Ananas çiçeği kış aylarında çok fazla suya ihtiyaç duymaz, haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Yaz aylarında suya ihtiyacı artar. Haftada iki kez sulamak gerekir. Sulama yaparken, suyun toprağın her yerine ulaşması gerekmektedir.
Geniş ve derin bir saksıyı önce mineral bakımından zengin bir toprakla doldurun. Yarısı toprak olan saksının tam ortasına filizlenen ananası yerleştirin. Ananas tacının çevresini toprakla kapatın ve can suyunu sprey şişe ile verin. Bu aşamadan sonra bitkinin bakımını yaparak büyümesine şahit olabilirsiniz.
Özellikle ekvator kuşağında yer alan ülkelerde sıklıkla yetiştirilen ananas bu özellikleri taşıyan her yerde yetiştirilebilir. Tüm dünyada en fazla ananası yetiştiren ülke Hindistan'dır. Ananas için bol humuslu olan ve nemli olan toprak gerekir. Kumlu olan topraklar ananas yetiştirmeye uygun değildir.
Yüksek yağış alan bölgelerde dikim sıklığı hektar başına yaklaşık 40.000-44.000 bitki dikilebilir. Serin hava ile düşük yağış alan bölgelerde hektar başına 63.000-64.000 yüksek sıklıkta dikim önerilir. Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Yoğun yağış alan bölgeler de ananas yetiştiriciliğine uygundur. Ülkemizde görülen Akdeniz ikliminde de yetiştiricilik yapılabilir. Ananas yetiştiriciliğinde ideal hava sıcaklığı 15-32 derece arasıdır. Sıcaklığın düşük olması ve bitkinin güneş görmemesi, verimi düşürür ve bitkiye zarar verebilir.
Ananas, tropikal bir meyve olarak bilinir. Türkiye'de yetişmeye uygun meyveler arasındadır. Özellikle Hindistan ve Filipinler ile Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişmeye uygundur.
Ananas Tohumu Nasıl Ekilir? Ananas tohumu fideden yetiştirilmesi gereken ağaç türleri arasında gelmektedir. Bu nedenle de önce fide dikimi yapılarak ardından toprağa dikilmelidir. Küçük bir kavanozun içine nemli peçetenin serilmesi ve tohumun bunun içine konulması ile ilk safha tamamlanır.
Ananas comosus
Merr. Ananas genelde 1-1,5 metre boylarında ve bazen daha uzun, parlak, uzun, mumsu yapraklı bir görünümü olan, kısa ve tıknaz kök yapısına sahiptir. Meyve oluşumu sırasında 200'e kadar çiçek oluşturabilme kabiliyetine sahiptir. Çiçekleri bir araya gelerek ananası oluştururlar.
Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir. Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir.
Ananas bitkisi, genellikle yazın en sıcak dönemlerinde çiçek açar. Bu sebeple toprak değişimini çiçek açma döneminden önce yapmak önem taşır. Aynı zamanda soğuğu da sevmediğinden köklerinin soğukla karşılaşmaması için toprak değişimini hava sıcaklığına göre nisan ya da mayıs aylarında yapabilirsiniz.
Yaklaşık 1 ayda köklenme gerçekleştikten sonra, dip sürgünler, içinde büyüme kompostu olan saksılara alınıyor.
Ananası tek elinizle sıkın. Eğer dışı sert, bastırdığınızda ise hafifçe esneyecek kadar yumuşaksa ananas olgunlaşmış demektir.
Ananas bu yüzden bebeğin ilk gıdaları arasında yer almamalı. Hassas bebekler için bir yaşı beklemekte fayda var. Eğer bebeğinizin bu tür hassasiyetleri yoksa 9 aydan sonra çok küçük miktarda ananas vermeyi deneyebilirsiniz.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananaslar, güney yarım kürenin sıcak bölgelerinde yetişir. Bu egzotik meyvenin yetiştirilmesi benzersiz bir bilgi birikimi gerektirir. Tüm lezzetini garantilemek için bitki gübrelenmeli ve ardından doğru zamanda hasat edilmelidir.
Bebeklere 6.aydan itibaren ananas meyvesi verilebilir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Markete gittiğinde bir tane al, sonra yaprakları meyveden ayır ve yaprak tabanını suyun içine koy. Birkaç hafta içinde kökler filizlenecektir. Ananas bitkisini daha sonra bir kabın içine ekebilir ve yetişecek bitkinin keyfini uzun zaman yaşayabilirsin.
seks yapılacak hatun kişisinin seks öncesi erkek kişisinden bir isteği. ne olduğuna anlam verilememiştir ve ulan nereden bulayım ananas suyunu denilerek hayıflanma evresine geçilmiştir. seks oncesi iclmesi bir ise yaramaz ama 3-5 gun devamli kullanimi pesi sira gelen seksi (ozellikle de oral seksi) daha lezzetli yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri