Bir yapının tüm araç, gereç ve işçiliği yüklenici firma tarafından karşılanıp, bütünüyle eksiksiz tamamlamış şekilde sahibine teslim edilmesine anahtar teslim denir. Anahtar teslim; bir konutun tüm işlemlerinin eksiksiz olarak tamamlanması ve bu şekilde alıcıya teslim edilmesidir.
Anahtar Teslim Nedir? İş yeri veya konut satın alırken ya da kiralarken yapı ile ilgili tüm işlemlerin tamamlanarak yapının eksiksiz bir şekilde alıcıya teslim edilmesine anahtar teslim denir. Alıcılar, tüm işlemlerin yapılmasını ve ek masraf yapmamayı tercih ediyorsa bu yöntemi kullanır.
Anahtar teslim ev tadilatı, evinizin içinde tadilat ve tamirat gereksinimi bulunan tüm bölümlerin ev sahibinin isteğine uygun hale getirilmesi için komple çatıdan bodruma kadar bütün alanlardaki tadilat ve tamirat işlemleridir.
Evi satın alan kişi, bankadan aldığı kredi evraklarını ve tapu dairesi tarafından istenen diğer belgeleri hazırlar (nüfus cüzdanı aslı, vesikalıklar vb). İlgili Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri randevu bilgilerinde yer alan birime teslim eder.
1- Kiracının Anahtarı Teslim Ettiği Tarihi İspat Zorunluluğu
Usule uygun anahtar teslimi i. bizzat anahtarı kiraya verene teslim etmek ve bunu belgelendirmek suretiyle, ii. icra dosyasına[1] teslim etmek suretiyle ii. notere teslim etmek suretiyle ya da iii. mahkemeye tevdi mahalli tayini suretiyle yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Yukarıda kısaca değindiğimiz üzere kiracı kiralananı tahliye ettiği tarihte kiralayan ile bir anahtar teslim tutanağı düzenleyerek anahtarı teslim ettiğini kolaylıkla ispat edebilecektir. Anahtar teslim tutanağının imzalanması ile birlikte kiracı kiralananı tahliye etmiş kabul edilir ve yükümlülükleri son bulur.
Yeni kiracı veya alıcılar, mevcut kiracının müsait olduğu gün ve saatlerde evi görebilecektir. Ancak ev sahibi ve kiracı zaman konusunda ortak bir karara varamazsa evin gösterileceği günlerin belirlenmesinde kiracının hakları gözetilmeli ve hakkaniyete uygun bir zaman tespit edilmelidir.
Kiracı Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak tevdi mahali tayin edilmesini talep edebilir. Burada Sulh Hukuk Mahkemesi bir tevdi mahali tayin eder. Kiracı anahtarları tayin edilen yere tevdi edince de sorumluluktan kurtulur. Kiracı notere gidip kiralananın anahtarlarını notere teslim edebilir.
Anahtar teslim tutanağı, kira ilişkisinde sona gelindiği zaman kiracının evi boşaltması ve ardından kiraya verene anahtarı teslim etmesi gerekmektedir. Kiracının, ev sahibi ile birlikte anahtar teslim ettiğine dair imzaladıkları belge anahtar teslim tutanağıdır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre ruhsat tarihinden itibaren iki yıl içinde yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır.
3+1 135 m2 ortalama genişlikteki boş bir evin komple tadilatı 15-25 gün arası sürmektedir. İçerisinde yaşanılan eşyalı bir evin tadilat süresi daha fazla olmaktadır. Bu da yapılacak uygulamalara bağlı olarak 20-35 gün arası sürebilmektedir.
Genel olarak anahtar teslim ev tadilatı fiyatlarına baktığımızda bu fiyatlar içeriklere göre değişiklik gösterir. Anahtar teslim ev tadilatı fiyatları 2+1 evler için 50.000 TL ila 70.000 TL arasında değişiklik gösterir. 3+1 evler için 70.000 TL ila 120.000 TL arasında değişir.
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
Bir başka örnek: Yukarıda mevzuubahis etmiş olduğumuz üzere sözleşme metninde inşaatın müteahhit tarafından "anahtar teslim" şekilde gerçekleştirileceği düzenlenmişse, iskan(yapı kullanma izin belgesi) ruhsatının alınması da dahil olmak üzere tüm işlemlerin müteahhit tarafından gerçekleştirileceği anlaşılır.
Kiracının Evi Terk Ettiğinin Tespiti
Bu anlamda ev sahibi, kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde tahliye talepli icra takibi başlatmalıdır. Bunun dışında, hukuken böyle bir tespit yapılması veya eve girilmesi söz konusu olamaz.
Bir taşınmazı satın alırken ya da kiralarken yapı ile ilgili tüm masraf ve işlemlerin tamamlanarak yapının eksiksiz ve hazır bir şekilde alıcıya teslim edilmesine anahtar teslim denmektedir.
Satın alınacak dairenin her türlü eksiği tamamlanmış ve tüm masrafları yapılmış ise bu daire anahtar teslim daire olarak adlandırılabiliyor. Tüm masrafları yapılan ve tüm eksikleri tamamlanan proje içerisindeki daireler kişilere anahtarları ile teslim ediliyor.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.
Az önce de gördüğümüz üzere ev sahibinin kiraya verdiği eve istediği gibi girmesi hemen hemen her durumda yasaktır. Dolaysıyla yedek anahtar bulundurmanın bir sebebi ve mantığı yoktur. Ayrıca, eğer kiracı ev sahibinin yedek anahtar sahibi olduğunu biliyorsa, kilidini değiştirir ve masrafını da ev sahibine ödettirir.
-Kanuna göre yeni mülk sahibi, -tapuda şerh yoksa- tapu devrinden sonra bir ay içerisinde kiracıya evi boşaltmasına dair ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesi 6 aydan uzun süre sonra bitecek ise, kiracı 6 ayda evi boşaltmalıdır.
Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin tarafı evin satılmasının ardından yeni ev sahibi olur. Kira sözleşmesinin süresinin dolması halinde yeni ev sahibi dava açarak evin tahliye edilmesini isteyebilir. Kira sözleşmesinin dolmasıyla yeni ev sahibinin 6 ay beklemesine gerek kalmaz.
Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.
KİRACININ EVİ GÖSTERMESİ
Ev sahibi evi satmak istediğinde veyahut bir sonraki kiracıya göstermek istediğinde kiracının evi göstermesi gerekecektir. Bu durumda ev sahibi mevcut kiracıdan evi göstermesini isteyecektir. Şayet kiracı evi göstermeye yanaşmıyorsa bu durumda dava açılması söz konusu olacaktır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri