4 hafta veya 1,5 ayı bulabilir. Büyümesi ise 1,5 ila 2 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ananas nasıl sulanmalı
Ananas çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas, ülkemizin en çok batı ve güney kısımlarında yetiştirilir. Akdeniz iklimi, ananas yetiştiriciliği için idealdir. Ananas yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimiz ise, Antalya, Mersin ve Adana'dır.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Anansın yetiştirilebilmesi için nemli ve bol humuslu olan toprak gerekmektedir. Meyve oluşmaya başladığından itibaren sulama arttırılır ve özellikle yaz aylarında daha fazla sulanarak yetiştirilir. Ananas En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Ananas yetiştirebilmek için hem sıcak – ılık hem de nemli bir ortam gerekir.
Ananas ağacı nemli ve ılık olan iklimleri sever. Bu nedenle ana vatanı Güney Amerika'dır ama Brezilya, Hindistan ve Filipinlerde de yetiştirilir. Faydaları oldukça fazla olan bir gıdadır ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. İsteyen kişiler kendi ortamlarında uygun şartlar yaratarak bu ağacı yetiştirebilirler.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Ananas Yetiştirme Koşulları Nelerdir? Ananas yetiştirmek için uygun iklim ve toprak koşulları ekinin oldukça seçici olduğunu gösteriyor. Sıcaklık isteği sıcak ve ılık iklimi işaret ediyor. Ananasın sağlıklı gelişimi için sıcaklığın 18 - 29 derece arasında olması gerekiyor.
Markete gittiğinde bir tane al, sonra yaprakları meyveden ayır ve yaprak tabanını suyun içine koy. Birkaç hafta içinde kökler filizlenecektir. Ananas bitkisini daha sonra bir kabın içine ekebilir ve yetişecek bitkinin keyfini uzun zaman yaşayabilirsin.
Toprak derinliğinin 60-70 cm olması yeterlidir.
Ananas kök sistemi 40-50 cm geçmemektedir. Yüksek yağış alan bölgelerde dikim sıklığı hektar başına yaklaşık 40.000-44.000 bitki dikilebilir. Serin hava ile düşük yağış alan bölgelerde hektar başına 63.000-64.000 yüksek sıklıkta dikim önerilir.
Ananas comosus
Merr. Ananas genelde 1-1,5 metre boylarında ve bazen daha uzun, parlak, uzun, mumsu yapraklı bir görünümü olan, kısa ve tıknaz kök yapısına sahiptir. Meyve oluşumu sırasında 200'e kadar çiçek oluşturabilme kabiliyetine sahiptir. Çiçekleri bir araya gelerek ananası oluştururlar.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Ananas bitkisi, genellikle yazın en sıcak dönemlerinde çiçek açar. Bu sebeple toprak değişimini çiçek açma döneminden önce yapmak önem taşır. Aynı zamanda soğuğu da sevmediğinden köklerinin soğukla karşılaşmaması için toprak değişimini hava sıcaklığına göre nisan ya da mayıs aylarında yapabilirsiniz.
Türkiye'de yetişmeye uygun meyveler arasındadır. Özellikle Hindistan ve Filipinler ile Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişmeye uygundur.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
Ananası tek elinizle sıkın. Eğer dışı sert, bastırdığınızda ise hafifçe esneyecek kadar yumuşaksa ananas olgunlaşmış demektir.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri