Elektronik ateşleme her türlü arabada, motosiklette kontağı açık bırakmak sadece akım çeken cihazlar varsa aküyü boşaltır, onun dışında zararı yoktur.
“Akü bittiği nasıl anlaşılır?” sorusu araç sahipleri tarafından sık sık soruluyor. Otomobiller, akülerinin bittiğini birçok sinyalle iletiyor. Bunlardan en somut olanı ise anahtarı kontakta çevirdiğinde aracın hiçbir şekilde çalışmaması.
En önemli pozisyonu ikinci pozisyonunda ateşleme sistemine akım gönderir. Bu pozisyonda kontak anahtarı açık unutulmamalıdır. Unutulursa endüksiyon (ateşleme) bobini ısınır ve yanar.
Yeni model araçlardaki ses sistemleri kontağa bağlı olduğu için kontak kapandığında kendini kapatır. Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir.
usb şarj aleti kayda değer bir akım çekmez ama, kontak açıkken far direkt yanacağı için kısa sürede aküyü bitirir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir zararı olmaz. Sadece akünün şarjı azalır o kadar.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Örneğin aracı çalıştırmadan teyp açtığınızda saatte 6 Ah güce ihtiyaç duyuyorsa 10 saat açık kalırsa 60 Ah güç harcar ve aküyü bitirir.
Hiçbirşey olmaz. her arabada geçerli olmayabilir ama geçerli olduğu arabalar var. Normal şartlarda kontağı kapatmadan çıkmaması lazım ama kontakta veya anahtarda sorun varsa çıkar.
Kontak anahtarı, bir aracın elektrik sisteminin kontrol edilebilmesine imkân tanıyan devre elemanıdır. Kontak anahtarının görevi, sisteme istendiği zaman elektrik akımını göndermek ve İstenmediği zaman devreden elektrik akımının geçmesine engel olmaktır. Kontak anahtarları bir elektrik şalteri gibidir.
Böyle durumlarda eğer bir yedek anahtarınız yoksa; yetkili servis veya sanayilerdeki bu işi yapan anahtarcılardan yardım alabilirsiniz. Bu şekilde hem kapınız açılacak hem de aracınızın anahtarı yeniden yapılıp, size teslim edilecektir.
Aracınızı kullanırken, klimanın çok açılması, radyonun kullanılması, sürekli sileceklerin çalıştırılması ya da araç içi lambaların açık bırakılması, akünün hızlı bitmesine neden olur.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Bu nedenle de kullanım yerine göre akü seçmek önemlidir. Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Soğuk havalar motorun da çalışmasını zorlaştırıyor. Bu sebeple de ilk marş basma gücü için gereken enerji daha fazla oluyor ve akü normalden fazla enerji harcıyor. Dolayısıyla da akünün şarj basmak için harcadığı enerji miktarındaki artışa bağlı olarak da akü daha hızlı boşalıyor.
Kış Aylarında Akü Marş Basmama Problemi Neden Olur? Soğuk havada akü çalıştıramamanın yani akü marş basmama durumunun en temel nedeni; kış aylarının getirdiği soğuk havayla aracın marş akımına olan ihtiyacının artması, akü enerjisinin azalması oluyor.
Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir. Araba aküsü ne kadar sürede biter konusunda net bir zaman bu yüzden verilmez.
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir. Bu sadece aküyü şarj etmek ve motorun yağlanmasını sağlamak için yağın dolaşımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda lastiklerinizi de korur.
Araç çalışırken, alternatör aküyü şarj edebileceği gibi boş bir akünün şarj olma süresi genellikle 15-60 dakika arasında değişmektedir. Zayıflayan ve biten akülerde eğer yapısı takviye yapılmaya uygunsa bir başka aküden takviye yapmak dışında bir yolda akü servisine giderek akü dolumu yaptırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri