Technopat. Ev tesisatlarında anahtarlarda nötr ve topraklama olmaz.
anahtar hattına priz takılmaz. Üstteki arkadaşın dediği gibi lamba anahtarlarında sadece faz vardır. Nötr ve topraklama yoktur.
Anahtar çıkışlarından ise ayrı ayrı iki hattı kontrol edersiniz. Şunu da karıştırmayın, anahtarlara bağlanan kablolarda nötr olmaz. Faz olur, bir de ampule faz çıkış... Nötr zaten lambalara sabit bağlıdır.
Aydınlatma tesisatında genellikle topraklama kablosu kullanılmaz. Bunun sebebi; aydınlatma cihazlarının ulaşılmayacak yerlerde konumlandırılmış olmasından ötürü insanlar için tehlike yaratmadığı düşüncesidir. Priz tesisatında ise faz ve nötr güç kablolarının yanında topraklama kablosunun kullanılması zorunludur.
Toprak içerisine gömülen topraklama levhalarının üst tarafta kalan bölümüne matkap ile bir dilek açılır ve elektrik tesisatı içerisinde bulunan topraklama kablosu, binada bulunan diğer metal bölümlerden yapılan bağlantı kabloları buraya bağlanarak sistem topraklama bağlantısı yapılmış olur.
İlgili 32 soru bulundu
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı temel topraklama yapılmalıdır. Böylece cihaz üzerinde oluşabilecek fazla elektrik akımı, direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa iletilecek ve cihaza dokunan insanın hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
faz+topralama topraklama düzgün çalışıyorsa lamba ışık verir. topraklama hattı ya izelosiz kablodur veya sarıyeşil kablodur. en canlı renk fazdır (kırmızı siyah kahverengi v.b.)
İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Burada en önemli nokta akım korumalı prizi kullanacağınız ev veya ofisinizde topraklama yapılmış uygun bir elektrik tesisatınızın olmasıdır. Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Anahtar ya da şalter, elektrik devrelerindeki akımı kesmeye ya da akımın bir iletkenden başka bir iletkene yön değiştirmesini sağlayan devre elemanıdır.
Elektrik anahtarında sadece faz vardır (faz ana hattan gelir anahtara girer ordan lambaya gider) priizde ise faz+nötr vardır oraya bir nötr çekerseniz gelen faz ile priz elde edersiniz ama arkadaşın dedigi gibi çok akım çeken aletleri baglamamnızı tavsiye ederim(elektrikli soba ütü fırın vs..)
Anahtar priz; üzerinde açıp kapatmaya olanak sağlayan tuşları ile belirli bir yapı altında elektriğin güvenli bir biçimde yönlendirilerek ampullerin açılmasını sağlayan üründür. Evimiz, okulumuz ve işyerimiz gibi hayatımızın hemen her alanında kullanım alanlarına sahiptir.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile, iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise “izolasyon test cihazı”(izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
Bu tür, nötr ve faz iletkeninden oluşmaktadır. Elektrik kaçaklarına karşı güvenlik sorunu yaratabilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Topraklı ve topraksız priz arasındaki fark olarak topraksız prizlerde güç dalgalanmalarını önlemek için ek bir korumanın olmaması gösterilebilmektedir.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Devletin 1475 sayılı iş kanunu gereğince topraklama zorunluluğu 2016 yılı itibariyle zorunlu hale getirilmiştir. Topraklamanın eksik veya yapılmadığı binalar için cezai işlem uygulanacağı iş güvenliği tüzüğünce belirlenmiştir.
O prizin içinde görüdüğün deliklerin içindeki değil, kenarlarda olan açıktaki demirler toprak hattıdır. Fakat o üçlü prizi taktğın prizde eğer toprak hattı yoksa, hiç bir işe yaramazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri