Ev ortamında yetiştirilen bitkiler gündüz süresinin kısalması ile beraber havadaki nemin, sıcaklığın ve güneş ışınlarının oranının farklılaşmasıyla bünyeleri için yeteri kadar fotosentezi sağlayamadıklarında bitkinin kendisi için fazla mühim olmayan yaprak kısımlarını dökebilirler.
Oksin moleküllerinin miktarı genç yapraklarda yüksektir ve yaprak olgunlaştıkça azalmaya başlar. Bu nedenle yaprak olgunlaştığında dökülme süreci başlar. Bitkilerin yapraklarını dökmesi besin, enerji ve su ihtiyaçlarını azaltmalarına, dolayısıyla soğuk ve kuru havalarda hayatta kalmalarına yardımcı olur.
Bitkiler, çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlandıklarında yavaş yavaş sararır. Öte yandan güneşe tapan iç mekan bitkileri, loş koşullarda yetiştirilirse sararmaya başlayabilir.
Çiçeklere verilen su yetersiz kaldığında bu durumu anında belli ederler. Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar.
Yaprak döken bitkiler suyu korumak veya kışın hava koşullarından daha iyi korunmak için yapraklarını dökerler, ancak bu bir sonraki uygun büyüme mevsiminde yeni yapraklar üretmek zorunda olmaları anlamına gelir ve yaprak dökmeyenlerin buna kaynak harcamasına gerek yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
İlk olarak selüloz enzimleri hücre çeperlerini parçalar. Daha sonra pektinaz enzimleri hücreleri birbirine bağlayan pektin tabakasını parçalar. Tüm bu olaylar sonucunda yaprak sapının dala bağlandığı yerde bir ayırma bölgesi meydana gelir.
Sonbahar, ağaçların yapraklarını dökme mevsimidir.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Salon bitkilerinin yapraklarında meydana gelen kahverengi uçlar, genellikle sulama şeklinde ve miktarında bir hata olduğunun göstergesidir. Bitkileri sulamak için yapraklarının çok fazla solmasını ve toprağının kurumasını beklemek, bitkinin yapraklarının yanık şeklinde kuruyarak ufalanmasına sebep olacaktır.
İnsanlar ve hayvanlara göre bitkilerde boşaltım sistemi farklıdır. Bitkilerde boşaltımın yapılacağı bir organ bulunmamaktadır. Su bitkilerinde ise boşaltım difüzyon ile direkt olarak yapılmaktadır.
Bitkilere Kök Banyosu Yaptırılmalı
Ev ortamındaki kuru hava ve doğal olmayan havalandırmalar bitkiler için zararlı olabilir. Bitkileri canlandırmak için kökleri dışarı çıkarıldıktan sonra bitki bir süre su içerisinde bekletilebilir. Sıralanan tüm bu maddelere uyarak bitki kuru ve çürük halinden kurtarılabilir.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Çiçeklerin tek istekleri doğru bir yer ve doğru zamanda verilen sudur. Salon bitkilerinin günlük bakımlarını yapabilmek için ihtiyacınız olan, su haznesi çok dar olmayan bir sulama kabı, yapraklarını nemlendirmek için bir sprey kutusudur. Hafta da 1-2 kez sulayıp, aydınlık yerlerde muhafaza etmeniz yeterlidir.
Hidatod, bitkilerde fazla suyun dışarıya atılmasına sağlayan stoma benzeri yapılardır. Havanın neme doyduğu ve terlemenin gerçekleşmediği durumlarda suyun dışarıya atılmasını sağlar. Genellikle kapalı tohumlularda görülen hidatodlar suyu epidermis ya da yaprak kenarı uçlarından dışarıya atar.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Aspirinin toz haline getirilmiş halini vazonun içerisindeki su ile karıştırın. Bu aspirinli su çiçeklerinize çok iyi gelecektir. Vazonun içerisinde bakterilerin çoğalmasını engellemek için ve çiçeklerinizin uzun süre taze bir şekilde kalması için suyunu her gün değiştirmelisiniz.
Bitkileri budayın ve ölü yaprakları temizleyin
Yılın herhangi bir zamanında budama yapabilirsiniz ancak sonbahar, büyüme yazından sonra budama için en uygun zamandır.
Yapraklara yeşil rengi veren klorofil pigmenti fotosentezin gerçekleşmesini sağlayan kimyasal bir bileşendir. Ancak, sonbahar ve kış aylarında fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli ışık ve su bulunmadığından yapraklardaki klorofil seviyesi azalır ve diğer renk pigmentleri açığa çıkmaya başlar.
İlkbahar ve yaz aylarında yapraklar ağaçlara besin sağlar. Sonbahar güneş ışığı azaldığından görevlerini yapamazlar. Ağaç da, bu zamana kadar yeterli besini depolamıştır. Artık ağaçlar için kış uykusuna yatmanın zamanı gelmiştir.
Rüyada yaprak dökülmesi rüya sahibi için olumsuz yorumlanan rüyaların başında gelir. Rüya sahibi bu rüya ile birlikte maddi ve manevi anlamda ciddi sıkıntılar yaşayacak aynı zamanda rüya sahibinin kayıpları olacaktır. Kişi iş hayatında ciddi anlamda maddi kayıplarla karşılaşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri