Şerbet, Ramazan ayı boyunca oruç tutan Müslümanların içtiği geleneksel bir içecek olarak bilinir. Genellikle iftar yemeği öncesinde veya sonra servis edilir ve susuzluğu gidermek, vücudu serinletmek ve enerji sağlamak için tüketilir.
Mevlevi mutfağının çok önemli bir şerbeti. Hazreti Mevlana'nın da baş içecekleri arasında olduğu söyleniyor. Doktorların da antioksidan diye tavsiye ettiği, oysaki Osmanlı mutfağında asırlardır var olan bir şerbet. Sabahları bir bardak aç karnına içilince vücudu temizleme özelliğine sahip." dedi.
Ayrıca, sıcak havalarda serinlemek, yemeklerden sonra sindirimi desteklemek için de şerbetler tercih edilir. Şerbetler özel günlerde, kutlamalarda da tüketilir. Osmanlı döneminden beri sevilerek tüketilen şerbetlerin değerli tarifleri değişmeden günümüze dek gelmiştir.
Ramazan Şerbeti Tarifinin Servis Önerisi
Buzdolabında beklettiğiniz şerbeti, file fındık ya da rendelenmiş Hindistan cevizi ilavesiyle servis edebilirsiniz.
Bu yüzden özellikle sahurda yeterli ve dengeli beslenmeli ve yeteri miktarda su içilmelidir. Ancak kola ve gazoz türevi asitli içecekler, yoğun şeker ve tuz ihtiva etmeleri sebebi ile su tutulumunu azaltır. Bunun yanı sıra limonata, şerbet ve çay da su tutulumunu azaltır ve vücuttan su atılımını artırır.
İlgili 39 soru bulundu
RAMAZAN ŞERBETİ FAYDALARI
Kan şekerini düzenler. Romatizmaya iyi gelir. Stresi azaltır. Uyku düzenini kontrol altına alır.
Demirhindi Şerbeti
Susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle Ramazan ayının en çok tercih edilen şerbetidir.
Ramazan Şerbeti Malzemeler
Ayrıca zengin magnezyumdan ve de malik asitten dolayı güçlü bir laksatiftir. Bağırsaklarda oluşan gazın alınmasında etkilidir.
Bozulmadan uzun süre yiyebiliriz fakat her geçen gün ilk günkü tazeliğinden biraz daha uzaklaşır. Lohusa şerbeti de buz dolabında uzun süre bozulmaz fakat ilk günkü tazeliğini korumadığı için en fazla üç gün içinde tüketilmesi önerilir. 2 hafta kadar da buz dolabında tüketilebilir bir şekilde bozulmadan durabilir.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
"Ölmek" anlamındaki ecel şerbeti içmek deyiminde geçen bir söz.
Kızılcık Şerbeti dizisi cuma günleri ekranlara geliyor. Büyük bir ilgiyle izlenen dizi Show TV'de yayınlanıyor. Cuma akşamları reytingte Yalı Çapkını ile yarışan Kızılcık Şerbeti, iki haftadır reyting sıralamasında birinci oluyor.
1 bardak sıcak veya soğuk su ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak hazırlayacağınız bal şerbetini aç karnına içtiğinizde, sindirim sisteminizin harekete geçtiğini göreceksiniz. Balın antiseptik etkisi midenin asidik yapısını düzenler. Bağırsaktaki nem dengesine yardımcı olan bal şerbeti gerçek bir sindirim dostudur.
Bugün her ne kadar günlük şehirli yaşamlarımızda çok yer tutmuyor olsa da, şerbet, mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Çeşit çeşit baharatlardan, meyvelerden, otlardan veya çiçeklerden yapılabilen bu lezzet, yüzyıllar boyunca ferahlamak, serinlemek ya da ısınmak için tercih edilen başlıca içecek olmuştur.
Baklava hazırlığına önce şerbet kaynatılarak başlanır; şerbet hazır olunca soğumaya bırakılır ve baklavanın yufkalarını açmaya geçilir. Fırında pişirilen ve üzeri kızaran baklava fırından çıkarılınca, soğumuş şerbet dökülür.
İki adet kabuk tarçın, yıkanmış vişneler, zencefil dilimleri ve karanfiller konularak kaynamaya bırakılır. Vişnelerin rengi beyazlayınca toz şeker ilave edilir ve bir – iki kere karıştırılır. Şeker eridikten sonra bir – iki taşım kaynatılır ve ocaktan alınır. Ramazan şerbeti ılındıktan sonra bir süzgeçle süzdürülür.
Besinlerin kalori miktarı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu doğrultuda, Cappy Ramazan Şerbeti kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Cappy Ramazan Şerbeti, ortalama 106 kaloriye, 25,60 karbonhidrata, 0 proteine ve 0 yağ değerine sahiptir.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
En çok tercih edilen şerbetin "Osmanlı şerbetlerinin padişahı" olarak ifade ettiği demirhindinin en önemli özelliğinin kan yapması ve enerji vermesi olduğunu dile getiren Güler, şöyle devam etti: "Bu şerbeti 5 aylık bebekler ve hamileler bile içebilir.
Demirhindi meyvesi, vişne, nar, mandalina, ginseng, meyan balı, çiçek balı, arı sütü, keçiboynuzu, sahlep, limon, tarçın, demir dikeni, şeker ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Yılbaşlarında ve 14 Şubat sevgililer gününde özel yapılır.
Bugün Malatya ve Adana'da hala bolca tüketilen ve “aşlama” olarak da bilinen bu şerbet, meyan bitkisinin köklerinden yapılır. Tadı, bazı damaklar için biraz acı olabilir.
Mevlüt şerbeti tarifi, iftar sofralarınıza da sahur vakitlerinize de çok yakışacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri