Ananası Koklayın:
Bu yüzden ananası ters çevirip sap kısmını koklayın. Eğer tatlı ve hoş bir koku alıyorsanız, ananas olgun demektir. Ananas hiç kokmuyorsa, olgunlaşmamış olabilir. Ananasın kokusu sirkeye veya alkole benziyorsa, içi aşırı olgunlaşmış demektir.
Meyve ağırlıklı olarak Temmuz-Ağustos'ta hasat edilir. Ancak, küçük bir ürün Mart da hasat edilebilir. Kesimi yaklaşık 8 ay bir yıl arasında yaymak mümkündür. Ananas hasatı yapan kadın çiftçi.
Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
İlgili 25 soru bulundu
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur. Ananasın en lezzetli hali için, yeterince büyümesine izin verilmelidir.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Ananaslar toplandıktan sonra tam olarak olgunlaşmaz. Mutfak tezgahında ananas yumuşar ve sulanır; ama tadı şekerli olmaz. Ananasın şekerinin tamamı, bitkinin kökündeki nişastadan gelir.
Taze ananas bitkiden kesildikten sonra daha fazla olgunlaşmayacaktır, bu yüzden satın alınan ananasın olgunlaşmasını beklemeyin. Ananas bekledikçe içerisindeki şeker dönüşerek ananası çürümeye ve bozmaya başlayacak.
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Tropiklerin dışında meyve olması çok nadirdir. Daha sonra esas olarak bir ev bitkisi olarak yetiştirilir. Ananas toplama, renklenmeye ve kokmaya başlar başlamaz meyvenin hemen altından kesilerek yapılır. Ancak tekneyle uzun süre seyahat eden meyveler olgunlaşmadan iyi toplanır.
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir. Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir.
Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir. Bromelain vücutta yer edinmiş ödemlerin atılmasını sağladığı gibi daha birçok faydası vardır.
Soyulmamış bütün ananas oda ısısında beş güne kadar muhafaza edilebilmektedir. Olgunlaşmamış ananası kabuk rengi kahverengi olana kadar oda ısısında bekletmelisiniz. Aksi takdirde ananas olgunlaşmayacaktır. Soyulmuş ve dilimlenmiş ananası, buzdolabında bir saklama kabında dört güne kadar saklayabilirsiniz.
Ananasın zararları her meyvede olduğu gibi, fazla yendiği zaman zararlı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Gün içerisinde yarım kilo ve üstünde tüketilmesi, dudak, yanak ve dilde şişme gibi sorunlara yol açabiliyor. Tropikal meyvenin ağız bölgesini hassaslaştırdığı ve bu şekilde hissetmemizi sağladığı söyleniyor.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Yani ananası çiğnediğimizde, o da bizim ağzımızın içini aşındırabiliyor! Ancak endişelenmeyin, ananası yuttuğunuzda, midenizdeki asitler enzimleri yok eder. Ağzımızı yemesine rağmen, bromelain sağlığa faydaları ile tanınmıştır.
Düşük kalorili meyveler arasında yer alan ananas, çok aşırı tüketimde şeker miktarından dolayı kan şekerinizi yükseltebilir. Bu nedenle ananas tüketirken günlük porsiyonlara dikkat etmeniz önerilir.
Ananas bağırsak sağlığını koruyan çözünür posa içermektedir. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas ayrıca Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Doğrulanmış Cevap. - Ananas bir tropikal meyvedir. - Ananasın dış kabuk rengi kahverengidir. Ananasın iç kısmı ise sarı renktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri