Spiralin nasıl takıldığı konusu spiral kullanımını düşünen kadınların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Spiral takma işlemi tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından birkaç dakika içerisinde uygulanan oldukça kolay bir işlemdir.
Rahim içi spiral; muayenehanesinde, hastanede, aile planlaması merkezlerinde takılabilir. Spiral takılması sırasında anestezi gerekmez; çünkü spiral takma işlemi ağrısız bir işlemdir. İşlem sırasında steriliteye ve hijyene çok dikkat edilmelidir.
AİLE PLANLAMASI
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikkate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikklate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç(spiral), ETLİK ASM de ücretsiz uygulanmaktadır.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Spiral Takıldıktan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir? Spiral taktırdıktan sonra genel itibari ile 1 hafta sonra ilişkiye girebilirsiniz. Spiral genel itibari ile adet döneminde takıldığı için adet bitiminin ardından üç gün sonra ilişkiye girebilirsiniz. Bazı özel durumlarda doktorunuz bu süreyi uzatmanızı isteyebilir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Doğum kontrol yöntemi olarak spiral taktırmayı seçen kadınlara devlet ve bazı özel kuruluşlar bu hizmeti ücretsiz veriyor. Üstelik fakir olduğunuzu belgelemenize de gerek yok.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral kullanımı sırasında gebelik gelişebilir mi? Spiral kullanan kadınlar % 2 oranında gebelik riski taşırlar.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
Rahim İçi Araç (Spiral) Uygulama Odası: Hastanemizde rahim içi araç (spiral) kadın doğum uzmanları ve rahim içi araç uygulama konusunda sertifikası olan pratisyen hekimler tarafından uygulanmaktadır.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Spiral için bir yaş sınırlaması yoktur. Muayenesinde engel olmayan hastalara hangi yaşta olursa olsun takılabilir. Çok genç yaşlarda takılabileceği gibi menopoza yakın yaşlarda da takılabilir.
Kullanım süresi bittiğinde veya gebe kalmak istediğinde kişinin spiralini çıkartmak için yine bir kadın doğum uzmanına muayene olması gerekir. Spiralin çıkarılması zor bir işlem olmayıp anestezi işlemi gerektirmez. Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır.
Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez. Tam koruma 7 gün sonrasında başlar. Hormonlu spiral takılmadan önce, herhangi bir yan etkiye karşı bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Spiral kontrol sıklığı
Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir.
Spiral kayması takılma işleminden sonraki iki hafta en yüksektir. Bu nedenle ilk haftalar ağır kaldırılmamalı, daha dikkatli davranılmalıdır. Spiral takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı, lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekir.
Spiral uygulandıktan sonra tam olarak menopoza girene kadar spiral kalmalıdır. Doğum Kontrol Hapları eğer sigara içilmiyorsa, 35 yaşından sonra menopoza kadar doğum kontrol hapı kullanılabilir.
Spiral Uygulandıktan Sonra Ağrım Ve Kanamam Olur mu? Uygulama sonrası o gün hafif kramp tarzında ağrı olabilir ve 2 gün sürebilir ancak kanamanın şiddeti artarsa veya kanama uzarsa doktorunuza başvurmanızı öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri