Ana fikir: Okuduğumuz bir metin ya da paragrafın içerisinde yazarın bize anlatmak istediği bir mesaj ya da düşünce bulunur. Bu düşünce ya da mesaja metinde ana fikir (ana düşünce) denir. Bir metnin ana fikri genelde sonlarında yer alır. Yazar anlatmak istediği bir düşünce veya mesajı Metin sonlarına doğru yazar.
Bir parçada, metinde ya da paragrafta anlatılmak istenen asıl düşünceye, verilmek istenen asıl mesaja ana fikir (ana düşünce) denir. Yazıda birçok fikir bulunabilir. Ama asıl anlatılmak istenen fikir tektir. Ana fikir, kısaca, parçanın bir cümlelik özetidir.
Ana fikir, bir metnin temel amacını ve yazarın ne söylemeye çalıştığını ifade eder. Genellikle bir yargı ya da sonuç cümlesiyle ifade edilir ve metnin merkezindeki düşünceyi özetler.
Ana fikir (Tema); bir yazıda ya da bir yapıtta, genellikle açıkça belirtmek yerine dolaylı olarak anlatılmak istenen temel ve evrensel düşüncedir. Kısa ve özdür. Olayı tamamen kapsar ve öğüt verir.
Yukarıdaki metinde konuyu bulmak için “Ne anlatılıyor?” sorusunu soruyoruz. Bu soruya en genel ve kısa biçimde “Nihal Atsız'ın hayat hikâyesi” cevabını verebiliriz. Ana fikrini bulmak için ise, “Bu metinde yazar nasıl bir mesaj vermek istiyor, yazarın amacı ne?” sorusunu soruyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
Ana Fikir Nasıl Bulunur? Bir yazı ya da yapıt içinde ana fikri bulabilmek için yazı ya da yapıt, bütün halinde incelenmelidir. Sanatçının anlatmak ve üzerinde durmak istediği konunun ne olduğu ve bu konu üzerine ne düşündüğü anlaşılmalıdır. Ardından bu fikri bir cümle ile özgün olarak ifade etmek gerekmektedir.
Tema ile ana fikir yakın anlamlıdır. Her ikisi de bir metnin yazılış amacını ve verilmek istenen mesajı tanımlamakta kullanılır. Bir şiirde kullanılan imgeler ve dile getirilen düşünceler, o şiirin temasını oluşturur. Roman, hikaye gibi kurgusal eserlerle deneme ve makale gibi düşünce yazıların ise ana fikri vardır.
Ana düşünceyi belirlemede yanılgıya düşmemek için parçayı bütünüyle kavramayı amaçlayarak okumak gerekir. Parça okunduktan sonra, "Bu parçada yazarın asıl anlatılmak istediği nedir?" sorusuna doğru bir cevap alınırsa, ana düşünce belirlenmiş olur.
Not: Ana fikir ya da ana düşünce bir metin içerisinde anlatılmak istenen durumu kapsamlı biçimde ve net olarak aktarmaktadır. Ayrıca bir hikaye ya da metin içerisinde ne geçiyorsa metnin ana fikrini kapsar. Yani metin dışında olan herhangi bir şey metnin ana fikrine giremez.
Aynı zamanda ana düşünce olarak da bilinen ana fikir, yazarın bir metin içerisinde okuyucuya aktarmak istediği mesajdır. Yani okumuş olduğumuz bir hikaye içerisinde yazar bize bir şey anlatmak ister. Yazarın bir mesajı vardır ve biz hikayenin tamamını okuyarak bu mesajı, yani ana fikrini anlarız.
Ana duygu, bir düşünceden çok duyguyu dile getirmek, okuyucu ya da dinleyiciye duyurmak, onların benliğinde yaşatmak amaçlı yazı ya da konuşmaların öne çıkarmak istediği asıl duygudur. Ana duygu bir metnin özünü oluşturur. Metinde bu duyguyu destekler durumdaki bütün yardımcı duygu ve düşüncelerdir.
Bir parçada, metinde ya da paragrafta anlatılmak istenen asıl düşünceye, verilmek istenen asıl mesaja ana fikir (ana düşünce) denir.
Hikaye konu üzerine yazılır ancak hikayenin konusunun vermek istediği bir mesaj vardır işte buna ana fikir denir. Konu genel bir kavramdır ancak ana fikir okuyucuya verilmek ve iletilmek istenen mesaja denmektedir.
Ancak şimdi öncelikle ana fikir ve ana duygular ne anlama geliyor, arasındaki farklar nelerdir bunları ayrı ayrı öğreneceğiz. Herhangi bir parçada yazarın okuyucuya vermek istediği mesajı ana fikir denir. Aynı zamanda buna paragraftan yazılış amacı da denmektedir.
Cevap: Kurtla Köpek adlı metnin konusu: Kurt ve Köpeğin yaşadıkları hayat ve aralarında geçen sohbettir. Kurtla Köpek adlı metnin ana fikri: Özgür olmak isteyen birini kimse kısıtlayamaz. Özgürlüğüne engel olamaz.
Metnin ana fikrini bulmak için "Yazar bu metni ne amaçla yazmış?" ya da "Yazar bize ne mesaj vermek istiyor?" sorularını sorabiliriz. Bir metnin konusu ise metnin üzerine yazıldığı şeydir. Konuyu bulabilmek için "metin ne üzerine yazılmış?" ya da "metin neyden bahsediyor?" diye sorabiliriz.
Paragrafta aslı anlatılmak istenen, vurgulanan temel düşünce paragrafın ana düşüncesidir. Paragrafta ana düşünce bir cümle olarak verilmeyebilir. Bu paragraflarda ana düşünce parçanın bütününe sindirilmiştir. Biz onu anlar ve kendi cümlelerimizle ifade ederiz.
Ana fikir anlamlı bir cümle olmalıdır. Havada kalmamalıdır.O konun en kısa halidir. Ana fikir ve konu paragraf olmamalı , konu havada kalacağı için 2-3 kelime ana fikir de bir cümle olabilir.
2- Ana Fikir:
Bir metinden çıkarılacak ders, o metnin ana fikrini oluşturur. Metnin uzunluğuna bağlı olarak yazının içerisinde birçok ''ilgili fikir'' de bulunabilir.
Bir paragrafın konusunu bulabilmek için, yazıda, “Ne üzerinde duruluyor? “, “Ne hakkında söz söyleniyor?” sorularına cevap verilmelidir. Bu sorulara vereceğimiz cevaplar bizi konunun saptanmasına götürür. Genellikle bir kavramla dile getirilen, açıklanmaya uygun olmayan konudur.
Okunan bir metin üzerinde durulan düşünce, olay veya durum ile sorun metnin konusu olarak bilinmektedir. Burada genel olarak metni belirlemek için 2 farklı soru yöneltilir. ''Metinde anlatılan nedir?'' ''Bu metin konusunda neden söz ediliyor?''
Konu, üzerinde konuşulan, yazı yazılandır. Konu günlük olaylardan alınabileceği gibi insanlar arası ilişkilerden, toplumsal gerçeklerden, sorunlardan, bilim ve teknolojiden, sanattan, kısaca yaşamın her kesitinden seçilebilir. Söz gelimi “aşk” duygusal, “eğitim” toplumsal, “optik” bilimsel bir konudur.
KONU: Bir yazıda, bir eserde ya da konuşmada işlenen olay, şahıs, duygu, düşünce, durum, kavram, terim ya da mesele.
Tema soyut bir düşünce, konu ise bu soyut düşüncenin daraltılarak somut hâle getirilmesidir. Örneğin “sevgi, ölüm, ayrılık…” birer temadır. Bu somut kavram ya da düşünceler metinde somutlaştırıldığında konuyu oluşturur, konu hâline gelir.
Olay metinde geçen ve yaşanılan şeylerdir, konu ise metinde geçen olayın veya olayların ne anlattığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri