Windows+R Kombinasyonu ile Öğrenme
Windows+R tuşuna birlikte bastıktan sonra açılan pencereye dxdiag yazın, ardından Enter tuşuna basın. Açılan pencerede bilgisayarın sahip olduğu tüm sistem verileri bulunmaktadır.
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
Windows+R tuşlarına beraber basıp, gelen ekrana regedit yazın ve Enter tuşuna basın. Gelen ekrana sırayla HKEY_LOCAL_MACHİNE> Hardware > Description > System > BIOS şeklinde ilerlediğinizde en sondaki BIOS bölümünde anakartınızla tüm bilgilere ulaşırsınız.
Başlat menüsünü açın. Burada msinfo32 yazın. Sistem Özeti sayfası karşınıza çıkacak. Bu sayfadaki Temel Kart Ürünü anakartınızın modelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Anakartın Yapısı, Bileşenleri ve Görevleri
Standart bir anakartın üzerinde işlemci, ses kartı, ekran kartı, ethernet kartı, RAM slotları, AGP slotları, PCI slotları , chipset, BIOS ve ek olarak birkaç farklı donanım vardır. Klavye ve fareyle tıklanabilen PS/2 bağlantıları da anakart üzerine yerleştirilmiş durumdadır.
PC' nin “sinir sistemi” anakart üzerinde yer almaktadır. Üzerinde yongalar, transistörler, veriyolları, çeşitli donanımlar için yuvalar, slotlar, bağlantı kapıları, soketler bulunan baskılı bir devredir.
Anakart sınıfını belirtir. H giriş, B orta seviye, Z üst seviye anakartlardır. AMD tarafında A, B, X olarak değişir. Sınıflar arasında da sondaki harflerde anakartın özelliklerini belirtir.
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
Genellikle bilgisayarın arkasında veya yan kısmında konumlanan etiketi bulun. Model numarası bu etiket üstünde yazılıdır. Yöntem 2: Win+R tuşlarına basın, dxdiag yazın ve Enter tuşuna basın.
Anakart (İngilizce: mainboard, motherboard, baseboard, system board veya planar board), modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board (lojik kart) denir ve bazen mobo olarak kısaltılır.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
DIMM – Bellek – RAM Yuvaları
Halk arasında bellek ya da RAM slotu olarak tabir edilse de anakart üzerinde bu yuvalar DIMM olarak belirtilir. Bu yuvalar genellikle işlemci soketinin yanlarında yer alır. Sisteminiz için satın aldığınız RAM'leri bu yuvalara yerleştirirsiniz.
Öncelikle, işlemci soketi, bellek desteği, genişletme yuvaları, boyut ve bağlantı noktaları gibi temel özelliklere dikkat ederek doğru anakart seçimi yapılmalıdır. İşlemci soketi, anakartın hangi işlemcilerle uyumlu olduğunu belirler. Bellek desteği, anakart üzerindeki RAM yuvaları sayısını ve hızını belirler.
Anakart - Yerleşik Kendi Kendini Sınama (M-BIST), anakart Yerleşik Denetleyici (EC) arızalarının tanılama doğruluğunu artıran tanılama aracıdır. M-BIST özelliği, en son nesil masaüstü bilgisayarlarda önyükleme sırasında otomatik olarak çalışır. M-BIST dizüstü bilgisayarda bulan bazı özelliklere sahip değildir.
Baştaki tüm platformlar için harf yongayı belirtiyor. Anakart yongası yükseldikçe daha fazla özellik kazanıyorsunuz anakartlarda. Ayrıca yonga yükseldikçe genelde daha güçlü bir anakart alıyorsunuz. AMD için A modeli en giriş seviyesi, B serisi orta-üst segment ve X serisi üst segment yonga anlamına geliyor.
Anakart, bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere verilen isimdir. Statik elektrik farklı yüklerle yüklü olan cisimlerin birbirine tekrar temas etmesi sonucu ortaya çıkar.
Cihazın içinde biriken toz, anakartın bozulmasına sebep olur. Televizyon zaman zaman küçük bir el süpürgesiyle temizlenerek bozulmalara karşı önlem alınabilir. Ancak anakart yanmasının en büyük sebebi voltaj dengesizliğidir.
Normal şartlarda yanan bir anakartın tamiri elbette mümkündür. Ancak, çok ciddi şekilde yanan bazı anakartlarda tamir olmayabiliyor. Anakart yanması durumunda plakanın üzerinde bulunan komponentleri ve lehimlerini değiştirerek anakartın yanma problemini çözmüş olursunuz.
Bozuksa pc açılmaz ya da sorun yaşatır zaten.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Bilgisayar ana kart arızasının en çok bilinen nedenleri arasında elektrik dalgalanmaları, fiziksel hasar veya aşırı ısınma sayılabilir. Bu tehlikelerden bazıları kaçınılmazdır ve bilgisayar modelinize bağlı olarak olasılıklar değişebilir.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri