Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
ANANAS AĞAÇTA MI YETİŞİR? Ananas meyvesi çoğu kişi tarafından ağaçta yetiştirilen tropikal bir meyve olarak bilinir. Ancak ananas meyvesi tarla bitkisidir.
Ananas ağacı, ananasgiller familyasından olan bir ağaçtır ve dikenli, uzun yaprakları vardır. Bu ağacın ana yurdu ise Güney Amerika'dır. Dünya genelinde en fazla tüketilen tropik bir meyvesi vardır.
Bu leziz meyve doğada nerede büyür, ananas ağaçta mı yetişir diyenleri şaşırtacak bir cevabımız var, ananas büyük ağaçlarda yetişmiyor. Yani ananas ağacı nasıl olur sorusunun cevabı yoktur çünkü böyle bir ağaç yoktur. Ananas tarlada çalılık denebilecek formda yeşillikler içinde büyür.
Ananas Nerede Yetişir? Ananas Endonezya, Hindistan, Güney Amerika, Hawaii gibi Ekvator ülkelerinde yetiştirilmektedir. Tüm dünya üzerinde en fazla üreticiliğinin yapıldığı ülke ise Hindistan'dır. Tüm dünyadaki ananas yetişmesinin yüzde 10'u Hindistan'da yapılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
Yüksek yağış alan bölgelerde dikim sıklığı hektar başına yaklaşık 40.000-44.000 bitki dikilebilir. Serin hava ile düşük yağış alan bölgelerde hektar başına 63.000-64.000 yüksek sıklıkta dikim önerilir. Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Anavatanı Güney Amerika olan ananaslar, ilk bakışta bir süs bitkisini andırıyor. Ortalama 90 cm büyüklüğünde, rozet yapraklı olan bitki, konik başlı meyveler veriyor. İri ve hoş kokulu meyveler veren ananasların meyvelerinin üst kısmında bir demet sık yaprak yer alıyor.
Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir. Bu yüzden ekilişler dönüm başına çok sık olmaktadır. 3 bin ila 15 bin arasında ekim sıklığı vardır.
Ananas Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? Ananas tohumu meyvenin içerisinde bıçak yardımıyla çıkarılabilecek türden bir özdür. Anca yapıları çok küçük olduğu için mutlaka dikkatli bir şekilde meyvenin soyulması gerekmektedir. Bıçak ile meyvenin soyulmasının ardından yaklaşık 2 - 3 cm derinliklerden tohum çıkarılabilir.
Ananas çiçeği kış aylarında çok fazla suya ihtiyaç duymaz, haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Yaz aylarında suya ihtiyacı artar. Haftada iki kez sulamak gerekir. Sulama yaparken, suyun toprağın her yerine ulaşması gerekmektedir.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi ise ''ananas hangi mevsimde yetişir?'' sorusudur. Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Ananas Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Marketlerde ve pazarlarda karşınıza çıkan bu ananası tarlada ya da evde yetiştirmek mümkün olabilir. Ancak bu meyvenin bitkisini yetiştirebilmek için hem alana hem de uygun koşullara ihtiyacınız bulunur. Kökeni Güney Amerika olan bu meyve son yıllarda Türkiye'de de çeşitli yerlerde yetiştirilir.
Ananasınızın ömrünü birkaç gün daha uzatmak isterseniz buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Unutmayın, ananas buzdolabındayken bile önemli bir raf ömrüne sahip değildir, bu nedenle bu yöntemi kullanırken bile ananasınızı 3-5 gün içinde yemeniz önerilir.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Markete gittiğinde bir tane al, sonra yaprakları meyveden ayır ve yaprak tabanını suyun içine koy. Birkaç hafta içinde kökler filizlenecektir. Ananas bitkisini daha sonra bir kabın içine ekebilir ve yetişecek bitkinin keyfini uzun zaman yaşayabilirsin.
İşte insan da bir hayvan türü olduğu ve bromelain de hayvan proteinlerini etkili bir şekilde parçalayan bir enzim olduğu için, ananas yediğinizde ağzınızda ve dilinizde acı deneyimleyebilirsiniz. Elbette ananas içindeki bromelain size zarar verecek düzeyde değildir, dolayısıyla acı da oldukça kısa süreli ve geçicidir.
Düzenli olarak ananas suyu içmek yüksek tansiyon, düşük metabolizma, depresyon, anksiyete, ruh hali değişimleri, besin eksiklikleri, kabızlık ve hazımsızlık ile mücadele eden insanlar için faydalıdır. Ananasın kan basıncı seviyelerini düzenlemede yardımcı olan bromelain içermektedir.
Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri