Aylak Adam romanında olduğu gibi bu roman da tek karakter üzerine kurulmuştur. Aylak Adam'daki C'nin yerini burada otelin katibi olan Zebercet almıştır. Kendisini otelle sınırlayan Zebercet'in dış dünya ve insanlarla ilişkisi asgaridir.
Kronolojik olarak okunması gereken kitap sırası: 1- Aylak Adam (1959) 2- Anayurt Oteli (1973) + Ömer Kavur'un filmi (1987) 3- Bütün Öyküleri (1960-1992 öyküleri) 4- Canistan (2000) 5- Siz Rahat Yaşayasınız Diye (Kitaplaşmamış yazıları, şiirleri, çevirileri) + Yusuf Atılgan'a Armağan kitabı Videoyu paylaşırsanız Türk ...
28 yaşlarında, içerisinde hizmetçilerin olduğu evde çocukluğunun geçtiği söylenen, kumar düşkünü babaya sahip bir roman karakteri olan C.'nin hayatına anlam verecek değeri arama çabası romanda anlatılmaktadır.
Makale boyunca modernist edebiyatın bir yaratısı olan aylak adam tipinin varoluşsal özellikleri felsefi bakımdan belirlenip değerlendirilir. Anahtar Kelimeler: Aylak adam, Avarelik, Modernizm, Kayıtsızlık, Ayrılık, Aşk, Arayış, Varoluş Felsefesi.
Post-Modern Roman: Anayurt Oteli
Yazar, bir otel katibi olan Zebercet karakteri üzerinden yalnızlık, bunalım ve psikolojik yabancılaşma temalarını işlemiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Bu çalışmada, Yusuf Atılgan'ın üzerine en fazla düşünülen ve hakkında analizler yazılan romanı Aylak Adam varoluşçu bir bakış açısıyla ele alınacaktır.
Aylak Adam kitabı, Yusuf Atılgan tarafından yazılan, psikolojik ögelerin yoğun olarak kullanıldığı bir romandır. Türk edebiyatının ilk modernist romanları arasında bulunan Aylak Adam'ın kitap özeti, bizlere C. adlı bir karakter üzerinden yalnızlık, hayatın anlamsızlığı ve sıradanlığı temalarını anlatır.
Modernist anlayışın biçim ve anlatım olanaklarını, ağırlıklı olarak Aylak Adam, Anayurt Oteli'ndeki başkarakterler C. ve Zebercet etrafında şekillendiren Atılgan, salt modernist romanın değil aynı zamanda insanı birey olarak tanımlayıp merkeze almak ve söylemi tüm yönleriyle onun üzerine kurmakla da Türk edebiyatının ...
Kemal'in evleneceği haberini aldıktan sonra, C. onun evinden ayrılır. Roman, C.'nin bir kez daha B.'yi görmesi ile sona erer. Eserin başından beri, “gerçek sevgiyi” arayan C., aradığı kişinin “o” olduğunu düşündüğünden B.'nin bindiği otobüsün peşinden koşmaya çalışır.
Anayurt Oteli Kitabı Konusu ve Anafikri
Kitapta yalnızlık, yabancılaşma tarzında konular işlenmektedir. Kitabın kahramanı otelinde kurmuş olduğu kendi dünyasında yaşamaktadır. Değişik ve farklı psikolojik sorunları bulunmaktadır. Kitapta çok hafif bir biçimde özgürlük konusunu da görebiliyoruz.
Roman, sık sık tekrarlanan semt adlarından rahatlıkla anlaşılabileceği gibi İstanbul'da, 1950'li yıllarda geçer. Romanın ana karakteri C.'nin evi, uğradığı meyhaneler ve yazın gittiği yerler açıkça belirtilir ve bunlar romanın gidişatı içinde yer tutar.
Yusuf Atılgan (27 Haziran 1921, Manisa - 9 Ekim 1989, İstanbul), Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.
1950 kuşağı yazarlarından biri olan Yusuf Atılgan, öykülerinde İkinci Dünya Savaşı'nın doğurduğu karamsarlığı; aynı dönemde yaygınlaşan varoluşçuluk akımının etkisiyle ortaya çıkan intiharı, saçmalığı, yabancılaşmayı ve isyan gibi izlekleri özgünlükten ödün vermeden işlemiştir.
C. karakteri, Yusuf Atılgan'ın ünlü eseri Aylak Adam'ın merkezinde yer alan bir kahramandır. Küçük yaşta annesini kaybeden C., teyzesi tarafından büyütülür ve annesinin sevgisini arar.
Aylak Adam, baştan sona ana karakter C.'ye yoğunlaşan bir eser olarak tanımlanabilir.
Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli isimli eserinin ana kahramanı olan Zebercet bu tiplemelerin en belirginlerindendir.
Diğer Bilgiler. Başka pek çok eserinde olduğu gibi Yusuf Atılgan, Anayurt Oteli'ni de tanıdığı bildiği kişilerden ve mekanlardan yola çıkarak yazmıştır. Romanın mekanı Manisa'daki Anavatan Oteli'dir.
1959 yılında yazar Yusuf Atılgan tarafından yazılmış olan Aylak Adam romanı bir modern romandır. Aylak Adam romanı modern bir roman olsa da postmodern unsurları içerisinde barındıran bir roman olarak da karşımıza çıkıyor. Aylak Adam romanında tanrısal bakış açısı kullanılmıştır.
İşte Aylak Adam romanı, toplum ve aydın arasında gitgide büyüyen bu uçurumu en net şekilde gözler önüne seren Türk romanlarından biri.
Anayurt Oteli edebiyatımızın modernist yazarlarından olan Yusuf Atılgan'ın ikinci romanıdır.
Postmodern yazın anlayışının Türk edebiyatındaki karşılığıdır Anayurt Oteli. Okuyanlar arasında Yusuf Atılgan'ın sanatsal kişiliğini göklere çıkaranlar kadar romanın derinliğini ikinci, üçüncü okumadan sonra yazara hak ettiği kıymeti verenler de azımsanmayacak derecede çoktur.
AYLAKLIK. i. Aylak olma, boş gezme, işsizlik, âvârelik. ѻ Aylaklık etmek: Çalışmamak, tembellik etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri