Yağ bezelerinin çoğunluğu iyi huyludur ve kanserleşme eğilimi göstermezler. Fakat sırt bölgesinde çıkan yağ bezelerinin baskı alması durumunda veya herhangi bir darbe alması durumunda enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda kaşıntı, kızarıklık ve ağrıları oluşmaktadır.
Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir.
Yağ bezelerinin 1 cm'den 15-20 cm'ye kadar büyüyebilmekte, görsel açıdan zamanla sorun olmaktadır. Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir.
Bazı kişilerde uykusuzluk ve stres gibi faktörler göz çevresindeki yağ bezelerini tetikler.
Yağ bezesi belirtileri arasında şunlar bulunur: Yağ bezelerine deri üstünden dokunulduğunda hareket edebilen, fazla sert olmayan, lastik kıvamında bir doku oldukları hissedilir. Yağ bezeleri vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Yağ Bezelerine Hangi Bölüm Bakar? Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür.
Tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çoğu zaman küçük yapıda olup iyi huylu tümör olarak da bilinirler.
Her yaşta görülen ve yetişkinlerde daha sık gelişen yağ bezeleri; metabolik rahatsızlıklar, cilde alınan darbeler ve diyabet gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Oluşumun arkasındaki diğer sebepler ise şu şekilde sıralanır: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları Aşırı yağlı besin tüketimi.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Yağ bezesinin bulunduğu yerde kalıcı bir iz olması da söz konusu olacaktır. Yağ bezelerinin tıpkı sivilce gibi derinin dışına açılan bir bölümü olmaz ve buna bağlı olarak sıkılmaları durumunda ortaya çıkacak olan tablo yayılmaları olacaktır.
Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler. Fakat bu bezelerde belirli bir süre sonra ağrı oluşması durumu bezenin tıbbi müdahale gerektiğinin işareti olabilir.
Lipom ameliyatları tarafımızdan lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla alınmaktadır. Hastalar aynı gün işinin başına dönebilir. Estetik olarak onu rahatsız eden kitleden kurtulmuş olur.
Yağ bezesi (lipom), yağ hücrelerinden gelişen, iyi huylu yumuşak doku kitleleridir. Vücutta yağ dokusunun olduğu her yerde ve her organda gelişebilirler. Büyük çoğunluğu deri ve deri altı yerleşimlidir ve kapsüllü kitlelerdir. Tüm yumuşak doku kitleleri içinde en sık görülen gurubu oluştururlar.
Yağ bezeleri en çok vücudun üst kısımlarda görülür. Boyun, omuz, gövdenin üst kısmı, sırt, kollar en sık görüldüğü yerlerdir. Bunun dışında kasların arasında, karın boşluğunda sindirim sistemi organlarında, memelerde hatta kalpte bile görülebilir.
Sirke: Tabi ki sirkeden de bahsetmemiz gerekiyor. Sirkeler içerisindeki bileşenler ile yağ bezesine iyi geliyor. Yağ bezesini küçültür ve zamanla da yok olmasına yardımcıdır.
Çoklu yağ bezesi olan kişilerin üçte birinde ailesel yatkınlık görülürken, çoğu zaman yağ bezelerinin neden kaynaklandığı bilinmez. Kilolu hastalarda daha sık karşılaşılırken, hızlı kilo alımı döneminde yağ bezesinin boyutu da büyüyebilir. Ancak kişinin kilo vermesiyle yağ bezelerinin boyutunda küçülme olmaz.
Aterojen deri hastalıklarından yalnızca bir tanesidir. Bu hastalığa sık sık rastlanabilir. Çünkü aterojen deri üzerinde oluşan şişlik, kist ve yağ bezeleri gibi bütün sorunları kapsar. Bu yüzden sağlık alanında da adından sıkça söz ettirir.
Lipom kişiyi rahatsız etmiyorsa çıkarılmasına gerek yoktur ancak lipom rahatsız edici ve ağrılıysa çıkarılabilir. Lipom tedavileri şunları içerir: Ameliyatla alma: Lipomların cerrahi olarak kesilerek çıkarılmasıdır. Liposuction: Yağ yumrularının iğne ve şırınga yardımıyla çıkarılmasıdır.
Evde yağ bezelerine merhem sürerek küçülmesini ve sonrasında da geçmesini sağlayabilirsiniz. Sirke, çay ağacı yağı ya da Hint yağı da bezelerin küçülmesini sağlar. Tüm yapılanlara rağmen yağ bezesi küçülmez ya da patlamazsa mutlaka cilt doktoruna görünmeniz gerekir.
Lipomlar vücudun her yerinde oluşabilir. Baş, boyun, extremiteler en sık rastlanan yerlerdir. Yağ dokusu hücrelerinden oluşur. Uzak organlara iyi huylu olduklarından metastaz yapmazlar.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Yağ bezelerinde farklı tedavi metodları vardır. Bu nedenle yağ bezesi sorunu için en uygun tedavi seçeneği doğrudan dermatoloji uzmanınız tarafından belirlenir. Yağ bezeleri her bir hastada farklı düzeyde oluştuğundan tedavi seçenekleri de farklı düzeyde sunulur.
Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi; cilt ile altta yatan kas tabakası arasında yer alan ve yavaş büyüyen yağlı kitleleri ifade eder. Elle temas edildiğinde hamur hissi veren, herhangi bir hassasiyet ve ağrıya neden olmayan yağ bezeleri, çoğunlukla zararsızdır ve tıbbi müdahaleyle yok edilebilir.
Yağ bezesini kendiniz çıkartmaya çalışmayın
Ancak yerleşim yerlerinden dolayı kozmetik soruna neden oluyorsa, ağrı yapıyorsa, boyutlarında hızlı artış varsa veya iltihap kapmışsa çıkarılmaları gerekir. Ancak yağ bezesi sıkılarak, delmeye çalışılarak tedavi edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri