Ana fikir: Şiir ya da yazıların bizde hissettiği duygular ile beraber, anlatılmak istenen durum ana fikir olarak bilinir. Şiir: Duygularımızı zenginleştiren ve okuyana ya da dinleyene zevk veren yazılara şiir denmektedir.
“Ana düşünce” veya diğer ifadeyle “Ana fikir” yazarın konuyla ilgili söylemek istediklerini veya mesajını içerir. Tam bir cümledir. Örnek: Bir trafik kazasıyla ilgili verilen paragraf veya parçada, yazarın “A” ve “B” kişilerinin yaptığı bu kazayla ilgili görgü tanıklarının ifadelerinden bahsettiğini varsayalım.
Anafikir Nedir Nasıl Bulunur
Paragrafa sorulan “Yazarın vermek istediği mesaj nedir, yazar niçin anlatıyor?” sorularının cevabıdır. Bir paragrafın ana düşüncesi o paragrafın yazılış amacını bildirir. Ana düşünce, paragrafın içinde bir cümle halinde bulunabileceği gibi, paragrafın genelinden de yorumla çıkarılabilir.
Ana fikir, bir metnin temel amacını ve yazarın ne söylemeye çalıştığını ifade eder. Genellikle bir yargı ya da sonuç cümlesiyle ifade edilir ve metnin merkezindeki düşünceyi özetler. Yazarın amacını ortaya çıkaran ana fikir, okuyucuyu bilgilendirmek, ikna etmek ya da eğlendirmek için kurulan temel argümandır.
Ana Fikir Nasıl Bulunur? Bir yazı ya da yapıt içinde ana fikri bulabilmek için yazı ya da yapıt, bütün halinde incelenmelidir. Sanatçının anlatmak ve üzerinde durmak istediği konunun ne olduğu ve bu konu üzerine ne düşündüğü anlaşılmalıdır. Ardından bu fikri bir cümle ile özgün olarak ifade etmek gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Ana fikir (Tema); bir yazıda ya da bir yapıtta, genellikle açıkça belirtmek yerine dolaylı olarak anlatılmak istenen temel ve evrensel düşüncedir. Kısa ve özdür. Olayı tamamen kapsar ve öğüt verir.
Ana fikir: Okuduğumuz bir metin ya da paragrafın içerisinde yazarın bize anlatmak istediği bir mesaj ya da düşünce bulunur. Bu düşünce ya da mesaja metinde ana fikir (ana düşünce) denir. Bir metnin ana fikri genelde sonlarında yer alır. Yazar anlatmak istediği bir düşünce veya mesajı Metin sonlarına doğru yazar.
Konu ve ana fikir arasındaki farkı bulmak bu videodan sonra sizin için çok daha basit olacak. Bir metinde geçen konuyu bulurken kendimize "Bu metinde bize ne anlatılıyor?" sorusunu sormamız gerekiyor. Ana fikirde ise "Metinde bize verilmek istenen mesaj ne?
Gördüğümüz gibi bu şekilde ana fikir ve ana duygu farklıdır. Burada ana fikir herhangi bir metin ya da hikaye ve parçanın ne anlatmak istediğini okuyucuya aktarır. Fakat ana duygu ise o parçanın ne hissettirdiğini gösteren bir yapıdır.
Konu, verilmek istenen mesajın olay örgüsü içerisinde okura aktarılmasıdır. Bir metnin konusu bulmak için ''bu metin ne anlatıyor'' sorusu sorulur. ''Nasıl anlatıyor'' sorusu ise yazarın üslubunu bulmamıza yardımcı olur.
Yani paragrafın bütün cümleleri aynı konuyu işler ve aynı düşünceyi açıklar ya da destekler. Tek bir düşünce etrafında oluştuğundan kendi içinde bir bütünlük gösterir; kendinden önceki ya da sonraki paragraflara bir bağlılık göstermez. Ana düşünce, parçada yazarın okuyucuya vermek istediği mesajdır.
Bu kavramlar, bir durum, olay, sorun, duygu, düşünce, sezgi ile ilgili olabilir. Paragrafa sorulan “Yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?” sorularının cevabıdır. Paragrafta en çok neden söz ediliyorsa, paragrafın konusu odur. İlk cümlelere dikkat edin, çünkü konu ilk cümlelerde verilebilir.
Ana fikir, genelde bir düşünce yazısının içerisinde yazarın öne sürdüğü görüş demektir. Öykü, roman ve fabl gibi olay yazılarının da bir ana fikri olabilir. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için Ana Fikir ve Ana Duygu arasındaki farkları örnek metinlerle anlattık.
Aynı zamanda ana düşünce olarak da bilinen ana fikir, yazarın bir metin içerisinde okuyucuya aktarmak istediği mesajdır. Yani okumuş olduğumuz bir hikaye içerisinde yazar bize bir şey anlatmak ister. Yazarın bir mesajı vardır ve biz hikayenin tamamını okuyarak bu mesajı, yani ana fikrini anlarız.
Konu anlatılan şey, ana duygu ise bu anlatılanlardan çıkan sonuçtur.
Konu, metinde ne anlatıldığı; ana fikir, metnin okuyucuya vermek istediği mesajdır.
Ana duygu bulunması için ilk olarak anlamının bulunması gerekir. Ana duygu şairin şiirin tümünde hiçbir uyak veya kâfiye durumunu hesap katmadan göndermek istediği mesaj olarak bilinmektedir. Ana duygu yani kısaca şairin karşıdaki bireye hissettirmek istediği mesaj demek olmaktadır.
Şiirde ana duyguyu bulmak sizin şiiri doğru yorumlayıp yorumlayamadığınıza bağlıdır aslında. Şiirde ana duyguyu bulmanın en kolay yolu, şiirdeki duyguyu hissetmektir. Yani şiiri okurken hangi duyguyu hissettiğinizi tespit edebiliyorsanız, şiirin ana duygusunu da bulabilirsiniz.
Ana fikir: Şiir ya da yazıların bizde hissettiği duygular ile beraber, anlatılmak istenen durum ana fikir olarak bilinir.
Tema kavramının en kolay ve kısa tanımı, bir yazıda görülen düşünce ya da görüştür. Tema, yazı içerisinde daha genel ve nesnel bir yer alır. Örneğin; ölüm, sevgi, aşk, ayrılık gibi kavramlar tema olarak bilinir.
Adımız bir web sayfasının en altında ilk defa yer aldığından bu yana geçen on beş yıldan sonra kendi hakkımızda söyleyebileceğimiz ilk şey, işimizi severek yaptığımızdır. Kurumsal cümlelerle şişirilmemiş, bizi olduğu gibi anlatmayı hedefleyen bu metnin temel amacı da, bunun nedeninden ve sonuçlarından bahsetmek.
- Bir metne başlık bulurken öncelikle o metne dikkatli şekilde odaklanarak okumalıyız. Metni çok iyi anlamamız gerekir. - Daha sonra metin içerisinde ne anlatıldığını ve konusunun ne olduğunu bulmalıyız. - Bulmuş olduğunuz başlık mutlaka metnin içeriğine uygun olmalıdır.
" Okuduğun metin sence ne anlatıyor?" ya da "Bu hikayenin vermek istediği mesaj ne?" gibi sorular ana fikrin bulunmasına yardımcı olacaktır.
Okuduğumuz metinlerde üzerinde durulan düşünce, olay, durum ya da sorun belli bir ana düşünce (Ana Fikir) etrafında toplanır. Bir metnin ana düşüncesini (ana firkrini) bulmak için; *Bu metinden, paragraftan nasıl bir sonuç çıkarıyoruz? *Bu metinden,paragraftan nasıl bir ders çıkarıyoruz? gibi sorulara yanıt aranır.
Ana fikir, bir paragraf ya da metinde verilen asıl fikir, ana mesaj veya temel düşünce olmaktadır. Kısa, öz ve özgün bir düşüncedir. Metnin kalbini oluşturmaktadır. Aynı zamanda metindeki konu ve içeriğe yön vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri