Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Ananas Nerede Yetişir? Ananas Endonezya, Hindistan, Güney Amerika, Hawaii gibi Ekvator ülkelerinde yetiştirilmektedir. Tüm dünya üzerinde en fazla üreticiliğinin yapıldığı ülke ise Hindistan'dır.
cakiReis. Arkadaşlar Ananas Bütün Paylaşımlarda Yerli Malı Ürünleri Arasında.
Ananas nerede yetişir diyenlere Hawai adaları, Filipinler, Malezya, Tayland, Brezilya ve Hindistan'ın öne çıkan yerler olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde Akdeniz iklimi ananas için elverişlidir. Antalya, Mersin ve Adana ananas yetiştiriciliği için uygundur.
Yüksek yağış alan bölgelerde dikim sıklığı hektar başına yaklaşık 40.000-44.000 bitki dikilebilir. Serin hava ile düşük yağış alan bölgelerde hektar başına 63.000-64.000 yüksek sıklıkta dikim önerilir. Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır.
İlgili 43 soru bulundu
Elbette ananas içindeki bromelain size zarar verecek düzeyde değildir, dolayısıyla acı da oldukça kısa süreli ve geçicidir. Dahası, mide asidiniz bu enzimi parçalayacak kadar güçlüdür, dolayısıyla ananas yediğinizde vücudunuza herhangi bir zarar vermezsiniz.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Türkiye'de yetişmeye uygun meyveler arasındadır. Özellikle Hindistan ve Filipinler ile Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişmeye uygundur. Ananas yetiştiriciliğinin yapıldığı şehirler Adana, Antalya ve Mersin olarak sayılabilir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Yerli Malı Haftası her yılın 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Amaç, tüketimin artırılması ve tüketimde yerli mallarının tercih edilmesinin sağlanmasıdır. Ayrıca insanların parasını, eşyasını ve zamanını tutumlu kullanması hedeflenir. Okullarda yapılan etkinliklerde gençler yerli malı kullanımına özendirilir.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi ise ''ananas hangi mevsimde yetişir?'' sorusudur. Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Tarihçe. Kivi meyvesi, Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
"ananas" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 8 sonuç pineapple i.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Ama yine az bilinen bir şey daha varsa o da bu meyvelerin uzun süredir Türkiye'de de üretildiği. Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Durian yemesi en zor ancak lezzeti en unutulmaz meyvelerden. Çok sert bir kabuğunun yanı sıra "dünyanın en kötü kokan meyvesi" şeklinde kötü bir ün kazanmasına neden olan bir kokusu var.
Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Bıçak ile meyvenin soyulmasının ardından yaklaşık 2 - 3 cm derinliklerden tohum çıkarılabilir. Bunun yanı sıra tohum satan ziraat üreticilerinden temin edilebilir.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Fazla ananas alımında kusma, bulantı, kalp ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca içinde önemli miktarda bromelain olduğundan da bahsetmiştik. Çok fazla miktarda bromelain kusmaya, ciltte döküntülere ve aşırı adet kanamalarına sebep verebilir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri