Anemi kimlerde gelişir? Herkeste görülebilir ancak şu guruplarda daha yaygındır: Kadınlar: Adet dönemlerinde ve doğumda kan kaybı nedeniyle anemi olabilirler. Özellikle adet kanaması fazla olan veya rahimde tümör gibi bir durumu olan kadınlarda görülür.
Hem erkek hem de kadınlarda rastlanabilen anemi, genç yaştaki kadınlarda anemiye bağlı demir eksikliği durumu fazla görülür. Bunun sebebi ise regl dönemlerinde kadınların çok fazla kan kaybetmelerinden kaynaklanır.
Dolaşımda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu zaman kansızlık meydana gelir. Genellikle diğer hastalıklara bağlı olarak vücudun sağlıklı kırmızı kan hücresi üretme kabiliyeti etkilendiğinde veya anormal olarak kırmızı kan hücresi yıkımı veya kaybı arttığında ortaya çıkar.
Kemik iliğinde kan hücrelerinin üretilemediği durumlara da denilmektedir. Hem beyaz, hem de kırmızı kan hücrelerinin azalması veya tamamen yok olmasıyla, hastanın hayatını riske atabilen ciddi hastalıklardan biridir.
İlgili 43 soru bulundu
Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi kanserleri kansızlık yapması açısından başta gelir. Ancak tüm kanserlerde anemi, diğer belirtilerle birlikte seyreden ortak bir semptom olarak görülür. Kanser bazı durumlarda anemiye neden olur.
Aplastik anemi, yeterince kırmızı kan hücresi üretemeyen hasarlı kemik iliğinin neden olduğu bir anemi türüdür. Doğuştan veya edinilmiş de olabilir. Aplastik aneminin diğer bir adı kemik iliği aplazisidir. Bazı insanlar bu durumu kanser olarak düşünebilir, ancak aplastik anemi kanser değildir.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır. Bunun sonucunda tüm iç organlar ve kaslar yorulur, eller uyuşmaya başlar.
Kimler Demir Eksikliği Anemisi Riski Altındadır? Bebekler, küçük çocuklar, büyüme çağındakiler, kadınlar ve kan kaybı olan yetişkinler demir eksikliği anemisi açısından en yüksek riske sahiptirler. Bebeklerin ve küçük çocukların büyüyüp gelişebilmeleri için büyük miktarda demire gereksinimleri vardır.
Beslenme Değişiklikleri: Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda, demir açısından zengin besinler tüketmek önemlidir. Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır.
Cilt yerine alt gözkapağının içine bakmanız daha sağlıklı olabilir. Pembeliğin beyazlaşmaya başlaması kansızlık belirtisidir. Veya avuç içinizdeki çizgiler kırmızılığını kaybetmeye başlamışsa ciddi kansızlık belirtisidir.
Hematolojinin ilgilendiği hastalıkların bazıları şu şekilde sıralanabilir: Anemi, trombositopeni ve lökopeni gibi hastalıklara neden olan kan hücrelerinin ya da hemoglobin üretimindeki bozulmalar. Hemolitik anemi ve immün trombositopenik purpura (iTP) gibi hastalıklara yol açan kan hücrelerinin yıkımının hızlanması.
– Vücudunuz yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretmezse, – Vücudunuz kırmızı kan hücrelerini çok hızlı parçalarsa. Örneğin anemi türlerinden biri olan demir eksikliği anemisinde demir eksikliğinden ötürü hemoglobin üretimi azalır bir diğer anemi türü orak hücre anemide üretilen hemoglobin düzgün çalışmamaktadır.
Ülkemizde ve tüm dünyada demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık türüdür. Okul öncesi dönemde çocukların yaklaşık yarısında, okul çağındaki çocukların ise üçte birinde görülmektedir. En sık görüldüğü yaşlar ise 6 ay-24 ay arası ve ergenlik dönemindeki çocuklardır.
Anemi teşhisi, kan sayımı testleriyle konulur. Bu testler, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını, hemoglobin miktarını ve hematokrit (kırmızı kan hücrelerinin yüzdesi) değerlerini ölçer. Eğer bu değerler düşükse, anemi olabileceği düşünülür ve daha detaylı incelemeler yapılır.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
DEA'de oral demir tedavisi ile hemoglobin 2-4 hafta içinde 1-2 g/dl artar. Bu nedenle tedavinin başlanmasından 2-4 hafta sonra bir kan sayımı istenmelidir. VIII. Uygun demir dozları verilmiş ve altta yatan neden düzeltilmiş ise anemi 2-4 ay içinde düzelecektir.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Akdeniz anemisi taşıyıcısı kişiler evlenebilir veya çocuk yapabilir. Ancak bazı riskleri göze almak zorundadırlar; zira hastalığın bebeklerine geçme ihtimali vardır. Anne ve babadan sadece birisi taşıyıcıysa bebeğin hasta olma ihtimali yoktur, ancak %50 ihtimalle taşıyıcı olabilir.
Çocuklarda, demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık sorunu; konuşma, yürüme ve oturmada gecikme ile öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır. B 12 vitamininin eksikliği B 12 anemisine yol açmaktadır. Bu hastalık el ve ayaklarda uyuşma, kilo kaybı, ishal, unutkanlık, depresyona da neden olabilmektedir.
Kansızlık, yani anemi, doğrudan kilo alımı ile bağlantılı bir durum değildir. Ancak, anemi kilo alımına dolaylı olarak etki edebilecek bazı faktörlere neden olabilir: Enerji Seviyesinin Azalması: Anemisi olan kişilerde oksijen taşıma kapasitesinin düşmesi nedeniyle enerji seviyesi azalabilir.
Uygun tedavi ile anemilerin çoğu hafif derecede ve kısa süreli olur. Bununla birlikte, anemi ağır, uzun süreli, hatta kalıtsal ise veya kronik hastalığa ya da travmaya bağlıysa ölümcül bile olabilir.
MİDE VE BAĞIRSAK KANSERİNDE ANEMİ CİDDİ BİR UYARANDIR
Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi kanserleri başta olmak üzere, tüm kanserlerde anemi, diğer belirtilere eşlik eden ortak bir bulgu olarak kaydedilir.
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri