Amortisör (Fransızcadan: amortisseur), makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar. Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç gösterirler. Böylece sarsıntı ve titreşim doğuran enerjiyi ısıya çevirerek yutarlar.
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
Amortisörlerin asıl görevi yayların salınımını azaltmak ve çukura düşüldüğünde ve bir tümsekten geçildiğinde defalarca yaylanarak lastiklerin yol tutuşunun azalması ve hakimiyetin kaybolmasını engellemektir.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
* Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır. * Aracın fren sistemi zayıflar ve fren mesafesi uzar.
İlgili 16 soru bulundu
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır. Fakat elektriksel sisteme sahip amortisörleri bazı durumlarda tamir ettirmek yenisini almaktan daha hesaplı olacaktır.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır? Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Yere sürekli ve dengeli temas eden lastikler yola sağlam tutunur. Virajlarda savurmaları azaltır ve frenleme anında tüm lastiklerin yere tam tutunarak frenlemenin sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle amortisörler önemli ve hayati parçalardır.
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Genel olarak ise 150.000-200.000 km aralığındaki tüm araçların amortisör ve yay setlerini kontrol ettirmeleri tavsiye edilir. Kırılan, deforme olan, esnekliğini kaybeden ve kısalan yayların yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Bu tip arızalar, amortisör sisteminin içinde bulunan mil ve yağ basıncının bağlı olduğu sibobun aşınması ya da arızalanması gibi durumlarda ortaya çıkar. En ufak tümseklerden dahi geçerken aracınız yaylanıyor ise amortisör sisteminizde arıza olma olasılığı oldukça yüksektir.
Patlak amortisör, genellikle süspansiyon sistemindeki bir hasar veya aşınma sonucunda ortaya çıkar ve araç performansını ciddi şekilde etkiler. Bu durumda, amortisörün normal çalışması bozulur ve sürüş sırasında bir dizi olumsuz etki ortaya çıkar.
Gergi çubukları aşağıdaki nedenlerden çatlar veya tamamen kırılır: Yay yolu tamponunun arızalı veya hiç olmaması (örneğin kaza nedeniyle). Bu, amortisörün tampon işlevini de görmesi gerektiği anlamına gelir, ki bu da aşırı baskıya sebep olur. Havalı yay seviyesinin yanlış ayarlanması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri