Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Taze ananas hızlı bozulabilir. Görünüşte sağlam dış görünüşüne rağmen kolayca çürür ve oda sıcaklığında çok uzun süre tutulursa fermente olur. Oda sıcaklığında saklayacaksanız iki gün içinde kullanmanız gerekir. Ananası tezgahınızda saklayın.
Ananas tropikal bir meyve olarak bilinir. Ilıman iklimlerde en verimli halde yetişen ananas, evde de yetiştirilebilir.
Olgun bir ananasın bozulmadan dayanma süresi yaklaşık olarak 4-5 gündür. Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir.
İlgili 32 soru bulundu
Hawaii cinsi ananaslar yarı olgunluktayken hasat edilir ve 7-13 °C'de 2 hafta depolanabilir. Depo çıkışından sonra 1 hafta raf ömrüne sahiptir. Tam olgun meyveler 7 °C'de tutulur. Olgun yeşil meyveler ise 10 °C'nin altında soğuk vurmasına daha açıktır.
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur. Ananasın en lezzetli hali için, yeterince büyümesine izin verilmelidir.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
İçerdiği özellik sayesinde kan sulandırıcı etkisi bulunan bu meyve kalp krizlerine karşı koruyuculuk sağlıyor.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Ananas nasıl sulanmalı
Ananas çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Ananas Nerede Yetişir? Ananas Endonezya, Hindistan, Güney Amerika, Hawaii gibi Ekvator ülkelerinde yetiştirilmektedir. Tüm dünya üzerinde en fazla üreticiliğinin yapıldığı ülke ise Hindistan'dır. Tüm dünyadaki ananas yetişmesinin yüzde 10'u Hindistan'da yapılmaktadır.
Ananas Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Ananas yetiştiriciliğinin ilk safhası yılın her ayı yapılabilir. İkinci safha da mutlaka güneşin yoğun olduğu aylar tercih edilmelidir. Saksıdan toprağa dikimi ise Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos aylarında yapılmalıdır.
Ananas, güneşe ve sıcaklığa (minimum 15 ° C) maruz kalan hafif, iyi drene edilmiş, humus içeren, lifli bir toprağa ihtiyaç duyar.
Ananasın iç kabuğunda, ananasın yenilebilen kısımlarından daha fazla bromelain maddesi bulunur. Bu madde sindirime ve zayıflamaya yardımcı olur. Ananas kabukları idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Bu sayede vücuttaki ödemlerin atılmasını kolaylaştırır.
Soyulmamış bütün ananas oda ısısında beş güne kadar muhafaza edilebilmektedir. Olgunlaşmamış ananası kabuk rengi kahverengi olana kadar oda ısısında bekletmelisiniz. Aksi takdirde ananas olgunlaşmayacaktır. Soyulmuş ve dilimlenmiş ananası, buzdolabında bir saklama kabında dört güne kadar saklayabilirsiniz.
Ananasları soyup, dilimledikten sonra pişirme kağıdı serili tepsiye yerleştirip derin dondurucuda donana kadar bekletin. Daha sonra poşetleyip, ağzını sıkıca kapatın ve derin dondurucuya yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri