Unutmayın, ananas buzdolabındayken bile önemli bir raf ömrüne sahip değildir, bu nedenle bu yöntemi kullanırken bile ananasınızı 3-5 gün içinde yemeniz önerilir. Dilimlenmiş ananası soğutun. Ananasınızın ömrünü, önce dilimleyerek buzdolabına koymanın ötesinde bir veya iki gün daha uzatabilirsiniz.
Olgun bir ananasın bozulmadan dayanma süresi yaklaşık olarak 4-5 gündür. Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir.
Soyulmamış bütün ananas oda ısısında beş güne kadar muhafaza edilebilmektedir. Olgunlaşmamış ananası kabuk rengi kahverengi olana kadar oda ısısında bekletmelisiniz. Aksi takdirde ananas olgunlaşmayacaktır. Soyulmuş ve dilimlenmiş ananası, buzdolabında bir saklama kabında dört güne kadar saklayabilirsiniz.
Düşük kalorili meyveler arasında yer alan ananas, çok aşırı tüketimde şeker miktarından dolayı kan şekerinizi yükseltebilir. Bu nedenle ananas tüketirken günlük porsiyonlara dikkat etmeniz önerilir.
İlgili 26 soru bulundu
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Ananası başka taraflarından da koklamayı deneyebilirsin; yeterince tatlı bir koku, meyvenin her yanından alınabilir. Ama yine de kokuyu, en güçlü olduğu sap kısmından alabilmelisin. Mayalı gibi kokan ananaslardan uzak dur. Ananasın tatlı kokması gerekir ama ananas aşırı olgunsa kokusu alkole ya da sirkeye benzer.
Optimum depolama şartı 7-13 °C'de %85-90 bağlı nemli ortamda depolamadır. Ananas soğuk vurmasına hassastır ve uzun süreli depolanamaz. Normal soğuk depolama süresi 2-4 haftadır.
Taze ananas hızlı bozulabilir. Görünüşte sağlam dış görünüşüne rağmen kolayca çürür ve oda sıcaklığında çok uzun süre tutulursa fermente olur. Oda sıcaklığında saklayacaksanız iki gün içinde kullanmanız gerekir. Ananası tezgahınızda saklayın.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
İçerdiği özellik sayesinde kan sulandırıcı etkisi bulunan bu meyve kalp krizlerine karşı koruyuculuk sağlıyor.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Ancak ananas suyunun cinsellikte olumlu etkisi olması için ilişkiden en az 3-4 gün önce tüketilmesi önerilmektedir.
Ananas bağırsak sağlığını koruyan çözünür posa içermektedir. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas ayrıca Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur.
ANANAS YERİNE KARPUZ
Bağırsakları çalıştırır. Karpuz da, A ve C vitaminleri ile fosfor ve potasyum açısından zengindir. Toksinlerin atılmasını sağlar. Sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yarayan karpuz, mevsimine göre ananasın yerini alabilir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Bir bütün ananasın kabuklarını kesin ve bir litre kaynamış suyun içine koyun. Kabukları kaynamış suda bir saat kadar beklettikten sonra süzün ve elde ettiğiniz ananaslı suyun içine 1 yemek kaşığı bal ekleyin. Öksürük şurubunuz hazır! Bu şurubu günde 3 kaşık tüketebilirsiniz.
Ananasın içindeki bromelain, bazı ilaçlar ile etkileşime de girebilir. Antibiyotik, antikoagülan, antikonvülsan, barbitürat, benzodiazepin, uykusuzluk ilacı ve trisiklik antidepresan kullananlar fazla ananas yememeye dikkat etmelidir. Çok fazla ananas tüketimi hamile ve alerjik bireyler için de tehlikeli olabilir.
Ananasın zararları her meyvede olduğu gibi, fazla yendiği zaman zararlı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Gün içerisinde yarım kilo ve üstünde tüketilmesi, dudak, yanak ve dilde şişme gibi sorunlara yol açabiliyor. Tropikal meyvenin ağız bölgesini hassaslaştırdığı ve bu şekilde hissetmemizi sağladığı söyleniyor.
Ananası koklamak, olgunlaşıp olgunlaşmadığını gösteren en önemli yöntemlerden biridir. Ananasın kokusu en çok sap kısımlarındadır. Bu yüzden ananası ters çevirip sap kısmını koklayın. Eğer tatlı ve hoş bir koku alıyorsanız, ananas olgun demektir.
Ananas tüketimi kadınlarda yumurtlama döneminde doğurganlığı arttırır. İçeriğinde bulunan vitaminler, enzimler ve mineraller saç ve cilt sağlıklarına iyi gelir. Ananas tüketen kadınlarda saç dökülmesinde azalma görülebilir, cilt parlar ve daha canlı bir görünüme kavuşur.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Oldukça basit ve çok sağlıklı bir yöntem olmanın yanı sıra, ananas kabuğu sayesinde pek çok kişi doğal olarak kilo vermektedir. Genel olarak bahsetmek gerekirse, ananasın saflaştırıcı ve idrar söktürücü özellikleri öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri