Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Rezene anason ile karıştırılabilmektedir. Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir.
Bitki rezene ve floransa olmak üzere iki ana rezene türü mevcuttur. Her iki rezene türü de farklı anason veya meyan kökü aromasına sahiptir.
Mide, bağırsak gazlarının giderilmesinde, sindirim sisteminin harekete geçirilmesinde, idrarın söktürülmesinde rezene çayı ile birlikte kullanımı yaygındır. Uykusuzluğa iyi gelir. Hazımsızlığa iyi gelen anason çayının şişkinlikleri yok etmede de etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Bu iki bitkinin karışımından elde edilen bitki çayı ile bebeğinizin gaz şikayetini giderebilirsiniz. Tabii ki burada da kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Yemeklerden sonra içilen rezene ve anason çayının tüketilmesi mide asitini arttırarak sindirimi kolaylaştırır.
İlgili 32 soru bulundu
Çocuk hastalıkları ve sağlığı tıbbi biriminden bir uzman doktora sormadan bebeklere anason çayı verilmesi tavsiye edilmez. Sakinleştirici etkisi, gaz giderici özelliği ve uyumayı kolaylaştırmasına rağmen, bebeğinize anason çayı vermeden önce mutlaka bir uzman görüşü almalısınız.
Ancak içlerinde bulunan anetol maddesi farklı oranlarda yer almaktadır. Özellikle emziren annelerde süt artırıcı etkisi sebebiyle kullanılan anason ile ilgili yeterli bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. Emziren anneler tarafından tüketilen bu çayın bazı olumsuz sonuçlar doğurabileceği de unutulmamalıdır.
Genel olarak bitki literatüründe adı ''Pimpinella anisum'' olan anason da içindeki organizmaları ile sağladığı faydalarla birlikte modern tıp dünyasında alternatif yöntemlerden biri olarak kullanılır.
Rezenenin tüm kısımları yenebilir ve anason ve meyanköküne benzeyen hafif bir kokusu vardır. Rezenenin İngilizce'deki karşılığı olan “fennel” kelimesi Eski İngilizce'deki fenol ya da finol'den gelir, bu kelime bitkiye Romalıların verdiği ad olan foeniculum'dan (günümüzde bitkinin cins adıdır) gelir.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Lezzetli bir rakı yapabilmek için ihtiyacınız olan kesinlikle distile anason yağıdır. Distile anason yağı, anason tohumlarının su buharı ile damıtılmasıyla elde edilir ve en saf anason ürünüdür. 1 lt etile 2,4-3ml kadar ilave etmek yani 1 litre rakı üretmek için 1,2-1,5ml kullanmak yeterlidir.
Anason, emziren annelerin sütlerini artırır. İçeriğindeki etken maddeler süt ile bebeğe geçtiğinde ise bebeklerin gaz sancısı azalabilir.
Tüketimi ile anne sütüne katkı sağladığı ifade edilen bitki çaylarının başında ise rezene çayı gelir.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Anason çayı, bu takviye besinler arasında en çok bilinenler arasındadır. “Anason çayı kaç aylık bebeklere verilir?” gibi sorular da özellikle anneler tarafından sıkça sorulur. Anason çayı 2. aydan itibaren bebeklere verilebilir.
Doktorunuza danışmadan rezene çayı içmeyin. Hemofili veya farklı kan hastalıkları olan kişiler kan pıhtılaşmasını engelleyebildiğinden rezene çayından kaçınılmalıdır. Günde 5-6 gram, 2-3 fincandan fazla rezene çayı tüketilmemelidir.
Tıpkı rezene yahut havuç gibi maydanozgillerden olan anasonun tohumunu alıp yağını çıkardıktan sonra o anason, sürece dahil edilir, sonradan eklenmez. İmbikten geçirmek suretiyle rakıya katılır.
Anasonun solunum yollarını rahatlatıcı özeliği bulunur. Balgam söktürücü olmasıyla anason pastillerde ve öksürük ürünlerinde kullanılır. Anason yağı da akciğer ve boğazdaki balgamı gevşetmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, astım, grip, zatürre, bronşit ve sinüzit tedavilerinde anason faydaları görülebilir.
Rezene, anason ve kimyon tohumlarını üzerlerine vurarak kıralım. (Toz olmasına gerek yok!) Sonra bunları çay torbasına veya tülbentin içerisine koyalım ve üzerine yaklaşık 250ml kaynar su dökelim. Bırakın 15 dak çeksin iyice. Sonra çay torbasını veya tülbenti sıkalım ve Sudan çıkaralım.
Yıldız anason, anason bitkisi ile yakın akraba olmamasına karşın anasona tadını veren anetol içerir. Anason'dan daha ucuz olması sebebi ile anasonun yerine kullanımı yaygınlaşmıştır. Örneğin Galliano ve Sambuca içkilerinin yapımında anasonun yerine kullanılır.
Anason taneleri ve yıldız anasonu olarak iki çeşidi vardır. Anason taneleri, tatlandırıcı, baharat ve ilaç yapımında kullanılırken, yıldız anasonu ise genellikle Asya mutfağında kullanılır.
Latince adı "Pimpinella anisum" olan anason, maydanozgiller familyasında yer alan otsu bir bitkidir. Anason bitkisinin boyu, yaklaşık 50 cm yüksekliğe kadar büyüyebilir ve meyveleri; küçük, oval şekilli, yeşil ve kahverengi renklerdedir.
Rezene Çayı Bebeği Uyutur Mu? Rezene çayı yetişkinlerde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir.
Rezene Çayı Kullanımı
Alman Bitki Komisyonu ve İngiliz Bitki Kompendiyumu rezenenin günde şu miktarlarda kullanılmasını tavsiye ediyor: 0–1 yaş arasında 1-2 gram, 1–4 yaş 1.5–3 gram, 4–10 yaş 3-5 gram, 10–16 yaş ve üzeri 5–7 gram.
Anason çayı anne sütünü arttırmanın yanı sıra sindirim sistemine bağlı olarak oluşan gaza ve hazımsızlığa iyi gelir, sakinleştirici etkisi sayesinde bebek koliklerinde yatıştırıcı etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri