Kayık tabak içinde çatal altta ters bir şekilde, kaşık da çatalın üzerine ters bir şekilde kapatılır, sapların konuğa ve sağ tarafa bakmasına dikkat edilir. Konuğun solundan yaklaşılır, servis tabağı konuğa uzatılır. Konuk kaşık ile çatalı ayrı ayrı tutarak yemeği kayık tabaktan kendi tabağına alıncaya kadar beklenir.
Yemek servisi için bıçak, kaşık ve bardaklar sağda, ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı solda olmalıdır. Sağ ve sola koyulan eşyalar servis edilen yemekten bir parmak uzakta olmalıdır. Bırakılan tüm malzemeler birbirine paralel olmalıdır.
Masaya oturulduğunda normal olarak masada ekmek ve sudan başka bir şey bulunmaz. Aslında ekmek ve su servisi de misafirler oturduktan sonra yapılmalıdır. Yemeğe önce ev sahibesi başlar. Mönüye bakmak ayıp değildir.
Devlet Başkanları ve hanımları protokol masasında bulunuyorsa, iki yedek garson görevlendirilmeli ve masada görevli garsonlarla karşılıklı olarak dördü birden aynı anda Devlet Başkanlarına ve eşlerine servis yapmalıdır. Servisin sonuna kadar bu uygulama aynı şekilde devam etmelidir.
Yemeğin servis tabağından (tepsiden) konuk tabağına aynı boy kaşık ve çatal maşa olarak kullanılarak servis edilmesidir. Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır.
İlgili 29 soru bulundu
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Peki, güzel sofra düzeni için bardakların yeri nasıl olmalıdır? Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
Gastronomi dünyasında temelde dört adet servis çeşidi vardır, bunlar: Fransız, Amerikan, Rus ve İngiliz servistir.
boşlar toplanmalıdır.içki servisi sağ taraftan yapılmalıdır. *Yemek tabakları misafirin önüne et,balık misafirden tarafa gelecek şekilde konulmalıdır. *Diğer tabaklar amblemleri üste gelecek şekilde servis yapılmalıdır. tabağı,çatallar vb gibi kullanılan malzemeler soldan servis edilip,yine soldan kaldırılmalıdır.
Servis elemanı, sol elindeki ekmek sepetini ekmek tabağının kenarına yaklaştırarak servis için uygun pozisyonda tutmalıdır, Ekmek, cinsine göre düz veya ters maşa ile tutulup ekmek tabağına servis yapılmalıdır, Servis bittikten sonra maşa düzeltilip sepete konulmalı ve uygun şekilde geri çekilmelidir.
Sofraya oturur oturmaz yemek kırıntılarının etrafa dökülmesini önlemek amacıyla dizlere peçete serilir. Yemek bitince peçete tabağın içine değil tabağın yan tarafına koyulur. Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır.
Müşteriye “Siz” diye hitap edilmeli. Müşteriler, sıcak bir selamlamayla karşılanmalı. Bir garsonun sevimli olması da gerekmez, müşteriye iltifat etmesi de beklenmez, unutulmamalı! Servis tamamlandıktan sonra adisyona işlenmeli. Hata olmaması açısından adisyona yiyecek içeceklerin yazılması ertelenmemeli.
Kullanılmış çatal, bıçak ve kaşık her zaman tabağın içinde tutulmalıdır. Çorba içerken kaşık sapı kendinize dönmüş şekilde içinde bırakılmalıdır. Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir.
Ekmek tabağı sağ tarafa, salata tabağı ise sol tarafa konulur.
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.
Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmalıdır. Çatalın hemen yanına salata çatalı yerleştirilmeli ve tatlı çatalı ise tabağın üst kısmında orta sıraya yerleştirilmelidir. Tabağın sağ tarafında yemek kaşığı ve çay kaşığı olur. Yemek kaşığı son sırada, çay kaşığı ise ortada durur.
Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır. Bardakların Yerleşimi: Su, meyve suyu ve diğer içecekler için kullanılan bardaklar, tabağın sağ tarafında olmalıdır.
Bıçağı sağ elle tutarak ve işaret parmağıyla bıçağın sırtına bastırılarak kesme işlemi yapılmalıdır. Bıçak ya da çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsü ile temas ettirilmemelidir. Yemek bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağın yanına ya da içine bırakabilirsiniz. Kaşık da bıçak gibi kullanılmalıdır.
Çorba kâsesi servantın sağ tarafına konur. Sıcak çorba tabakları da sol tarafa yerleştirilir. Servis elemanı çorba tabağını sol eline alır ve çorbayı doldurur. Servis önceliğine göre çorbayı sağ taraftan servis eder.
Başlangıçlar daha çok hafif yemekler ve iştah açıcı meze veya salatalarla yapılır. Ara sıcaklar ise, yudumlanan nefis çorbaların ardından, ana yemek servis için hazır hale getirilene dek hafif hafif atıştırmaya devam etmenizi sağlayan, sıcak servis edilen aperitiflerdir.
Eğer misafir suyu kahveden önce içerse bu karnının aç olduğuna işaretmiş, ev sahibi bunun üzerine hemen sofra hazırlamaya başlarmış. Ama eğer suyu kahve bittikten sonra içerse ise tok olduğuna, sadece tatlı muhabbet için geldiğine işaretmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri