Burnunu sokmak başkalarının kararlarını eleştirmek ve herkesin işine karışmak demektir. Kendisine danışılmamasına rağmen sürekli akıl veren kişiler de bu deyimle eleştirilir.
Deyim. [1] Kendisini ilgilendirmeyen işlere girmek.
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Kendisine verilen öğütleri hiçbir şekilde dinlemeyip kafasının bildiği gibi hareket eden insanlar için burnunun dikine gitmesi deyimi kullanılıyor. Yanlışa rağmen aynı yolda ilerlemeye çalışması, bu deyimle ilişkilendiriliyor.
Kibirli bir kimseyi güç duruma sokup, artık büyüklenemez duruma getirmek.
İlgili 18 soru bulundu
Burnu sürtülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Zorunlu, yorucu olaylar yaşamak, bunlardan ders almak.
Kişilerin savundukları olgudan vazgeçerek orta yolu bulmaları anlamı ile kullanılmaktadır. Başka bir anlamı ise eğer bir kişi uyarıları dinlemiyorsa ve yapmaması gereken şeyler yapıyorsa bunun sonucunu acı bir şekilde deneyimler ve buna burnu sürtülmek denir.
Kişiler bir şeye üzüldüklerinde ya da ağlayacak gibi olduklarında burnumun direği sızladı diyerek durumu açıklayabilirler. Burnunun direği sızlamak bir deyimdir ve ülkemizde sık sık kullanılmaktadır. Arkadaşımın üzüldüğünü görünce benim de burnumun direği sızladı.
Burnunun direği kırılmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göğsü kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İftihar etmek, övünç duymak.“Senin başarılarınla göğsüm kabarıyor oğlum.”
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Burnu bile kanamamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük bir kazayı herhangi bir yara bere almadan atlatmak.
[1] Herkese yukarıdan bakan, kibirli, kendini beğenmiş kimse.
Burnundan kıl aldırmamak huysuz, aksi, dediğim dedik ve eleştiriye tahammül edemeyen kimseler için kullanılan bir söz kalıbıdır.
Bir konu hakkında ya da bir kişiye aşırı sinirlenmek, öfke içinde bulunmak manasına gelen burnundan solumak deyimi, günlük kullanımda da sıkça karşılaşılan ve tercih edilen deyimler arasında yerini alıyor.
[1] Çok özlemek.
Çürük/ yaş tahtaya basmak deyimi Türk Dil Kurumu tarafından anlamlandırılmıştır. Bu anlam şu şekildedir: 1.Umduğunu bulamamak, aldanmak, 2. Tedbirsiz hareket edip, kötü sonuçlanacak bir işe girişmek. Bu deyimin cümle içinde kullanımını şu şekilde örnekleyebiliriz: Allah kimseyi çürük/ yaş tahtaya bastırtmasın.
Burnu yere düşse almaz DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendini beğenmiş, kibirli kimse için söylenir.
[1] Sonunda sabrı tükenip bildiği her şeyi anlatmak.
Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
Burnu yere düşse almaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kendini beğenmiş, kibirli.
Burnu büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendini büyük biri olarak görmeye başlamak; başkalarını beğenmemek.
Halk arasında sıklıkla tercih edilen deyimler arasında yer alan burun kıvırmak deyimi, karşıdaki kişiye ya da bulunulan duruma değer vermemek, önemsemeyip küçük görmek anlamı taşır.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri