Zabıt katibi olmak için öncelikle erkekler için askerliğini yapmış ya da muaf olmuş olmak gerekir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kanun nezdinde gerekli Şartları yerine getirmek mecburidir. Bunun dışında lise ve ön lisans ile lisans kapsamında Adalet ile ilgili bölümden mezun olmak gerekmektedir.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet bölümüne bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim alınmış olmalıdır. Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerinden mezun kişiler de “Zabıt Katipliği” yapabilir.
İlgili 44 soru bulundu
2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
Başvurular genellikle devlet kurumları tarafından açılan ilanlar aracılığıyla yapılır. İlanlarda, başvuru için gerekli koşullar belirtilir. Genellikle en az lise mezunu olma şartı aranırken, bazı durumlarda üniversite mezunu olma şartı da aranabilir.
Zabıt katibi olmak için öncelikle erkekler için askerliğini yapmış ya da muaf olmuş olmak gerekir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kanun nezdinde gerekli Şartları yerine getirmek mecburidir. Bunun dışında lise ve ön lisans ile lisans kapsamında Adalet ile ilgili bölümden mezun olmak gerekmektedir.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
Katip Olma Şartları Nelerdir? Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir.
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 05.02.2021 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak; Merkezî sınavın (KPSS-2020) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla (ceza infaz kurumu kâtibi) 35 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Katip olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Liseden mezun olduktan sonra KPSS ile Adalet Bakanlığının yaptığı sözlü ve uygulamalı sınavlara girmek gerekir. Sınav süreci, hazırlık ile birlikte ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
Buna bağlı olarak mezun oldukları eğitim düzeylerine göre Temmuz 2023 katip maaşları şu şekilde belirlenmiştir; Lisans mezunu yeni başlayan katipler: 22.300 TL. Ön lisans mezunu yeni başlayan katipler: 22.300 TL. Lise mezunu yeni başlayan katipler: 22.000 TL.
Zabıt katipliği, önü açık bir meslek olduğundan bir kısım bireylerce adliye ortamlarında çalışmak ve buradan da yükselerek daha iyi yerlere gelmek maksadıyla tercih edilse de, çoğu bireyler için ise “devlet memurluğu olsunda gerisi önemli değil” mantığıyla tercih edilen bir meslek haline gelmiş durumda.
KPSS ŞARTI İSTENİYOR
Bakanlık bünyesinde yapılacak personel alımları için adayların 2022 KPSS sınavına girmiş olması gerekiyor. Lisans mezunu adayların 2022 yılı KPSS P3, Ön Lisans mezunlarının KPSS P93, ortaöğretim mezunlarının ise KPSS P94 puan türünden en az 70 puan alması isteniyor.
Klavye sınavında başarılı olmak üzere 3 dakikada en az 90 ve üzerinde net kelime yazmak gerekir. Ayrıca metni yazarken anlam bütünlüğüne dikkat etmeniz ve hata oranınızın %40'tan daha düşük olması gerekmektedir.
2023 zabıt katibi alımı için belirlenen taban puan 70 olarak açıklanmıştır. Bu puan lisan, önlisans ve ortaöğretim mezunları için ortaktır.
Zabıt katipliği sınavları için hazırlanıyorum. Sınavda f veya q klavye seçeneklerinden istediğimizi seçebiliriz ve 3 dakikada en az 90 kelime yazma şartı var.
Bir önceki ilana baktığımızda neredeyse tüm Türkiye için alımların yapıldığı görülmekte olup taban KPSS'nin 70,000 ile 70,900 arasında kapattığı görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri