Amortisör takozu aşınmaya başladığında, sadece araç konforunu etkilemez, aynı zamanda diğer süspansiyon parçalarına da potansiyel olarak hasar verebilir.
Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir. Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Amortisörün sabitlenmesi için amortisör üst takozu çok önemlidir. Bu önemli parça bozuk olduğu zaman araç ile direksiyonun hareketleri sağa ve sola kaymaktadır. Bu da üst kule ve ön düzen parçalarına zarar vermektedir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir.
Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor. Amortisörlerin yokluğunda araç gövdesi tekerlekler üzerinde kararsız bir salınım yapıyor. Bu da konforun azalmasına, kaza riskinin artmasına ve yol tutuşunun kaybedilmesine yol açıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Yol tutuşunu arttırmak için araçlara spor yay (spor süspansiyon) takılır. Bunlar arazi ve asfalt yollar için farklılık gösterir. Asfalt zemin için aracı yere yaklaştıran, toprak zemin için ise aracı havaya kaldıran spor süspansiyon seçilmelidir.
Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Hiç bir zaman unutulmamalıdırki Metal - Metal 'e hiçbir zaman bağlanmaz ve amortisördede olduğu gibi gövdeye bağlanan tablada mutlaka takoz ( fişek) bulunur.Bununla beraber fişeğin aşınması durumunda çukurlara,lakalara girdiğiniz zaman teker,helezon yay kapanacağından dolayı ses yapabilir.
Amortisör takozu, engebeli yolda sürüş sırasında yaylarda meydana gelen titreşimleri emerek etkisini azaltır. Bir tür süspansiyon bileşeni olarak bilinen amortisör, tekerleklerin dengeli hareketini de sağlar. Aracın şasesine bağlanarak kullanılan parça, darbe emici özelliğe sahiptir.
Bu parçanın bozuk olması araç hareketleri ve direksiyon hareketleri ile sağa sola hareket etmesine neden olacak başta amortisör ve üst kule parçaları olmak üzere ön düzen parçalarına zarar verebilir.
Elbette tek değişir..
Bunun sebebi de üst takozların direksiyon hareketlerinde bazı kaymalara yol açma olasılığıdır. Arızalanmış olan bir üst takoz, direksiyon kontrolünü azaltabilir ve içerisinde bulunduğunuz aracın sürüş esnasında sağa ve sola yalpalamasına sebep olabilir.
Motorun hareket etmesi: Motor takozları, motoru bölmesinde sabitlemek için tasarlandığından dolayı bir şeylerin ters gittiğinin ilk işaretlerinden biri, hızlanma sırasında genellikle daha da kötüleşen aşırı motor hareketidir. Motor gürültüsü: Herhangi bir aşırı hareketin sıra dışı seslere neden olması muhtemeldir.
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Amortisör takozu, amortisörü aracın şasisine bağlayan önemli bir parçadır. Amortisör kulağı veya amortisör kulesi olarak da adlandırılır. Birçok ön amortisör takozu, aynı zamanda direksiyon mili ile hareket eden bir bilya yatağı içerir. Amortisör bilyası, direksiyonun tepkisini etkileyen önemli bir bileşendir.
Giriş kısmında da ifade edildiği gibi aracın hareket mekanizmasını yönetmek, yol tutuşunu artırmak adına rot balans ayarlarının düzgün olması gerekir. Bundan yola çıkara “rot balans ayarı çekişi etkiler” demek yanlış olmayacaktır. Eğer rot balans ayarları bozuksa araç sağa veya sola çekerek ilerleyebilir.
Yol tutuşu yüksek olan bir araç, düz yolda olduğu kadar virajlarda da çok iyi bir performans göstererek savrulmalara engel olur. Yol tutuşunu etkileyen faktörler temel faktörler; aerodinamik, lastik, ağırlık merkezi, süspansiyon, şasi direnci ve Electronic Stability Program (ESP) şeklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri