Bu ilişki V=I x R formülü ile gösterilir. Dolayısıyla amper değerini yükseltmek için yapılması gereken 2 şey vardır. Birincisi devre üzerine uygulanan gerilimi yükseltmek. İkincisi devrenin direncini düşürmek.
Bir amperin değişiklikleri, bir devredeki elektrik akımının artması ya da azalması ile ilgilidir.
Şarj cihazımızın amper değeri şarj hızımızı direkt olarak etkiler. Amper değerimiz ne kadar yüksek ise o kadar çabuk şarj olur demektir. 5V değere sahip şarj aletlerinde 2.5A değeri çoğunlukla en yüksek değerdir.
Adaptörün Amper değerinin cihazınızın Amper değerinden yüksek olmasının cihazınıza bir zararı yoktur. Ancak adaptörün Voltaj değeri cihazınızın Voltaj değerinden min. +/- 2 Volt sapma gösterirse cihazınız zarar görebilir.
Bir cihazın nominal voltajı, cihazın düzgün çalışabilmesi için gereken voltajdır. Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Elektrik enerjisinin yetersiz olduğu durumlarda regülatöre gelen enerji burada bobinlerden geçirilerek artırılmakta ve sonra cihaza iletilmektedir. Elektrik yükseltici regülatörler tarafından gerçekleştirilen bu işlem, elektrik yükseltme olarak adlandırılmaktadır.
Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır.
Miliamper (mA) birimi, 1/1000 Amper (0.001A) olarak tanımlanır. Amper (A) birimi, temel elektrik birimidir ve birim zamanda akışkan yük miktarını ifade eder. Kiloamper (kA) birimi, 1000 Amper (1000A) olarak tanımlanır. Megaamper (MA) birimi, 1 milyon Amper (1000000A) olarak tanımlanır.
Bu durumda da sadece bir üst ampere geçmek doğru olandır. Örneğin 60 amper saatlik bir akünüz varsa 72 veya 75 ampere geçin. 72 veya 75 amperlik akü yerine 86 amper akü kullanılabilir . Fakat 60 amper yerine 80 amper kullanmak uygun değildir ve yine kullanıcı hatası olarak değerlendirilir.
Amper ne kadar yüksek olursa marş motorun o kadar az zorlanır ve akü daha uzun süre dayanır.7 amper oluyorsa takman iyi olur.Marş motorunda ki kömürlerde daha uzun süre gider. Amperin yüksek olması tesisatına zarar verebilir.
Voltaj silahtır, akım kurşundur. Dolayısıyla voltaj miktarı da, bir elektrik akımının ölümcüllüğü hakkında size bilgi verebilir. En nihayetinde canınızı acıtacak veya sizi öldürecek düzeyde akımın vücudunuzdan geçebilmesi için, yeterince büyük bir voltaj gereklidir.
12 V 60 Ah bir aküyü örnek verecek olursak 6 Amper güç ile çalışan bir oto teybini 10 saat çalıştırabilir. (60 Ah / 6 A = 10 saat ) 10 saat çalışma sonunda akü boşalır ve tekrar şarj edilmesi gerekir. Kapasite plakaların yüzey alanlarına, sayılarına ve kullanılan seperatörlerin geçirgenliğine bağlıdır.
Normal prizler evde kullanım için tasarlanmıştır ve bu nedenle yalnızca maksimum 16 amperlik akımı işleyebilir. Çoğu durumda maksimum 10 amper bile vardır.
Amper, elektriğin akım şiddetidir. Bir iletken kesiti üzerinden bir saniyede 1 Coulomb elektrik yükü geçtiğinde akım şiddeti 1 Amper olur.
I tipi sistem fiş ve prizler 10 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor.
Yük gücü 1200 Watt 10 amperdir. 220 Volt 50-60 hrz, 5-50 lüx ortam ışığında çalışan 2 koruma sınıfı Ip44 standartında su geçirmez, Rohs, Eac, CE sertifikalıdır. 80x60x40 mm ebadındadır.
Amper (Amp, A)
Amper Saat (Amp-Hr, AH) – Amper olarak akımın saat olarak deşarj süresi ile çarpılması ile elde edilen bir akünün elektrik depolama kapasitesinin ölçü birimidir. (Örnek: 20 saat boyunca 5 amper veren bir akü 5 amper x 20 saat = 100 Amp-Hr (amper saat) kapasiteye sahiptir.)
Esas ölçü birimi volt-amperdir. 1000 anlamına gelen kilo öneki ile birleşerek 1000 volt-amper anlamında kullanılır. Volt-amper ise elektrik devresindeki aktif ve reaktif gücü bir arada ifade eden birimdir.
Direnç sabit olduğuna göre gerilim(volt) arttıkça akım(amper) artacaktır.
220Voltta amper yoktur. GÜÇ (watt)= GERİLİM (Volt) x AKIM (amper) hesabına göredir.
Amper (A), elektronların tam bir elektrik devresindeki bir noktadan saniyede geçen akış hızı olan akımı (I) ölçmek için kullanılır. Amper saat (Ah) ise amper bazında akımın, saat bazında deşarj süresiyle çarpılması sonucunda elde edilen ve akünün elektrik depolama kapasitesini gösteren bir ölçü birimidir.
Bundan dolayı şebeke geriliminin 220 volt değerine sabitlemesi gerekmektedir. Ya da voltaj değerlerinin 160 volt ile 250 volt aralığında olması idealdir. Voltaj seviyesi dengeleme oranı ise saniyede 50 volt olmalıdır. Bu değerler dışında anormal seviyede dalgalanma olması halinde ev regülatörleri kullanılmalıdır.
Türkiye'de konutlarda 220V enerji gerilimi, sanayi üç fazlı akım gerilimlerinde 380V enerji kullanılmaktadır. Alçak gerilim panosu şebekeden gelen elektrik enerji akımını düzenleyerek, evlerde kullanılacak cihazların ihtiyacı olan seviyeye indirerek dağıtmaktadır.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri