Üçgen Herhangi bir üçgen. Düzlem geometrisinin temel şekillerinden biridir. Bir üçgenin üç köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı vardır. Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360°'dir.
Üçgenler; kenarlarına göre; eşkenar üçgen, çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen gibi adlar alırken; açılarına göre de; eşit açılı (eşkenar) üçgen, dar açılı üçgen, geniş açılı üçgen, dik açılı üçgen ... gibi adlar alırlar. Üçgenlerin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360° dır.
Üçgen Nedir ? (Özet) : Düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşiminden oluşan geometrik şekle üçgen denir.
Üçgene müselles veya üçbucak adı da verilmektedir. Düzlem geometrisinin esas şekillerinden bir tanesi üçgen olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir üçgenin üç adet köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı bulunmaktadır.
Eşkenar üçgen, kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir. İç açıları da birbirine eşit ve her biri 60 derecedir. İndirilen yükseklik aynı zamanda açıortay, kenarortay ve kenar orta dikmedir.
İlgili 33 soru bulundu
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
Kenarlarına Göre Üçgenler
Üçgenleri kenar uzunluklarına göre üçe ayırabiliriz. • Eşkenar Üçgen: Üç kenar uzunluğu da birbirine eşit olan üçgenlere denir. İkizkenar Üçgen: İki kenar uzunluğu birbirine eşit olan üçgenlere denir. Çeşitkenar Üçgen:Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgenlere denir.
Örnek: Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir. Bu cümledeki üçgen kelimesi terim anlamdır. Matematik ya da geometri kategorisine giren üçgen kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmıştır.
ABC üçgeni ABC şeklinde gösterilir.
3)Geniş Açılı Üçgen: Yalnız bir iç açısı geniş açı olan üçgenlere denir. Bir üçgende en fazla bir tane geniş açı bulunabilir. Geniş açılı üçgenlerde, diğer iki açı dar açı olup ölçüleri toplamı daima 90° den küçüktür.
Valknut, birbirine geçmiş üç adet üçgenden oluşan bir semboldür. Antik Germen halklarının arkeolojik kayıtlarında çeşitli nesnelerde görülmektedir. Valknut terimi modern çağdan türemiştir ve tarihsel kullanımı sırasında sembole atıfta bulunmak için kullanılan terim veya terimler bilinmemektedir.
Üçgenin alanının neden A = 1 2 b h olduğunu kavrayalım
Temel kavram: Üçgen, etrafındaki dikdörtgenin yarısı büyüklüğündedir, bu nedenle de üçgenin alanı taban çarpı yüksekliğin yarısı olarak hesaplanır.
Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgene ikizkenar üçgen denir.
Üçgenin üç köşesi ve üç kenarı vardır . Üçgenin içinin dolu hâli üçgensel bölgedir .
Şimdi üçgenin alanını bulalım. Üçgeni alanı, taban çarpı yükseklik bölü 2'ye eşit.
Üçgensel sayıların eşkenar üçgen temsillerindeki nokta sayısı yukarı doğru çıkıldıkça birer birer azalır ve tepede tek nokta kalana kadar devam eder. Bu yüzden n. üçgensel sayı için gerekli olan toplam nokta sayısı 1'den n 'ye kadar olan sayıların toplamı kadardır.
Bir üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir.
Üç kenarı ve üç köşesi vardır. İç açılarından biri 90 derece, yani dik açı olan üçgendir. Dik açının karşısındaki kenar üçgenin en uzun kenarıdır. Üçboyutlu bir şekildir.
Çeşitkenar üçgen, kenarlarının her biri farklı olan üçgenlere verilen isimdir. Bu üçgen türü, özel üçgen türü olarak da bilinmektedir. Hesaplamaları farklı bir şekilde yapılmasından dolayı sınavlarda özellikle bu üçgenler sorulmaktadır.
ABC üçgeni BAC üçgeni CAB üçgeni ACB üçgeni BCA üçgeni CBA üçgeni olur . Bir üçgende üç kenar, üç köşe ve üç açı vardır .
Palet (Fransızca: palette "küçük yuvarlak tahta"), ressamların boya karıştırmak için kullandıkları levha. Üzerinde tutmayı kolaylaştıran bir başparmak deliği bulunur. Genelde cilalanmış tahtadan nadiren de porselen ve metalden yapılır.
Kadavra, anestezi, cerrahi, nota, üçgen, çarpma, zarf, yüklem, mahkeme, kafiye, mesnevi, divan, ortaç, gövde, gol, şut, hakem, penaltı gibi kelimeler ve daha çok fazlası terim anlamlı kelimelerdir. Kadavra, anestezi, cerrahi tıp alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir.
Bir üçgen çevresinin bulunması için tüm kenarlarının toplanması gerekmektedir. Üç kenarının bilindiği üçgenlerin çevrelerini bulmak oldukça kolaydır. Bu üç kenarın toplanması gerekmektedir.
Üç kenarı bulunan ve tüm kenar uzunlukları ile açıları birbirine eşit olan geometrik şekle eşkenar üçgen denir. Tüm üçgenlerin iç açıları toplamı 180 derecedir (Öklidyen uzayda). Buradan hareketle diyebiliriz ki eşkenar üçgenin her iç açısı 60°'ye eşittir.
İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir. Bunun karşıtı da doğrudur, yani taban açıları eşit olan bir üçgenin yan kenar uzunlukları eşittir, dolayısıyla bu üçgen ikizkenardır. İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri