Yonga setlerinin yapısını belirleyen; işlemci uyumluluğu, bellek yapısı, slot sayısı ve hızları, aynı anda çok sayıda ekran kartının kullanılıp kullanılamayacağı gibi etmenler vardır. Ayrıca işlemcilerin akım, frekans ve çarpan değerlerinin değiştirilebilmesi de yine yonga setlerine bağlıdır.
Anakart uyumluluğu, diğer bileşenlerin işlevselliği ve performansı açısından oldukça önemlidir. İlk olarak, anakartın işlemci ile uyumlu olması gerekir. İşlemci soketi ve çekirdek sayısı, anakartın işlemci desteğinin belirlenmesinde etkilidir. Ayrıca, işlemcilerin hızları da dikkate alınmalıdır.
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
CPU Uyumluluğu: Çipset
Yeni bir anakart satın alırken uyumluluk dikkat etmeniz gereken en önemli husus. Aldığınız diğer donanımların anakart ile uyumlu olması gerekir ve çalışmadığını görmek istemezsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına msinfo32.exe yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. Ekranınızın sol tarafındaki Sistem özeti yazısı seçili değilse onu seçin. Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli ikilisi anakartınız hakkında çeşitli bilgiler verecek.
Örneğin; AMD ve Intel işlemcinin yapısı ve boyutu farklı olabiliyor. Bu aşamada uyumsuz bir anakarta yanlış işlemci takmak işlemcinin çok ciddi oranda zarar görmesine neden olacaktır. Yanlış takılan bir işlemci zorlandığı taktirde kesinlikle tamir edilemeyen bozuk bir işlemciniz olacaktır.
Bir bilgisayarın performansını donanım özellikleri belirlerken hızını ise bilgisayarda yer alan işlemci belirler. Hem Intel hem de AMD, farklı işlemci modelleri ile kullanıcılara pek çok seçenek sunmaktadır.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
MHz, megahertz'in kısaltmasıdır ve saniye başına milyon döngüyü ya da bir milyon hertz'i (10 6 Hz) ifade etmektedir. Bu frekans ölçümü birimi, Uluslararası Birim Sistemi'nden gelmektedir ve bilişimde, verinin bileşenlerin içinde ve arasında hareket etme hızını göstermek için kullanılır.
Genellikle, anakartlar 40-60 derece arasında çalışabilirler. Ancak, bazı yüksek performanslı anakartlar daha yüksek sıcaklıklarda bile çalışabilirler. Anakart sıcaklığının kontrol altında tutulması önemlidir çünkü aşırı ısınma, bilgisayarın performansını ve ömrünü olumsuz etkiler.
Standart anakart 35 Watt, Üst düzey anakart 70 Watt'a kadar güç tüketebilir, bileşenler hariç.
Özetle, anakart chipsetleri, bilgisayarınızın performansı, uyumluluğu ve özellikleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Doğru chipseti seçmek, sisteminizin performansını artırabilir ve gelecekteki yükseltmeleri kolaylaştırabilir.
İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır.
Bir oyun bilgisayarı için 3,5 ya da 4 GHz işlemci hızına sahip olduğunuzda her türlü oyunu hiçbir sorun yaşamadan oynayabiliyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu işlemci hızının tek çekirdekli olmaması oluyor.
Dört çekirdekli işlemciler, dört adet işlem çekirdeğinin ortak bir önbellekte tek bir yonga içine sokulmasıyla üretilirler.
11. Nesil Intel işlemciler Soket 1200 pinleri kullanır, 500 serili anakartlar uyumludur. 11. Nesil Intel işlemciler 400 serili Soket 1200 pinlerde ise H410 ve B460 anakartlar ile uyumlu değildir.
hocam anakart değişince driverlar hata vericektir. sağlıklı olan temiz sistem kurmaktır. Yada Güncelleme çekip driverları güncelletmek. işletim sistemi ssd / hdd ye kurulur. yani onlara dokunmadığınız sürece gitmez.
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
Anakart sınıfını belirtir. H giriş, B orta seviye, Z üst seviye anakartlardır. AMD tarafında A, B, X olarak değişir. Sınıflar arasında da sondaki harflerde anakartın özelliklerini belirtir.
İşlemcide veya anakartta dahili grafik birimi yoksa bilgisayar açılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri