Kuru patlıcan dolması nerede meşhur? Hem pratik hem de aşırı lezzetli olan kuru patlıcan dolması özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinde çok meşhur lezzetlerden biridir.
Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kurutmalık patlıcan üretilen illerin ortalama sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük sıcaklık değerlerinin Gaziantep ilindeki bu ilçelerde olduğu görülmektedir. Bu nedenle Gaziantep'te kurutulan patlıcanlar diğer illere göre daha uzun sürede kurur ve daha yumuşak bir yapıya sahip olur.
antakya, antep, adana, mersin mutfaklarının en leziz yemeklerindendir. patlıcan, biber, kabak kurularının doldurulmasıyla yapılır. içi, etlisinde de zeytinyağlısında da biber salçası katılarak hazırlanan bir dolmadır.
Kuru patlıcan dolması siparişleriniz için sepet ikonuna veya 'Ne Yersiniz?
İlgili 31 soru bulundu
1 dizi kurutulmuş dolmalık patlıcanda 45 - 50 adet kuru patlıcan bulunmaktadır.
Biber ve patlıcanlar iplerden çıkarılarak yıkanır. Daha sonra derin kaba alınarak üzerlerine kaynar su dökülür ve yarım saat bekletilir . Yumuşamaları için yoksa daha sonra pişerken zorluk olur ve sert bir tat verebilir.
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Soğan Dolması (Kars Yöresi)
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir. Patlıcan hangi mevsimin sebzesidir ve nasıl yetiştirilir soruları birçok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Birecik Patlıcanı, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, ilçenin güney kısmında yer alan, özellikle Mezra Mahallesi başta olmak üzere, Fırat Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde yetiştirilmektedir.
Biber Dolması (Diyarbakır Yöresi)
kuru dolmaya adını ve tadını verir.
Sivas'ın yöresel tatlarından Salatalık Dolması tarifi, Mutfağım programında...
Domates Dolması - Isparta
Hazırlanan iç malzeme, domateslerin içlerine doldurulur, tencereye dizilir. Sıvıyağ ve sıcak suda eritilen salça tencereye dökülür. Kısık ateşte 30 dakika kadar pişirilir.
Karaman bölgesine ait bir tarif olan domates dolması MasterChef programı ile birlikte araştırılmaya devam ediyor.
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Yunanlar kokoreci geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketirler. Herhangi bir zamanda da bulmak mümkündür. Çoğu Yunan tavernasında kokoreç bulunur. Gardouba (γαρδούμπα) veya gardoubakia (γαρδουμπάκια) Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir çeşididir.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Kuru dolmaları saklamak, özellikle nemli havası olan şehirlerde çok zor. Bu yüzden dolmaları haşlayıp buzdolabı poşeti içinde, buzlukta saklamak gerekir. Hem güvenli hem de pratik oluyor, buzlukta hazır dolmalar sizi bekliyor.
Dolmaların pişme esnasında dağılmamaları için üzerine bir tabak koyup, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısıp, yaklaşık 45 dakika pişirin. pişmeden 15-20 dakika önce üzerlerine 3 yemek kaşığı nar ekşisi yada sumak ekşisi gezdirip, pişirmeye devam edin.
Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın. Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile 1/3 oranında (yani yarısından daha az) doldurun ve ağızlarını sıkarak yapıştırın. Tencerenizin altına sıyırılmış kemikleri üzerine de kuru dolmaları dizin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri