bakkal - Nişanyan Sözlük. Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır.
bakkallarda gıda maddelerinin bir arada olmasından kaynaklanan koku. muhtemel kaynakları ekmek, peynir * ve diğer * yiyeceklerdir.
Bakkal, bozulmadan saklanabilecek yarı taze veya konserve yiyecek maddelerini, çeşitli temizlik malzemelerini perakende satan esnaf.
Dükkan kelime kökeni Arapça olan bir kelimedir. Anlamı ise satış yeri ve çarşı içinde satışa ayrılmış alan olarak kullanılmaktadır.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
İlgili 22 soru bulundu
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) cām جام "bardak, kadeh, sürahi" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen yāme- sözcüğü ile eş kökenlidir.
Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
Apartman sözcüğünün kökeni İtalyanca appartamento sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "a parte" (ayrılmış, bölünmüş) kavramıdır. İtalyancadan, appartement olarak Fransızcaya, Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.
Sektör kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Sektör kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı secteur şeklindedir.
mağaza - Nişanyan Sözlük. Venedikçe magazén “ambar, ticari eşya deposu” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça χzn kökünden gelen maχāzin مخازن “mahzenler” sözcüğünden alıntıdır.
Spor sözcüğünün kökeni, etimolojik olarak, Latince 'Disport' sözcüğünden kaynaklanır.
Sabır kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Sabır kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ṣabr şeklindedir.
Osmanlı İmparatorluğu Döneminde 'Bakkal Esnafı' nasıldı? Bakkal kelimesi bakl yani sebze kökünden gelir ve her türlü yiyeceği satan kişi mânâsındadır lâkin manavın nereden geldiği şüphelidir. Bir rivayete göre yörüklerin aksine yerleşik hayata geçip sebze yetiştiren ve bunları satan kişilerden geldiği söylenir.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
İşte tüm merak edilen detaylar. Yıldız isminin kökeni Türkçedir. Yıldız ismi kız çocukları için kullanılma ve farklı anlamlara gelmektedir. Yıldız ismi talih, baht ve yazı demektir.
balkon - Nişanyan Sözlük. Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır.
Fabrika kelimesinin kökeni İtalyanca dilidir. Fabrika kelimesinin İtalyanca dilindeki karşılığı fabbrica şeklindedir.
Eski Türkçe çalış- “vuruşmak, mücadele etmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe çal- “vurmak, darp etmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için çal- maddesine bakınız. Esasen “vuruşmak, çatışmak” anlamında olup, "emek harcamak" anlamı ikincildir.
Ekonomide piyasa terimi, alıcı ve satıcıların bir araya gelip mal ve hizmet alışverişi yaparak ekonomik faaliyetlerini gerçekleştirdikleri yeri tanımlar. Piyasaların varlığı, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmalarını ve ürettiklerini değiş tokuş etmelerini sağlar.
sokak - Nişanyan Sözlük. Arapça zḳḳ kökünden gelen zuḳāḳ زقاق “sokak, dar geçit” sözcüğünden alıntıdır.
mahalle - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥll kökünden gelen maḥalla(t) محلّة “konaklama yeri, konak, durak” sözcüğünden alıntıdır.
Zafer (Arapça'dan ظفر) veya aynı anlamı taşıyan utku ile yengi, (İngilizce: Victory, Latince Victoria'dan gelmektedir.) herhangi bir rekabette üstünlük veya genel olarak askeri operasyonlarda ya da savaş sonrasında veya bunların eklentilerinde elde edilen başarıya verilen savaş terimidir.
Yufka TDK sözlük anlamı nedir? Yufka kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır. Yufka kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler.
Pastırma yazı deyimi, pastirmanin bu dönemde hazirlanmasi sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz arası sicakliklarin birbirine yakin ve sıcak olmasi sebebi ile; pastirmanin en ideal sekilde kurumasi bu dönemde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri