Kökler; ana kök, yan kök ve ek kök gibi çeşitlere ayrılırlar. Tohumun çimlenip, radikulanın gelişmesiyle meydana gelen köke, ana kök denir. Ana kökten belli bir açı teşkil edecek tarzda çıkan köklere yan kök denir. Yan kökler de dallanarak üçüncü-dördüncü ve daha fazla dereceden yan köklere ayrılabilir.
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1.
Solunum kökleri: Bataklık bitkilerinde yerçekiminin aksine gelişen ve suyun üstüne çıkan yapılardır.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Yüksük: Kökün en ucunda bulunan ve kökün toprak içersinde ilerlemesini sağlayan kısımdır. 2. Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
Ağır topraklar, taş ve kesekli topraklar havuç köklerinde küçük ve kısa köklerin oluşmasına, köklerde çatallanmaya, kök yüzeyinde saçak kök oluşmasına, büzüşmeye havuçların uç kısımlarının eğrilmesine neden olur.
Odunsu ve bazı otsu bitkilerde görülür. Saçak kök: Dallanma sonucu tek bir kökün baskınlığı olmadan toprak yüzeyinin altında yayılan çok ince ve uzun köklerden oluşmuş kök sistemidir. Primer ve sekonder kök birbirinden ayırt edilemez. Otsu bitkilerde görülür.
Topraktan su ve yaşamsal besinlerin alınması ve bitkinin bulunduğu yere tutunması. Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Gövde yumruları olan yaygın bitki türleri arasında patates ve yam bulunur. Bazı kaynaklar ayrıca tanım kapsamında modifiye olmuş yan kökleri de (kök yumrularını) kabul eder; bunlar tatlı patateslerde, manyokta ve yıldız çiçeğinde bulunur.
yaprak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aynı anlama gelen yapırġak sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük yansıma (onomatope) yazılı örneği bulunmayan *yapırğa- veya yalbırğa- veya yapırda- “rüzgârda titreşmek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Hava kökleri. yer çekiminin aksine bir gelişme göstererek toprağın ve suyun yüzüne doğru büyürler.Bu köklere solunum kökleride denir. Örnek cümle: Bitkinin dış ortamla ilişkisini düzenleyen yapılardır.
Bir kazık kök, diğer köklerin yanal olarak filizlendiği büyük, merkezi ve baskın bir kök'tür. Genellikle, kazık kök biraz düz ve çok kalındır, şekli giderek incelir ve doğrudan aşağıya doğru büyür. Bitkilerde iki tip kök sistemi. Lifli kök sistemi (A), benzer boyutlarda birçok kök ile karakterize edilir.
Patatesin kök sistemi genellikle 30-40 cm toprak derinliğinde teşekkül etmektedir. Stolon; Patates bitkisinin toprak içerisinde kalan kök sisteminin teşekkülü sırasında,kökler arasında beyaz uzantılar meydana gelir.Bunlara stolon adı verilir.Stolonların uç kısımlarının şişkinleşmesi ile yumrular oluşur.
Kırmızı turp ağız kokutmasıyla ünlüdür. Turpun isim kökeni olan Raphanus sativus kelimesi "Kokan Soğan" anlamına gelmektedir. Depo gövdeli bir bitkidir. Tüketilen kısmı, bitkinin gövdesidir ve toprak altındadır.
Gerçek gövde yapısına sahip bitkiler, yan dal ve yaprakların çıktığı “nodyum” ve bunlar arasında kalan “internodyum” adı verilen kısımlardan oluşur.
Çayırlarda yetişen otlar, buğday, arpa, mısır, soğan gibi bitkilerin kökleri saçak köktür. Depo Kök: Kimi bitkilerin kökleri besin biriktirir.
Kereviz, kök ve yaprak sapları sebze olarak değerlendirilen, tohum için üretildiğinde iki, tüketim amaçlı sebze olarak üretildiğinde ise, tek yıllık bir sebzedir. Birinci yıl kök kerevizinin yumru şeklindeki kökü oluşur.
Mısır kuvvetli bir saçak kök yapısına sahiptir. Toprağın 40-50 cm derinliğine kadar olan, tüm hacmindeki besin maddelerinden yararlanabilir. Toprağa yakın boğumlarından destek kökler çıkartır .
Kök Çeşitleri
İki temel kök tipi vardır: Saçakkök ve kazıkkök. Bazı bitkilerde ana kök, yan köklerden daha çok geliş̧ir. Buna kazık kök denir. Örneğin fasulyenin, baklanın ve yoncanın kökü kazık köktür.
Kökün görevi su ve suda erimiş mineralleri almak olduğundan, kök epidermis hücreleri üzerinde kütikula bulunmaz.
Çekme Kökleri: Bazı bitkilerin kökleri gelişmelerinin bir evresinde kısalarak, bitkiyi aşağı doğru çeker. Örneğin Çiğdem (Crocus sp.)'de olduğu gibi. Diken Kökler: Bazı Palmiyelerin kökleri diken şeklini almıştır ve köklerle beslenen kemirgenlere karşı bitkiyi koruyucu bir görev üstlenmiştir.
Çiçekli bitkiler olarak da anılan kapalı tohumlular, dünyanın en gelişmiş ve en büyük bitki topluluğudur. Otlar, çalılar, ağaçlar, asmalar ve sukulentler gibi çok çeşitli formlarda bulunabilen kapalı tohumlu bitkiler tek yıllık ya da çok yıllık olabilirler.
Epigeal çimlenme çift çenekli bitkilere özgü bir çimlenme türüdür. Fasulye ve çam tohumlarında görülen bir durumdur.
İLETİM DOKUSU
Bunlardan ksilem, su ve çözünmüş mineralleri köklerden yukarıya, gövdeye taşır. fotosentez yapmayan kısımlarına taşır. Hem ksilem hem de floem çeşidi hücre tiplerinden oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri