Eğer bebek anne sütünü alamıyorsa alternatif olarak inek, keçi, koyun sütü tercih edilmelidir. Bebeklerin bu zamanlarda mideleri küçük olduğundan sütle doyabilmektedir. Bunun yanında yoğurt da verebilirler. Kesinlikle mama verilmemelidir.
Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması çok önemlidir. Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden, başka uyarılar da çıkar ve bu uyarılarla annenin beyninin başka bir bölümünden Oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır. Oksitosin süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler.
Anne sütünün yerini hiç bir besin veya süt tutmaz. Hatta inek sütü, bir yaşına kadar olan dönemde bebek için bazı olumsuzluklara da yol açabilir. Tamamlayıcı beslenmenin içeriği, zamanlaması ve uygulanma şekli sanıldığından daha önemlidir.
Annenin emzirirken huzursuz ve stresli olması bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu nedenle annenin emzirmeden önce sakinleşmesi ve gerginliğini azaltması gerekir. Emzirme esnasında anne ve bebeğin rahat olması, huzurlu, sakin ve sessiz bir ortamda emzirmesi gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bebeğin neden emmek istemediği kısa sürede anne tarafından belirlenmeli ve gerekirse önlemler alınmalıdır. Bebek yeteri kadar emmezse kilo kayıpları yaşanabilir, o da bebeğin gelişimini etkiler, bağışıklığının gelişmesini engeller en önemlisi sağlığını tehdit edebilir.
Bebeğiniz emdikçe sütünüz çoğalır ve onun ihtiyacını karşılar. Ama yorgunluk, stres, hastalık gibi bazı durumlarda sütünüzün gelmesi yavaşlayabilir. Bu gecikme bebeğinizin tepki göstermesine neden olur. Emmeye başlar başlamaz sütün ağzını doldurmasını isteyen bebeğiniz, sinirlenerek memeyi bırakmak isteyebilir.
Eğer bebeklerin ağızında pamukçuk var ise emmek istemez ve memeyi reddeder. Bu nedenle bebeklerin ağzı kontrol edilmelidir. Bebeklerde görülen soğuk algınlığı, grip veya alerjik gibi problemler ile karşılaşıldığında burun tıkanıklığı oluşur. Bu durumda bebekler emmek istemeyebilir.
Zamanında anne sütünden katı yiyeceklere geçmemek, annenin ek gıdaya geçiş döneminde beslenme hakkında yanlış, ısrarcı ve müdahaleci tutumu ya da annenin sürekli bebeğin ağzını silmesi, bebeğe bağırması gibi davranışların sonucunda ortaya çıkabilen bir bozukluktur.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Yoğurt: Günde en az 2-3 porsiyon yoğurt tüketin.
Bu yoğurtlar, anne sütünün probiyotik içeriğine katkıda bulunur. Probiyotik içeriği yüksek olan anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur, güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar.
Bebeğin 6. aydan önce annesini tanıması bu yollarla mümkündür. Ama 6. aydan itibaren görerek de tanıyabilir. Anne ve babasına bağlı yaşayan bir bebeğin hareketli hale dönüşmesi için geçen süre 12 aydır. Ebeveynler, bebeğin bu gelişme sürecinde bebekle ilgili her şeyin bir hedefe göre olup olmadığını merak ederler.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
2 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz gündüz yaklaşık 6 saat, gece ise 11 saat uyuyabilir. 6 saatlik gündüz uykusunu günün saatlerine bölebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri