Balık yağının da vücuttaki emilimini artırmak için yemekle birlikte alınması önerilir. Özellikle sağlıklı bir yağ kaynağıyla birlikte almak, omega-3 yağ asitlerinin biyoyararlanımını ve etkinliğini artırır (2). Ama en önemli nokta düzenli kullanmaktır.
Vücutta üretilemeyen ve gıdalardan elde edilen Omega-3 yağ asitlerini barındıran balık yağının; kardiyovasküler hastalıkları önleme, yüksek tansiyonu düşürme, romatoid artrit semptomlarını hafifletme ve karaciğer yağlarını azaltma gibi faydaları bulunuyor.
Balık yağını günün herhangi bir saatinde alabilirsiniz. Bu noktada önemli olan balık yağını düzenli ve tavsiye edilen oranlarda kullanmak olacaktır. Balık yağı için günlük önerilen en düşük doz ise 500 mg olmaktadır. Balık yağı tok ya da aç karnına da güvenle tüketilebilir.
Balık Yağı Zararları
İshal ve mide yanması gibi midede ve sindirim sisteminde bazı sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Balık yağı tüketirsen bol su içmek gerekmektedir aksi taktirde dehidrasyon ortaya çıkabilir. Vücutta su kaybına neden olduğu için balık yağı kullanırken buna mutlaka dikkat etmek gerekmektedir.
Bu nedenle saf olarak tabletler halinde üretilir. Omega-3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir. Burada önemli iki nokta şu ki, piyasada bulunan omega-3 ilaçlarının, DHA ve EPA içerikleri farklı miktarda olabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Takviye kullanımındaki önemli noktalardan bir diğeri ise en üst düzeyde yararlanmak için emilim düzeyini artırmaya çalışmaktır. Balık yağının da vücuttaki emilimini artırmak için yemekle birlikte alınması önerilir.
ABD'de bulunan Virgina Üniversitesi, kalp için çok faydalı olan balık yağını, insanlara yedirmek için yeni bir formül denedi. Kalp hastalıkları riskini azaltan Omega3 açısından çok zengin olan balık yağının kötü tadı nedeniyle kolları sıvayan araştırmacalar, balık yağını yoğurtla birleştirdi.
Balık yağına dair yüksek besin değerleri nedeniyle balık yağı cinsel gücü artırır mı sorusunun cevabı ise beyinden salgılanan dopamini uyararak cinsel gücü artırdığı yöndedir.
Çünkü görüldüğü gibi basit bir balık yağı bile kanserin en temel tedavi yöntemlerinden kemoterapiye direnç gelişmesine neden olabilmektedir. Ayrıca antioksidan etkisiyle vitaminlerin de bilinenin aksine kanseri tetikleyebileceği iddia edilmektedir.
Fakat balık yağı, kilo aldırmayan bir gıda takviyesidir. Düzenli ve doğru tüketildiği takdirde, kilo vermeye bile yardımcı olmaktadır. Özellikle spor yapan kişilerde daha çok işe yarar.
Sıvı ve saf bir balık yağının içimini kolaylaştırabilmek için balık yağı salataya, meyve suyuna karıştırılarak veya limon-portakal sıkılarak da içilebilir.
Balık yağındaki omega-3 ve omega-6 yağ asidi ihtiva eden kapsüller verilen çocukların beyinlerinde gri madde artarak zekayı kuvvetlendiriyor. Hapları kullanan çocuklar, üç yıllık zeka gelişimini üç ayda sağlayabiliyorlar.
Balık ya da kabuklu yemişlere alerjisi olan kişilerin de kesinlikle balık yağı takviyesi kullanmaması gerekir. Eğer bunlara benzer durumlarınız veya özel bir sağlık durumunuz var ise doktorunuza danışmadan takviye kullanmamanız gerektiğini unutmayın!
Günümüzde birçoğumuzun balık yağında yağ olduğu için kilo aldırdığı düşünülmektedir. Fakat zannedilenin aksine balık yağının vücutta kilo aldırma gibi bir etkisi yoktur.
Balık yağı; yağ oranı yüksek olan ton balığı, ringa balığı, uskumru gibi balıklardan elde edilen ve yüksek oranda omega 3 içeren bir besin takviyesidir. Oda sıcaklığında sıvı formda bulunan balık yağı çocuklar başta olmak üzere her yaştan birey tarafından hekim önerisiyle kullanılabilen bir takviyedir.
Balıkyağının kan sulandırıcı özelliğinden dolayı kan sulandırıcı ilaç kullananların mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğine dikkat çeken Dyt.
Balık yağı alırken de EPA ve DHA oranı yüksek olan balık yağlarını tercih etmelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü, haftada 1-2 gün balık tüketilmesini tavsiye eder. Ama tüketmeyenler için balık yağı takviyesi verilebilir.
Yeni araştırmalara göre, balık yağı veya ayçiçeği yağının uzun süreli tüketimi yağlı karaciğer hastalığı riskini artırabilir. Non-alkolik steatohepatit (NASH), karaciğerde alkol tüketiminden kaynaklanmayan yağ birikimi ile karakterize enflamasyon ve karaciğer hücresi hasarı olarak tanımlanır.
Bulantı , kusma , ishal veya kabızlık gibi gastrointestinal semptomlar balık yağı takviyesi kullanımında Görülebilecek yan etkilerdendir. daha tehlikeli yan etkiler arasında , gastrointestinal kanalda kanama veya ülserlerin kötüleşmesidir.
Afrodizyak etki gösteren balık, cinsel gücü ve isteği artırıyor. Sperm kalitesini destekliyor. Çocuk sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Erkeklerin kısırlık tedavisine destek oluyor.
Cinsel Gücü Artıran Besinler Tüketin
Zencefil, çilek, muz, incir, bal, vanilya, avokado, fındık, istiridye, kereviz, yumurta, havyar, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi afrodizyak etkili besinler, sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla biyoyararlanımı daha yüksektir. Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
Makine çayları içilmemeli. Sarkıtma çay tercih edilmemeli. Yeşil çayın diğer çaylara göre çok büyük bir üstünlüğü yoktur. - Kahve, kapuçino büyük ölçüde yasaktır; fakat arada bir içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri