Tahin yumuşak bir tada sahipken susam ezmesi fıstık ezmesi gibi yoğun ve zengin bir aromada, çok daha koyu bir tat bırakıyor. Susam ezmesi tahinden renk olarak da daha koyu. Susamlar ezme işleminden önce çok fazla kavrulduğu için rengi de tahinden daha koyu oluyor.
Tahin %100 susam bitkisinden yapılmaktadır.
Tahin, susam bitkisinin ezilerek birtakım işlemlerden geçirilmesi ile üretilen tahin, hammaddesi olan susamların koyu ve hafif akıcı bir kıvama gelmesi ile üretilen bir lezzettir. Tahin, Türk mutfağında özellikle kış aylarında kahvaltıların sevilen lezzetlerinden biridir.
Susam tohumu yağı kızarmış susam tohumlarından yapılır, bu nedenle tahin muhtemelen benzer bir tat için en iyi seçenek. Susam yağı yerine koymak için, ¾ yemek kaşığı tahin ila 1 yemek kaşığı susam yağı kullanın.
Tahinde "çiğ çiğ susam tahin" diye bir şey yoktur arkadaşlar.. "var" diyorlarsa da o başka bir şey olur veya "kireç"e yatırılarak ağartılmış susamdan yapılan tahini "çiğ susam Tahini" diye size yutturmaya çalışıyorlardır..
İlgili 43 soru bulundu
Öncelikle tavaya susam koyularak biraz kavrulur çok kavurmayın yoksa tahinde yanık tadı olacaktır. İsteyenler kavurmaya da bilirler ama kavrulunca daha güzel tadı olacaktır. Kavrulan susam soğuduktan sonra mutfak robotuna alınarak damak zevkinize göre yağı arttırabilirsiniz, sıvı yağ eklenip robottan çekilir.
Susam karın ağrısını giderir. Kemik erimesine karşı faydalıdır. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Susamın gaz sökücü özelliği vardır.
Susam Ezmesi ile Tahinin Farkları
Tahin yumuşak bir tada sahipken susam ezmesi fıstık ezmesi gibi yoğun ve zengin bir aromada, çok daha koyu bir tat bırakıyor. Susam ezmesi tahinden renk olarak da daha koyu. Susamlar ezme işleminden önce çok fazla kavrulduğu için rengi de tahinden daha koyu oluyor.
Herhangi bir alerjiniz yoksa günde 1 silme yemek kaşığı susam kullanımı uygundur. Çiğ tohumları çiğnemek en fazla fayda sağlar fakat sindirim bozukluğu yaşayanlar kolay sindirim için susamı geceden ıslatarak veya suda 4-5 saat bekleterek tercih edebilir.
Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
Tahini kimler tüketmemeli? Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Koska tahin 550 gr bütünüyle doğaldır ve %100 saf susamdan üretilir.
Tahinin bol miktarda içerdiği mineraller saç dökülmesini durdurabilir. Kalp Sağlığı: Damarların açılmasını ve damarlardaki tıkanıklıkların giderilerek kan akışının normale dönmesini sağlar. Bu hem kalp sağlığını hem de vücut sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Tahin yağının içinde Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri olduğu için tahin Alzheimer hastalığının gelişimini oluşumunu önemli ölçüde yavaşlatır. Tahin vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineral içerir. Kolestrol seviyesini düzenler ve kan basıncının düşürmeye yardımcı olur.
Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi çok tehlikeli olabilir. Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı… Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde susam yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir.
Susam genel anlamda metabolizmayı güçlendirir ve daha enerjik hissedilmesini sağlar. Yüksek oranda lif içerdiği için sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kronik duruma gelmiş eklem ağrılarının rahatlaması için susam tüketmek yararlı bir tercihtir.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Tahin Sade Yenir Mi? Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.
Bileşimi %53 yağ, %22 karbonhidrat, %17 protein ve %3 su olan tahinin 100 gramı 592 kalori sağlar. Zengin bir tiamin (günlük ihtiyacın %138'i), fosfor (Gİ %113), çinko (Gİ %49), niasin (Gİ %38), demir (Gİ %34), magnezyum (Gİ %27) ve folat (Gİ %25) açısından zengin bir kaynaktır.
Taşıdığı bileşikler: Susam tanelerinin bileşiminde büyük oranda sabit yağ (%55), protein, koenzim Q10, karbonhidratlar, A, B1 (tiamin), E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko mineralleri, sesamin, sesaminol, sesamolin bulunmaktadır.
9) Susam. B vitamini kaynakları arasında yer alan susam, kansızlık hastalığını kısa sürede iyileştirmektedir. Susamı tüketmek için salata içine eklemeniz önerilir. Susamda bulunan vitamin ve mineraller, kırmızı kan hücrelerinin sayısını korur ve kansızlığa iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri