Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir.
MÖ 19. yüzyıla kadar Anadolu halkları ise Akkadlı ve Asurlu tüccarlar ile karşılaşana kadar yazılı bir sisteme sahip değillerdi. Bu nedenle Anadolu'da ilk yazılı belgelere Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda (MÖ 1950–1750) rastlanmaktadır.
Neredeyse 3500-4000 yıl kadar önce, Anadolu'da Asur ticaret kolonileri görülüyor. Ellerindeki üretim fazlasını, Anadolu'nun zengin madenlerinden çıkan altınla takas ediyorlar. Ürün sayıları, notlar, mühürler, haberleşme derken Asurlu tüccarlar Sümerlerden öğrendikleri yazıyı aktarmaya başlıyor.
Anadolu yazıyla ilk kez M.Ö. 2. binyılııı başlaTıııda Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Asurlıı tüccarların kendi işleriyle ilgili kayıtları tutukları Eski Asur üslubuııdaki çivi yazısı dolayısıyla tanışmıştır.
Tarihi ve doğal anayolların birleştiği bir noktada yer alması, Kültepe'nin ticarette önemli bir yer olmasını sağlamıştır. Kültepe-Kaniş'te 1948 yılından itibaren sürdürülen bilimsel arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 23.500 çivi yazılı tablet Anadolu'nun ilk yazılı belgeleridir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkler Anadolu'ya Geldiğinde Anadolu'da Kimler Yaşıyordu? Bizanslılar,Ermeni, Gürcü, Süryani, Rum..
Anadolu'dan Türklerin geçişi
İlk yerleşme, 1261'de Moğollardan kaçıp Bizans'a sığınan Selçuk Sultanı İzzeddin Keykavus'la gerçekleşmiştir.
Nitekim, Batı dünyasının ta- rihçileri, II. Haçlı seferi sırasında Türklerle dolu olarak gördükleri ve onların büyük bir gayretle savundukları Anadolu'yu, bundan böyle “Türkiye” (Turkhia, Turquia) adıyla anmaya başlamışlardır (1148)16.
Pers ve Arapların dışında Roma ve Bizanslıların da doğu sınırlarını uzun bir süre, Türklerinden oluşan lejyon askerleri korumuştu (Zoroğlu, 2002, s. 194). Anadolu'ya ilk olarak giren Türkler Batı Hunları'dır.
8 Güneşin doğduğu yer anlamına gelen Anadolu, ilk defa idari bölge olarak kullanılmıştır. Araplar ise, Notalica-Notos gibi isimler vermişlerdir. Türkler de bu adı kendi dillerine uydurarak Anadolu demişlerdir.
Anadolu'ya Türkler'in ilk gelişi 4. yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi. Hunlar bir taraftan Balkanlar üzerinden Trakya'ya doğru yürürken, diğer taraftan Batı Hunları'nın doğu bölümü de Kafkas dağlarını aşıp, Anadolu'ya girdi.
Öz: Anadolu yazıyla ilk kez M.Ö. 2. binyılın başlarında Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Asurlu tüccarların kendi işleriyle ilgili kayıtları tutukları Eski Asur üslubundaki çivi yazısı dolayısıyla tanışmıştır.
Yazı M.Ö. 3200'lerde, Mezopotamya'nın güneyinde irili ufaklı şehir devletleri halinde örgütlenmiş, yüksek kültüre sâhip bir uygarlık olan Sumerliler tarafından keşfedilmiştir.
Tarihin en büyük buluşu olarak kabul edilen yazının icadı Sümerler tarafından gerçekleştirilmiştir.
Asurlu tacirler yazıdan başka silindir mühürler, madencilik, tapınak ve tanrı fikirlerini de Anadolu'ya getirmişlerdir. Böylece Anadolu'nun yerli sanatı, Mezopotamya sanatının etkisi altında gelişerek kendine has yeni bir sanat anlayışını ortaya koymuştur.
Bütün bunların sonucunda Sümerler M.Ö.3200'lerde yazıyı icat ettiler. Konunun başında da bahsettiğimiz gibi Sümerleri yazıya götüren nedenler, göç ettikleri yeni coğrafyada tarımla uğraşmaları ve buna bağlı olarak, elde edilen ürünlerin hesaplarının tutulması ihtiyacı idi.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur. İskitlerle en fazla münasebeti olanlar Grekler olmuştur.
Anadolu Yarımadası'nın bilinen en eski adı Hatti Ülkesi'dir ve kendilerinden sonra gelen Hititler gibi halkalar da yaşadıkları bölgeye bu adı vermiştir.
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
İranlılar ve Araplar Türk boylarını topraklarından savaşla atmaya çalışırken, Revvâdî Kürt miri Vehsûdân, 1029 yılında Kaşgarlı Mahmut'tan kaçan 2000 Oğuz çadırını kendi topraklarına kabul etti ve böylece Türklerin Azerbaycan, Kürdistan ve Anadolu'daki yerleşik hayat serüveni başlamış oldu.
Bir yurt adı olarak Türkiye ilk olarak Bizans kaynak yazarlarından Simocatta tarafından kullanılmıştır. VI. yüzyıldaki hadiselerden bahseden yazar, muhtemelen Đdil taraflarından Kara Türkiye olarak bahsetmiştir15. Theophanes Confessor'un kronografyasında ise Türkiye adı iki bölgeyi ifade için kullanılır.
İlk kullanımı
"Türk" sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir. Çin yıllıklarında T'ieh-lê, T'u-cüeh, Ting-ling şeklinde değişik biçimlerle ifade edilmiştir. Eldeki belgelere göre Türk adının resmî olarak kullanımı 6. yüzyıldaki Göktürk Devleti'nde kesinleşir.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Binlerce yıl farklı coğrafyalarda hükmetmiş olan Türklerin asıl soyu nereden geliyor'un cevabı belli oldu.Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan o boyların soy ağacının şehir şehir listesi ve özellikleri!
Devletin kurucusu ve ilk önderi Bumin Kağan'dır. Bumin Kağan'ın kardeşi İstemi Yabgu ülkenin batı kanadını yönetirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri