Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan ve 56. maddede geçen "Şerit izleme, gelen trafikle karşılaşma, araçlar arasındaki mesafe, yavaş sürme ve geçiş kolaylığı sağlama" başlıklı maddeye istinaden uygulanan 56/1-c trafik cezası, önde giden aracı yeterli ve güvenli mesafeden takip etmemeye verilen cezadır.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
56/1c Asli kusur maddesidir. Kısaca açıklamak gerekirse kazanın meydana gelmesindeki asıl etkendir.
56/1-c maddesi, aynı şeritte ilerleyen araçların arasındaki mesafenin 2 saniye olarak korunması kuralıdır. Bu kural aynı zamanda yakın takip kuralı olarak geçmektedir.
53/1-c maddesi trafik literatüründe; Karşı taraf asli kusur ihlali yaptıysa %50 kusur oranına, Karşı taraf tali kusur ihlali yaptıysa %75 kusur oranına, denk gelmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
TCK madde 53/1'de saydığımız (c) bendine göre kasıtlı suç işlemiş kişi velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerinden yoksun bırakılır. Kural olarak bu yoksunlukların cezanın tamamen infazı tamamlanana kadar devam etmesi gerekir. Ancak TCK madde 53/3 bu hususta bir istisna hüküm getirmiştir.
A aracı arkadan çarptığı İçin %100 (K.Y.T.K. 56 1-c ve Yön: 107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği İçin %100 (K.Y.T . K.56 e ve Yön: 106/c) kusurludur.
57/1-c trafik cezası kimlere uygulanır? Trafikte kavşaklarda ilk geçiş hakkı vermemek olarak geçen 57/1-c cezası bu kuralı ihlal eden sürücülere uygulanır. Trafik yönetmeliğinde bulunan kavşaklarda geçiş hakkı sırasına uymayan sürücülere kesilen 57/1-c trafik cezası araç plakasına da kesilebilir.
Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak, 56/1-a trafik cezası 108 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan ve 56. maddede geçen "Şerit izleme, gelen trafikle karşılaşma, araçlar arasındaki mesafe, yavaş sürme ve geçiş kolaylığı sağlama" başlıklı maddeye istinaden uygulanan 56/1-c trafik cezası, önde giden aracı yeterli ve güvenli mesafeden takip etmemeye verilen cezadır.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Bunun için arkadan çarpan araç, olayın farklı bir gidişata sahip olduğunu ispatlaması gerekir (BGH NJW 1978, 2032). Eğer arkadan çarpan kişi, öndeki sürücünün dikkatsizlik nedeniyle aniden yolunu veya şeridini değiştirip önüne çıktığını ispatlayabilirse, suçlu olmaktan kurtulur.
57 1c kusur oranı Asli kusur olarak sayılmaktadır ! Yüzde oranı belirlenirken asli mi yoksa tali olması çok önemli bir etkendir çünkü aracınızın masrafını alıp alamayacağınız veya % kaç olarak alabileceğiniz ihlal ettiğiniz kural ihlali doğrultusunda belirlenmektedir.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
47/1-C Trafik Cezası Maddesi
47/1-c trafik cezası kuralında yer aldığına göre sürücülerin işaret levhalarına uymaması sonucunda yapılan cezai işlemdir. Trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. Bu kuralı çiğnemekte olan sürücüye hem ceza hem de ceza puanı verilmektedir.
% 100 Kusur Oranı: Trafik kazasında yüzde 100 kusurlu olmak, kazada tamamen tek bir tarafın hatalı olduğunu belirtir. Diğer taraf ise tamamen hatasızdır. Arkadan çarpma kusur oranları genel olarak % 100 kabul edilir.
Genel olarak 52/1c kusur oranı yüzde hesaplama değeri %25 olarak kabul edilmektedir.
Kısa bir şekilde anlatılması gerekirse şerit izleme ve araçlar arasındaki mesafe, yavaş sürme ile alakalı olan suç denilebilir. Bu kurala riayet etmeyenler para cezası ile cezalandırılırlar. 56/1-a trafik cezası maddesi, şerit değiştirme ve şerit izleme kurallarına uymamanın yasak olduğunu anlatan maddedir.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
25 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar
25 yıl cezanın yatarı 9 yıl 6 aydır. Kapalı ve açık ceza evlerinde geçen süre toplam 9 yıl 6 aydır.
Gerçekten de TCK'nın 53/1. maddesindeki hak yoksunlukları kasıtlı suçtan dolayı verilen hapis cezasının yasal sonucu olup, hükmün kesinleşmesiyle başlamakta, hapis cezasının infazının tamamlanmasıyla herhangi bir yargı kararına gerek olmaksızın kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri