Selçuklunun güç kaybettiği dönemde ise kent Karamanoğullarının yönetimine girmiştir. Anamur'a yerleşen Türkler Oğuzların YIVA boyundandır.
Günümüzde tamamı yerleşik hayata geçmiş bulunan Yörükler yaşadıkları yörelerde geçmişten taşıdıkları kültürel değerlerin izlerini hala sürdürmektedirler. Çalışmanın örneklemini oluşturan Anamur tamamıyla bir Yörük diyarıdır. Yöre sınırları içerisinde Sarıkeçili, Tekeli ve Bahşiş yörükleri yaşamını sürdürmektedir.
Yine çiftçilik üzerinde yoğun nüfusa sâhip olan Yıva boyu Prof. Dr. Faruk Sümer'e göre Kayseri'de bulunmakta olup 183 vergi nüfusu tespit edilmiştir. Yine Faruk Sümer'e göre Ürgüp civarında da Yıva oymakları bulunmaktaydı.
Anamur İlçesinin eski adı "Anemurium" adından gelmektedir. Latin kökenli olan "Anemurium" ismi rüzgarlı burun anlamına gelmektedir.
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad 1225'te İçel ve çevresine sefer düzenledi. Bu seferde Antalya subaşısı Mübârizüddin Ertokuş, Antalya'dan sahil boyunca ilerleyerek İçel kalelerinden Anamur'u fethetti.
İlgili 34 soru bulundu
Anamur'un bazı köyleri Tahtacıdır. Tahtacılar geçimlerini orman ürünleri ve kerestecilikle kazanan ve Alevi inancına sahip Türkmenlerdir.
Bereketli topraklarıyla bilinen Anamur muz, çilek ve yer fıstığı ile ünlüdür. Tatil planı yaparken Anamur nerede diye bakarsanız Mersin 'e bağlı ilçeler arasında yer alıyor.
Merkezdeki ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar; diğer ilçeleri ise Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar ve Mut'tur.
Anamur Muzu Mersin'in Anamur İlçesinde yetişen çok lezzetli bir muz türüdür. Yerli muz olarak bilinen en meşhur muzdur. Aslen 1860 lı yıllarda ülkemize gelen bu muz türü Anadolu'nun kıymetli türleri arasında yerini almıştır.
Suyun son derece temiz olan Anamur Halk Plajı'nın, sahili için aynı şeyi söylemek maalesef ki mümkün değildir. Günübirlik gelen ziyaretçiler ne yazık ki sahil şeridini gerektiği kadar temiz bırakmamaktadırlar. Özellikle ailelerin tercih ettiği plajda, çocuklu aileler çok dikkatli olmalıdır.
İlhanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarı (1256-1265).
Türk-Oğuz geleneklerine göre idarî ve sosyal teşkilat, ikili bir yapı oluşturmaktaydı. Bu geleneğe uygun olarak Oğuzlar, Bozoklar ve Üçoklar olmak üzere on ikişer boydan iki ana kola ayrılmışlardı.
Bir çokları eski dinlerine geri döndü. Eski Yörükler(ilk gelen boylar) Urum'a girmişti. Büyükece'nin adı olan Gülnar adını verdiler. Yörükler'e Purgulu da denir.
YÖRÜK KAVRAMI VE YÖRÜKLÜK. Yörük yerleşimi açısından Muğla bölgesi önemli bir yer tutar. Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; daha çok besledikleri hayvanlara bağlı olarak Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. adlar alırlar.
Günümüzde sadece Toroslarda yaşayan, küçükbaş hayvancılıkla geçinen ve göçerliği sürdüren Yörüklerin tarihine bakıldığında: on birinci yüzyıldan itibaren Anadolu'da ve daha sonra da Balkanlarda yurt kuran Oğuz Boylarına mensup Türkmenler çıkar karşımıza.
Yörük, Anadolu ve Rumeli'de göçebe hayatı yaşayan Türk kabilelerine verilen genel bir isim olmakla birlikte, geçimini tamamen hayvancılığa bağlı, kışı sahil veya ılıman iklimde, yazları da yaylalarda geçiren konar-göçer topluluklara denmektedir.
Anamur muzu yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Anamur da, muz ihtiyacının %60'ı karşılanmaktadır. Anamur Muzu Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ve çevresinde, Toros dağlarının koruduğu mikroklimalarda, çok sınırlı alanlarda yetiştirilmektedir. Bu nedenle üretim miktarı azdır. 1994'de 12.000 dekar alanda 30.000 ton iken 2000 yılında 20.000 dekar alan ve 80.000 ton üretime ulaşmıştır.
Türkiye'de ilk tropikal meyve kooperatifinin kurulduğu Anamur, yeni bir tropikal meyve cenneti olma yolunda emin adımlar atıyor. Muz ve çilek üretimiyle Türkiye'nin gözde ilçeleri arasında yer alan Anamur'da son yıllarda üretilen avokado, ejder meyvesi, kamkat ve mango gibi ürünler dikkat çekiyor.
Mersin ilinde 13 ilçe vardır. Nüfusu en fazla olan ilçe Tarsus'tur.
doğal güzelliği, şehir gürültüsünden uzak olması, tarihi-turistik yerleri, denizi ve yaylalarından dolayı silifke'dir. ikinci sıraya ise memleketim erdemli'yi yazarım. eski yerleşim yeri olarak tarsus oldukça önemli güzellikleri barındırır.
Mamure Kalesi, Anamur'un 6 km güney-doğusu, Mersin'in 216 km batısında Antalya-Mersin otobanının Akdeniz kıyısına bakan kısmında bulunmaktadır. Kale, 23,500m2 yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük kaleleri arasında yer almaktadır.
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır. Muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu uzun meyvelerine denir.
DENİZ TURİZMİ
Melleç, Anıtlı (kaledran) yerleşim yerlerinde doğal plajlar vardır. Anamur merkezde ise Pullu Orman İçi Milli Parkından başlayan ve Anamurim'a(Anamur Burnu) kadar devam eden 17 kilometre uzunluğunda bir sahil ve plaj mevcuttur. Plajın her yerinde denize girilebilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri