Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Kara lahana, kasım ve aralık ayına kadar tarlada ve bahçede büyüyebilen bir sebzedir. İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
Georgia karalahana 60 cm. - 90 cm. boylanır ve 80 günde hasata gelir. Dikim Yeri: Saksıda da yetiştirilebilir.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Kara lahana suyu sever mi? Lahana suyu seven bir sebzedir. İlk sulama bitki kökü çevresinde çatlak meydana gelmeye başladığında yapılır. Bu nedenle toprak yapısı, yağış durumu, bitkinin gelişme durumuna göre düzenli sulama yapılır.
Kara lahana yetiştiriciliğinde dekardan 4 ila 5.7 ton verim alınabilmektedir.
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23°C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
pH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin tınlı-killi topraklarda başarılı sonuç alınır. Özellikle asitli topraklarda yetiştiricilik yapmaktan kaçınılmalıdır. Lahana bitkileri üst üste aynı toprakta yetiştirilmemelidir. Mutlaka münavebe yapılmalıdır.
Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Lahana Hasadı
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır.
Tohum ekimleri Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Lahananın İklim İsteği
Lahana sebzesi genel olarak yağışı ve nemi seven bir bitkidir. Ilıman iklimler, lahanaların yetişebilmesi için en uygun iklim koşulları olabilir. Ilıman iklimlerde yıllık sıcaklık farkları çok fazla değildir. Ayrıca yağış miktarı yıl ortalaması için gayet yüksektir.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Yaprakları sararmış, pörsümüş ve tadında acılık olan lahanalar kesinlikle tüketilmemelidir. Zira bağırsakları bozabilir.
BEBEKLERE KAÇINCI AYDA LAHANA VERİLMELİ? Bebekler püre yemeği ya da çorbası yapılan lahanayı rahatlıkla tüketebilirler. Ortalama 6 aydan sonra bebeklere lahana verilebilir.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
TOHUM EKİMİ: Tohum Nisan-Haziran 15'e kadar olan dönemde yastık veya viyollere ekilir. Fideler 4-6 hafta sonra dikim büyüklüğüne gelir. FİDE DİKİMİ: Haziran ve Temmuz aylarında tavladaki yerlerine dikilir.
Brüksel lahana genellikle kış mevsiminde tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Adeta sağlık deposu olan Brüksel lahana, yemeği yapılan veya çeşitli salatalarda kullanılan besleyici bir sebzedir. Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir.
Toprağın nemli olmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanında aşırı sulama yapılmaması bitkinin kalitesi ve verimi açısından oldukça önemlidir. Lahana Sulama Yöntemleri. Topografya ve toprak özelliklerinin de uygun olmasıyla birlikte, damlama sulama veya yağmurlama sulama yöntemleriyle sulanabilmektedir.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
LAHANA YETİŞTİRİCİLİĞİ Toprak isteği: Toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır. pH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin tınlı-killi topraklarda başarılı sonuç alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri