Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Jersey Irkının Süt Verimi
Kilosu diğer ineklere göre daha az olmasına rağmen günlük ortalama 15-18 litre arasında süt verir. Diğer inek ırklarına göre süt verimi oldukça yüksektir. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilmektedir. Jersey ineklerinden elde edilen süt, yüksek yağ ve yüksek protein içerir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Yeterli miktarda beslenmek ve yeterli miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Anne sütünün %85 su olması nedeniyle anneler yeterli miktarda su alması sütün artışını sağlayacaktır. Günde en az 3 lt sıvı alımı önemlidir. Su dışında diğer sıvı yiyecekleri de tüketmek sütün artışında faydalı olacaktır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Verimi en yüksek inekler kültür ırklarıdır. Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
Jersey inekleri küçüktür, boyutları 900 pound ile 1200 pound arasında değişir. Boğaların ağırlığı 1200 ila 1800 pound arasındadır. Formalar normalde açık kahverengi veya krem rengindedir, ancak siyah veya gümüş renkli de olabilirler. Jersey inekleri her zaman beyaz bir ağızla çevrelenmiş siyah bir buruna sahiptir.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir. Oran 1.0 'den büyük olursa süt yağında düşme olduğunu gösterir.
Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır. Anne sütünün yağlı olması sizi korkutmamalı çünkü bebeğiniz anne sütünden yeterince yağlı kısımları alamazsa tam olarak doyduğunu hissetmez.
Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Montbeliarde Verim Özellikleri
Bir laktasyon döneminde süt verimi 7000 lt civarındadır.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı Embrun kentinde bir çiftlikteki inek, 15 yılda 216 bin 893 kilogram süt vererek bu alandaki dünya rekorunu kırdı.
eğer yarın 10 inekli süt sağım içine girerseniz. ineklerin tanesinden minimum 30l süt alıyorsunuz. günde 10 inek ortalama 300l süt yapar. 1 süt ineği ortalama 30 kilo kaba ve kesip yem yer. günlük çiğ sütün kilosu. şu anda mandıralara 18 tl'den satılıyor. 300l süt gün 5400 TL kazandırır.
Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir. Simental hayvanlar görünüm olarak albenisi olan sığır ırklarındandır.Baş tipik olarak beyazdır.Beden kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler farklıdır ayrıca sarı alaca renkleri ile ayrı bir görüntüye sahiptir.
Canlı ağ ırlığı erkeklerde 1100-1400 kg, dişilerde 600-900 kg arasında değişmektedir. Cidego yüksekliği erkeklerde 150-165 cm, dişilerde 138-150 cm arasında değişmektedir. Renkleri sarı-beyaz alaca veya kırmızı-beyaz alacadır. Baş kısmı, alın bölgesi ve kirpikleri beyaz renktedir.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Ülkemizde yaygın olarak görülen Holstein ırkı, sütçü yönde ıslah edilmiş kültür ırkıdır. Bakım şartlarına bağlı olarak günde ortalama 30 litre süt verebilir.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Beslenmenizde ara öğünlerde yer verebilirsiniz. Yemeklerinize kimyon ilave etmek hem farklı bir tat verir hem de süt salınımınızı arttırır.
Yaş İncir Ne İşe Yarar? İçerdiği kalsiyum sayesinde, kemik ve diş sağlığına iyi geldiği belirtilir. Emziren annelerin sütünü arttırma özelliğinin yanı sıra demir ve kalsiyum olarak da anneyi desteklemiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri