DxDiag ile anakart modeli bakma 🔳 Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına DxDiag yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. DirectX Tanı Aracı tarafından sunulan bilgilerden Sistem Üreticisi ile Sistem Modeli sizin sorduğunuz sorunun cevabını veriyor.
Evinizde zaten mevcut olan bilgisayarınızın anakart modelini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Windows+R tuşlarına beraber basın ve açılan pencereye dxdiag yazın, sonrasında Enter tuşuna basın. Önünüze gelen pencerede bilgisayarınızın bütün sistem verileri bulunmaktadır.
Windows+R tuşuna basarak Çalıştır uygulamasını açın. Karşınıza gelen pencereye cmd yazarak Tamam seçeneğine veya Enter tuşun tıklayın. Açılan siyah renkli Komut Sistemi içerisine wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid yazarak Enter'a basın. Burada karşınıza anakartın model numarası gibi bilgiler gelecek.
Windows+R tuşuna basarak Çalıştır ekranını açın. Açılan pencereye cmd yazdıktan sonra aratın. Buraya wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid yazdıktan sonra aratma işlemini gerçekleştirin. Açılan ekranda anakart bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Özetle, doğru anakart seçimi için işlemci soketi, bellek desteği, genişleme yuvaları, boyut ve bağlantı noktalarına dikkat edilmelidir. Bu faktörlere dikkat edilerek doğru bir anakart seçimi yapmak, bilgisayarın performansını artırarak daha verimli bir kullanım sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
2. Seri numarası etiketini anakartınızın arka tarafında da görebilirsiniz. Yöntem 3: Hediye kutusundaki model adını kontrol edin.
Anakart sınıfını belirtir. H giriş, B orta seviye, Z üst seviye anakartlardır. AMD tarafında A, B, X olarak değişir. Sınıflar arasında da sondaki harflerde anakartın özelliklerini belirtir.
Başlat menüsünü açın. Burada msinfo32 yazın. Sistem Özeti sayfası karşınıza çıkacak. Bu sayfadaki Temel Kart Ürünü anakartınızın modelidir.
Sistem Bilgisi ile Anakart Modeli Öğrenme
Windows ve R tuşlarına birlikte basarak Çalıştır penceresini açın. Buraya msinfo32 yazın ve Tamam'a tıklayın. Böylece Sistem Bilgisi uygulamasını açmış olacaksınız. Açılan pencerede sisteminizle ilgili pek çok detayı bulabilirsiniz.
Bilgisayarda oluşan voltaj sorunlarından dolayı anakart arızalanabilir. Anakarta sıvı teması sonucu bozulabilir. Bios'un hatalı olmasından veya bilgisayar sisteminin kaldırmamasından kaynaklı anakart arızası meydana gelebilir. Bilgisayarın darbe alması sonucu anakartta çatlama meydana gelebilir.
Başka bir parça da yanmış olabilir, örneğin RAMler. Anakart yansa genelde hiç bir şey açılmaz.
İşlemcide veya anakartta dahili grafik birimi yoksa bilgisayar açılmaz.
İstanbulkart SERİ numarası kartları birbirinden ayırt etmeye yarayan tekil bir numaradır. İstanbulkartınızın arkasındaki 04 ile başlayan 14 haneli numaradır.
SN veya seri numarası, ürünün üretim tarihi ve garanti durumu gibi bilgilerini kaydeden benzersiz bir numaradır. Her ürün yalnızca bir seri numarasına sahiptir.
Üzerinde mikroişlemci soketi, RAM slotu, genişleme yuvaları (ISA, PCI, AGP ve PCI-e), BIOS, donanım kartları (dahili), veri yolları ve bağlantı noktalarını bulundurur. Anakart, bilgisayara hangi sistem bileşenlerinin eklenebileceğini ve hızlarının ne olacağını belirleyen temel unsurdur.
Genellikle bilgisayarın arkasında veya yan kısmında konumlanan etiketi bulun. Model numarası bu etiket üstünde yazılıdır. Yöntem 2: Win+R tuşlarına basın, dxdiag yazın ve Enter tuşuna basın.
Anakart en kısa tanımı ile bilgisayarın beynidir. İngilizce'de ise ”motherboard” olarak bilinir. Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir.
Anakart değiştiğinde IMEI numarası da değişir. IMEI anakart üzerinde kayıtlıdır.
Yonga setlerinin yapısını belirleyen; işlemci uyumluluğu, bellek yapısı, slot sayısı ve hızları, aynı anda çok sayıda ekran kartının kullanılıp kullanılamayacağı gibi etmenler vardır. Ayrıca işlemcilerin akım, frekans ve çarpan değerlerinin değiştirilebilmesi de yine yonga setlerine bağlıdır.
Anakart Arızalarının Belirtileri
Bilgisayarınızın açılmaması veya çalıştırılması zorlaşması Ekran kartı veya işlemci hataları Yavaşlamış sistem performansı Çoklu donanım sorunları (örneğin, USB portlarının çalışmaması)
Fazla ısınmaya bağlı olarak bozulma yaşanan anakartlar üzerindeki problemlerin tespit edilmesinin ardından tamir işlemi yapılabiliyorsa tamir, yapılamıyorsa Anakart değişimi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri